«Ο ΟΠΑΠ έκλεισε 900 πρακτορεία και άφησε 3.000 κόσμο στο δρόμο»

Ο πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων Εύβοιας - Βοιωτίας και εκλεγμένο μέλος της ΠΟΕΠΠΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης, Γιώργος Γερολυμάτος, καταγγέλει στο ΦΩΣ και στον Θέμη Σινάνογλου.

«Ο ΟΠΑΠ έκλεισε 900 πρακτορεία και άφησε 3.000 κόσμο στο δρόμο»

«Πέπλο σιωπής για το ότι πάνω από 900 πρακτορεία έκλεισαν εξαιτίας του ΟΠΑΠ και πάνω από 3.000 κόσμος είναι στον δρόμο!»

Πληροφορηθήκαμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος που παρουσιάζουμε σήμερα είχε πράγματα να πει για μια υπόθεση που έχει απασχολήσει χιλιάδες κόσμο, χιλιάδες εργαζομένους. Στο πλαίσιο της δημοκρατίας τού δίνουμε τον λόγο.

Είναι ο πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων Εύβοιας - Βοιωτίας και εκλεγμένο μέλος της ΠΟΕΠΠΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης), Γιώργος Γερολυμάτος. Διαβάστε αυτά που λέει.

Εμείς δεν έχουμε σχέση με πρακτορεία ούτε με τζόγο (Στοίχημα δεν έχουμε παίξει ούτε μια φορά) και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις διαστάσεις αυτής της υπόθεσης. Είμαστε ανοικτοί όμως σε αντίλογο, αν υπάρξει.

-Είστε πολύ παλιός στο χώρο, έχω μάθει.

Μιλάμε για 48 χρόνια πρακτορείο από τον πατέρα μου, από παιδί μεγάλωσα μέσα εκεί, σε κεντρικό σημείο της Χαλκίδας, στο κέντρο της Χαλκίδας. Πρακτορείο που έχει υπάρξει και μέσα στα πρώτα πέντε σε ό,τι αφορά τον τζίρο, σε όλη την Ελλάδα!

-Πείτε μου λοιπόν όσα θέλετε να πείτε ως πρόεδρος.

Ως πρόεδρος του σωματείου πρακτόρων Εύβοιας-Βοιωτίας θέλω να ενημερώσω τον κόσμο για ένα πέπλο σιωπής που υπάρχει, αφού το θέμα δεν έχει γίνει γνωστό και απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε πέρσι όταν έστειλε ο ΟΠΑΠ εξώδικο σε 4.500 πράκτορες, με το οποίο απαιτούσε να λήξει η παλιά σύμβαση του 2009 και να ξεκινήσει καινούργια αορίστου χρόνου, καταγγέλλοντας την παλιά σύμβαση χωρίς λόγο και αιτία. Ενώ τέτοια σύμβαση καταγγέλλεται μόνο με σημαντικό λόγο. Γνωρίζετε ότι πάνω από 900 πρακτορεία, που δεν υπέγραψαν, τα έκλεισε ο ΟΠΑΠ;

-Όχι.

Πάνω από 900 πρακτορεία τα έκλεισε ο ΟΠΑΠ, μιλάμε για πάνω από 3.000 άτομα που έμειναν στον δρόμο, υπολογίζοντας και τα μέλη των οικογενειών τους. Επειδή δεν δέχονταν να υπογράψουν μία νέα σύμβαση καταχρηστική υπέρ του ΟΠΑΠ.

-Γιατί δεν έχει πάρει δημοσιότητα το θέμα;

Γιατί κατά την κρίση μου τα ΜΜΕ δεν θέλουν να πάνε κόντρα στον ΟΠΑΠ, που είναι μια τεράστια εταιρεία και δίνει διαφήμιση! Είναι λογικό να υπάρχει πέπλο σιωπής. Ο ΟΠΑΠ έστειλε στους πράκτορες εξώδικο με καταγγελία της παλιάς σύμβασης και από κάτω τη νέα σύμβαση για υπογραφή, με πιεστική χρονική προθεσμία. Και έλεγε στους πράκτορες ότι όποιος δεν υπογράψει πάει σπίτι του! Έστελνε ακόμα και μηνύματα στις μηχανές των πρακτόρων. Μία αποικιοκρατική σύμβαση, στην οποία όλα τα δικαιώματα ήταν υπέρ του ΟΠΑΠ, μείωναν πολύ τα ποσοστά των πρακτόρων, υποχρέωναν τους πράκτορες να κάνουν ανακαινίσεις όπως τις ήθελε ο ΟΠΑΠ με δικά τους έξοδα, ακόμα και να αλλάξουν σημείο με δικά τους έξοδα μετεγκατάστασης, αν δεν άρεσε στον ΟΠΑΠ το σημείο των μαγαζιών. Ήταν σαν να περνούσαμε την περιουσία μας στα χέρια του ΟΠΑΠ . Γινόμασταν σαν υπάλληλοι στα ίδια μας τα μαγαζιά.

