«Το καφενείο του φιλάθλου είναι το πρακτορείο!»

Ο πράκτορας του ΟΠΑΠ, Βασίλης Τσιώλης μιλά στο «ΦΩΣ» για τη ζημιά που έφερε και σ’ αυτούς ο κορονοϊός και πώς βλέπει τα πράγματα για το μέλλον

«Το καφενείο του φιλάθλου είναι το πρακτορείο!»

Ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί αυτό το διάστημα είναι και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Συνυφασμένα με τον χώρο του αθλητισμού, το «ΦΩΣ» μίλησε με τον Βασίλη Τσιώλη, που διατηρεί το δικό του, μικρό πρακτορείο στην Κυψέλη, εδώ και 18 χρόνια.

Από πότε έχουν κλείσει τα πρακτορεία; Υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα ξανανοίξουν;

Τα πρακτορεία έκλεισαν στις 14 Μαρτίου μαζί με τις καφετέριες και γενικά όλα τα μαγαζιά που έχουν τραπεζοκαθίσματα. Αυτή τη στιγμή η επίσημη ενημέρωση είναι ότι θα είμαστε κλειστά έως τις 27 Απριλίου. Προφανώς και αυτό θα εξαρτηθεί πλέον από το πώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη χαλάρωση των μέτρων. Πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Μαΐου λογικά θα έχουμε ανοίξει…

Τι ζημιά έχετε υποστεί; Σαν τους υπόλοιπους κλάδους που αναγκάστηκαν να κλείσουν;

Όπως όλοι οι κλάδοι, η χασούρα από το κλείσιμο είναι αρκετή και όσο συνεχίζεται αυτή η καραντίνα τα προβλήματα θα διογκώνονται, καθώς τα έξοδα των μαγαζιών τρέχουν, οι δόσεις από τα δάνεια που έχουν πολλοί συνάδελφοι από ανακαινίσεις καταστημάτων μαζεύονται και κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση όταν τα μαγαζιά ανοίξουν και τι τζίροι θα γίνουν. Η κατάσταση προσωπικά μου θυμίζει την εποχή των κάπιταλ κοντρόλ, όταν είχαμε απότομη μείωση τζίρου κοντά στο 50%.

Θα πάρετε εσείς την ενίσχυση των 800 ευρώ; Με τα νέα μέτρα που λέγεται πως θα παρθούν, πώς το βλέπετε; Χασούρα; Όταν ανοίξετε πάλι θα έχει αλήθεια όρεξη ο κόσμος να παίξει στοίχημα;

Φυσικά και ενταχθήκαμε στο μέτρο των 800 ευρώ, τόσο οι πράκτορες όσο και οι υπάλληλοι των πρακτορείων. Πήραμε και αναστολή πληρωμής φόρων, εισφορών μέχρι τις 31 Αυγούστου. Τα μέτρα αυτά ναι μεν δίνουν μια μικρή ανάσα αυτή τη στιγμή, αλλά προσωπικά τα θεωρώ πολύ λίγα. Τα 800 είναι ελάχιστα αν δούμε ότι πρόκειται για λεφτά 45 ημερών και δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα, ενώ και οι αναστολές πληρωμών μεταθέτουν το πρόβλημα για πιο μετά, χωρίς να ξέρουμε τι συνθήκες θα επικρατούν τότε. Το θέμα για μένα πλέον είναι με ποιες συνθήκες θα ανοίξουν τα μαγαζιά και με ποιους περιορισμούς. Αν ισχύσουν αυτά που ακούμε για ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά ή ~όπως ακούμε για τις καφετέριες~ πως θα μειώσουν τα τραπέζια τότε το πρόβλημα θα είναι τεράστιο, καθώς οι τζίροι θα πέσουν πάρα πολύ και προβλέπω πολλά λουκέτα και πολλές απολύσεις. Σε όλα αυτά άγνωστος Χ θα είναι και η συμπεριφορά των πελατών: κατά πόσο θα έχουν ξεπεράσει τον φόβο να μην κολλήσουν και φυσικά πόσα λεφτά θα είναι διατεθειμένοι να χαλάσουν στα μαγαζιά μας. Εγώ προσωπικά προβλέπω πολύ δύσκολες στιγμές και θα πρέπει η κυβέρνηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, αν θέλει να μείνει όρθια η χώρα.

