«Τρικολόρ» ή «Χρβάτσκα»;

Κάποιοι έφτασαν σχετικά άνετα στον τελικό του Μουντιάλ και κάποιοι άλλοι ξεπερνούν τον εαυτό τους κάθε μέρα...

«Τρικολόρ» ή «Χρβάτσκα»;

Εντυπωσιακή η Κροατία. Η θέληση, το πάθος και η αυτοθυσία των ποδοσφαιριστών της συγκλονίζουν. Αυτά τα στοιχεία την έχουν καταστήσει σε δημοφιλέστερη ομάδα ολόκληρης της διοργάνωσης.

Τα πάντα «εν σοφία εποίησε» στον όμιλο. Δεν φοβήθηκε την Αργεντινή και τη διέσυρε και νίκησε εύκολα (τη Νιγηρία) ή δύσκολα (την Ισλανδία) τους υπολοίπους. Στη συνέχεια όμως, άφησε εκτός συνέχειας τη Δανία και τη Ρωσία ύστερα από 120 λεπτά αγώνα και διαδικασία πέναλτι. Και στα δύο νοκ άουτ παιχνίδια έκανε υπερπροσπάθεια και στάθηκε και πολύ τυχερή.

Στα ημιτελικά πάντως ήταν ανώτερη της Αγγλίας από το 46’ μέχρι το 120’.

Για να φτάσουν ως εδώ οι διεθνείς της «Χρβάτσκα» ξεπερνούσαν τον εαυτό τους σε κάθε αγώνα. Και αυτό στην οικονομία της συζήτησης στοιχίζει και σε φρεσκάδα και σε δυνάμεις και σε προβλήματα. Ο Μάντζουκιτς θα παίξει με μικροπρόβλημα τραυματισμού που η κόπωση το κάνει μεγαλύτερο και ακόμα πιο πολύ η ενδεχόμενη ένταση του τελικού. Ο Πέρισιτς το ίδιο, ο Στρίνιτς επίσης καθώς και ο Βρσάλικο.

Και έχουμε να κάνουμε με ομάδα μιας 11άδας. Πόσο ακόμα να αντέξει;

Η Γαλλία δεν είναι ούτε Δανία ούτε Ρωσία ούτε Αγγλία. Είναι το πιο πειθαρχημένο και αποτελεσματικό σύνολο του θεσμού. Η ανασταλτική της λειτουργία ξεκινά από τον πιο προωθημένο επιθετικό της, τον Ζιρού. Κι αν ο Εμπαπέ με τον Γκριεζμάν δεν έχουν και τα πιο πολλά ανασταλτικά καθήκοντα, όλη η ομάδα τρέχει σε όλο το γήπεδο και καλύπτει χώρους.

Υπάρχει σπουδαίος τερματοφύλακας (Γιορίς), υπάρχουν και μέσοι (Πογκμπά, Ματουντί) και μπακ (Παβάρ και Ερνάντες) που μπορούν να συμβάλουν και επιθετικά.

Πλήρεις φαίνονται οι «τρικολόρ» και γεμάτοι λύσεις. Με πάγκο που θα ζήλευε ο μεγαλύτερος σύλλογος (όχι Εθνική) στην Ευρώπη.

Έχουν δώσει μόνο 90λεπτα. Καμία παράταση. Και μόνο σε ένα παιχνίδι (στον ημιτελικό με το Βέλγιο) είχαν αγωνία μέχρι το φινάλε.

Δεν έχουν πρόβλημα να δίνουν την κατοχή στον αντίπαλο. Δεν έχουν πρόβλημα ούτε στο να αποδίδουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Πλέον δεν χρειάζεται να φροντίσουν να μη ξοδέψουν περισσότερες δυνάμεις. Ένα ματς απέμεινε. Μια κι έξω. Προηγούνται και μετά είναι στο χέρι του Ντεσάμπ να αποφασίσει αν θα αφήσει την ομάδα του ελεύθερη να αποδώσει το μέγιστο που μπορεί (και δεν έχουμε δει) ή αν θα επιλέξει πάλι τακτική διαφύλαξης των κεκτημένων μέχρι να ξεσπάσει στους πανηγυρισμούς.

Όπως και να έχει, το ζήτημα της λιγότερης καταπόνησης, η άνεση που έφτασαν οι φιναλίστ στο Λουζνίκι, οι περισσότερες λύσεις και η αποτελεσματικότητα των επιτιθέμενων μας οδηγεί στο να πιστέψουμε ότι η Γαλλία θα πάρει το Μουντιάλ.

Ο τελικός θα λήξει στο 90λεπτο με σημείο τον άσο. Ενδέχεται να δούμε over 1,5 ίσως και 2,5 (είτε αν λυθούν οι Γάλλοι είτε αν παλέψουν μέχρι τέλους οι Κροάτες). Ενδέχεται επίσης να δούμε περισσότερα γκολ στο δεύτερο μέρος