-Πόσα πρακτορεία έκλεισαν;

937 πρακτορεία δεν υπέγραψαν και τους ανάγκασαν να κλείσουν! Εγώ να φανταστείτε ακόμα διατηρώ το πρακτορείο όπως ήταν άθικτο, ακόμα πληρώνω ενοίκιο, μου έχουν πάρει όμως τα μηχανήματα, αλλά περιμένω τη νομική δικαίωση μαζί με τους συναδέλφους. Το χαρτί που είχε στείλει ο ΟΠΑΠ έλεγε ότι εντός 12μήνου θα κλείσουν όσοι δεν υπογράψουν, πράγματι λοιπόν πλέον τους έκλεισε όλους! Ακόμα και προέδρους σωματείων, όπως εγώ. Εννιά πρόεδροι σωματείων νομών από όλη την Ελλάδα έκλεισαν, εμάς μάλιστα μας έκλεισαν σχεδόν αμέσως, για να μη μιλάμε. Κανονικά έπρεπε και εμείς να έχουμε τη 12μηνη διορία, αλλά μας έκλεισαν 21 Απριλίου πέρσι, διότι γίνονταν οι εκλογές της ΠΟΕΠΠΠ και δεν ήθελαν να συμμετάσχουμε. Όμως συμμετείχαμε κανονικά και εκλεγήκαμε. Δυστυχώς όμως η ΠΟΕΠΠΠ παραδόθηκε, σαν να ξεπουλήθηκε.

-Τι εννοείτε;

Έκαναν μερικές κινητοποιήσεις, σαν να κρατάνε τα προσχήματα, αλλά στο τέλος είπαν «κάντε ό,τι θέλετε», δεν στήριξαν δηλαδή τους πράκτορες. Ενώ το πηγαίναμε καλά στην αρχή με τις κινητοποιήσεις και τις συνελεύσεις, και ενώ αν όλοι οι πράκτορες ενωμένοι πήγαιναν σε απεργία, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα ο ΟΠΑΠ. Όμως έσπασε το μέτωπο και κάποιοι πήγαν και υπέγραψαν παρασέρνοντας έτσι και άλλους. Και έμειναν 937 πρακτορεία που δεν υπέγραψαν και τους κλείσανε. Το ξέρετε ότι στη νέα σύμβαση υπήρχε με μεγάλα γράμματα μέχρι και το ότι η καινούργια σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί χωρίς σπουδαίο λόγο; Δηλαδή μπορούσε ένα πρωί να μπει στο μαγαζί σου ο ΟΠΑΠ και να σου πει «μάζεψε τα πράγματά σου και φύγε».

-Νομικά τι κάνετε;

Τώρα ξεκινάνε όλα. Πιστεύουμε στην ελληνική δικαιοσύνη, όσο μεγάλη εταιρεία και αν είναι ο ΟΠΑΠ. Περιμένουμε δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και οδηγούμαστε από εδώ και πέρα σε αγωγές. Θα το παλέψουμε νομικά για καταχρηστική σύμβαση, ακυρότητα καταγγελίας και αργότερα για αποζημιώσεις.


-Τι λεφτά βγάζει τώρα ένα πρακτορείο;

Από τον κύκλο μου μαθαίνω ότι με το ζόρι βγαίνει ένας μισθός.
Από ποια παιχνίδια βγαίνουν τα περισσότερα κέρδη από τα ποσοστά;
Από το ΚΙΝΟ και το Στοίχημα.

-Το μετανιώσατε που δεν υπογράψατε;

Ούτε μία στιγμή. Και τώρα αν έρχονταν και μου έλεγαν να υπογράψω, πάλι θα έλεγα όχι. Τελειώσανε τα πρακτορεία, ήταν θάνατος αυτό που έγινε.


-Γνωρίζετε από τα χρόνια της δουλειάς σας ανθρώπους που καταστράφηκαν από τον τζόγο;

Ναι, είναι αρκετές οι περιπτώσεις.

-Από ποιο παιχνίδι χάθηκαν τα πιο πολλά λεφτά από τον εθισμό του κόσμου;

Από το ΚΙΝΟ και το Στοίχημα έκλεισαν σπίτια. Και μεγάλη καταστροφή θα φέρουν από εδώ και πέρα τα «φρουτάκια». Και τα virtual, τα οποία όμως ενώ στην αρχή θέρισαν κόσμο, τώρα τελευταία έχουν πέσει.

(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ της 8ης Μαΐου 2018)