Γενικότερα, ο τζίρος στα πρακτορεία φαινόταν να έχει πέσει. Τι έφταιξε; Το διαδικτυακό στοίχημα; Ο κόσμος τι έπαιζε περισσότερο; Στοίχημα ή τυχερά παιχνίδια;

Όχι, η αλήθεια είναι ότι το 2019 ήταν καλή χρονιά για τα πρακτορεία. Οι τζίροι ανέβηκαν αρκετά και σε αυτό βοήθησε η βελτίωση που υπήρξε στην οικονομία της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Εκτός από τη σταθερή αξία του ΚΙΝΟ, οι παίκτες έχουν αγκαλιάσει τα Virtual Sports που παρουσιάζουν έκρηξη στους τζίρους τον τελευταίο χρόνο. Το στοίχημα από την άλλη μεριά έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Οι τζίροι πάντα μεγαλώνουν στις μεγάλες διοργανώσεις και στα μεγάλα ματς. Το ποδόσφαιρο έχει τη μερίδα του λέοντος, με το μπάσκετ και το τένις να ακολουθούν. Το δε τένις τον τελευταίο χρόνο λόγω Τσιτσιπά έχει αρχίσει να ανεβαίνει.

Ο διαδικτυακός τζόγος δεν νομίζω ότι έχει επηρεάσει πάρα πολύ τα πρακτορεία. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα και ο ΟΠΑΠ έχει βελτιώσει αρκετά και ο ίδιος το διαδικτυακό κομμάτι του από το οποίο και εμείς οι πράκτορες λαμβάνουμε προμήθειες από εκεί. Αλλά για μένα ο Έλληνας γουστάρει το πρακτορείο. Το βλέπει σαν το καφενείο. Θα συναντήσει τους φίλους του, θα δει μαζί τους αγώνες, θα γελάσει, θα βρίσει κ.τ.λ. Και πάντα παίζει ρόλο και ο πράκτορας, η συμπεριφορά του και πόσο μπορεί να κρατήσει τον κόσμο στο μαγαζί του.

Από το ποδόσφαιρο ποιες διοργανώσεις έκαναν τον μεγαλύτερο τζίρο; Σε ποια παιχνίδια τα τελευταία χρόνια υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου και είχαν παιχτεί μεγάλα χρηματικά ποσά;

Τα μεγάλα χρηματικά ποσά πάντα παίζονταν στο Μουντιάλ, στο Γιούρο και φυσικά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πάντως οι Έλληνες παίκτες ιντριγκάρονται και από τα ελληνικά ματς και ειδικά τα ντέρμπι, όπου ποντάρονται αρκετά ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να κάνω και στους φίλους μου τους Ολυμπιακούς, αν και Παναθηναϊκός, που τα τελευταία χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ ποντάρουν πάντα πολλά λεφτά στους αγώνες της ομάδας τους.

Τελικά, ισχύει ότι το στοίχημα έκανε κακό στα σπορ; Υπήρχαν ύποπτα παιχνίδια με αποδόσεις να ανεβοκατεβαίνουν περίεργα; Κάποιο παιχνίδι που σου έχει μείνει στη μνήμη;

Η νούμερο 1 συζήτηση μέσα στο πρακτορείο είναι τα στημένα παιχνίδια. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να αποδείξει κάτι, αλλά η χασούρα των παικτών τούς οδηγεί εκεί. Είναι γεγονός ότι με τον στοιχηματισμό η μαγεία των σπορ χάλασε αρκετά. Πλέον όταν βλέπουμε ένα παιχνίδι θέλοντας και μη η σκέψη μας πάει στο πονηρό, ειδικά αν η εξέλιξη του σκορ είναι περίεργη. Η δική μου άποψη πάντως είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να το βγάλουμε αυτό από το μυαλό μας. Πάντα υπήρχαν ~από πολλά χρόνια πριν~ στημένα ματς και στημένοι παίκτες. Και φυσικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Στα τόσα χρόνια μέσα στο πρακτορείο μπορώ να θυμηθώ εκατοντάδες παιχνίδια στα οποία οι αποδόσεις άλλαζαν περίεργα και ειδικά προς το τέλος των πρωταθλημάτων.

Ένα ματς που μου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη γι’ αυτούς τους λόγους είναι το Πανιώνιος - Ντιναμό Τιφλίδας 5-2 το 2004, για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Από την άλλη, για καθαρά ποδοσφαιρικούς λόγους, αλλά και για το πόσο όμορφα περάσαμε με τους πελάτες και φίλους μέσα στα μαγαζιά μας με μπίρες και πολύ κέφι, όλα τα ματς της Εθνικής Ελλάδας το 2004 αλλά και το παιχνίδι της Eθνικής μας το 2014 με την Ακτή Ελεφαντοστού, για το Μουντιάλ.