Ευρώπη ή Λατινική Αμερική;

Από το 1958 έχουν να πανηγυρίσουν οι «Λάτιν» στη γηραιά Ήπειρο.

Ευρώπη ή Λατινική Αμερική;

Για να δούμε τις κορυφαίες εκπροσώπους των ηπείρων σε αυτό το Μουντιάλ. Από την Ευρώπη λείπουν η Ιταλία και η Ολλανδία και το βάρος τους σηκώνουν η κάτοχος του τίτλου Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, το ποιοτικό αλλά με αδύναμο χαρακτήρα Βέλγιο και η Αγγλία που πάντα στοχεύει στην κορυφή, αλλά πέραν του 1966 μένει με τα όνειρα.

Ελπίδες για την κατάκτηση του υπέρτατου ποδοσφαιρικού τροπαίου έχουν κατά κύριο λόγο οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί. Θυμόμαστε τα «πάντσερ» στο περσινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Παρουσίασαν μια νέα ομάδα αποτελούμενη από μέλη της παλιάς φρουράς (Μίλερ, Οζίλ κλπ) και από νέους και φιλόδοξους (Βέρνερ, Κίμιχ κλπ). Ο επιτυχημένος Γιόακιμ Λεβ διατηρεί τη θέση του φυσικά, αλλά η ομάδα αρχίζει και αλλάζει. Σαν να βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και λείπει ο σταρ ή ο μεγάλος ηγέτης που θα την οδηγήσει σε περίπτωση που η ομαδική λειτουργία αντιμετωπίσει δυσκολίες.

Η Ισπανία κι αν βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Ο Πικέ καλείται να συνεργαστεί με τον Σέρχιο Ράμος στο κέντρο της άμυνας. Στη μεσαία γραμμή ο Ινιέστα καλείται να συνεργαστεί με τον επί σειρά ετών συμπαίκτη του, Μπουσκέτς, αλλά και με τους Κόκε, Ίσκο και Νταβίντ Σίλβα. Αυτή η πεντάδα δεν δείχνει και τόσο ομοιογενής. Μπροστά μόνος ο Ντιέγκο Κόστα και χωρίς εναλλακτική επιλογή, αφού ο Μοράτα έμεινε εκτός. Είναι δύσκολος ο όμιλός της, όσον αφορά την υπόθεση κορυφή λόγω της παρουσίας της Πορτογαλίας και με τα νοκ άουτ να δυσκολεύουν εντονότατα από τα προημιτελικά (πιθανότητες να συναντηθεί με την Αργεντινή). Μπορεί να κάνει μια αξιοπρεπή πορεία, όμως δύσκολα θα φτάσει στον τίτλο.

Οι «τρικολόρ» είναι ίσως οι πιο πλήρεις Ευρωπαίοι σε αυτό το Μουντιάλ. Η επίθεσή τους είναι μοναδικής ποιότητας. Εμπειρία έχουν, πλέον και ηγέτη (τον Γκριεζμάν), καθώς και σημαντικές λύσεις σε όλες τις γραμμές. Πιθανότατα θα τεθούν αντιμέτωποι με την Κροατια στη φάση των «16» και στα προημιτελικά ενδέχεται να παίξουν με μια εκ των Ουρουγουάης και Πορτογαλίας. Αν βγει αλώβητη από αυτή τη μάχη, θα την περιμένει λογικά η Βραζιλία και εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν, όμως θα πρόκειται για ημιτελικά, ματς που μπορεί να συμβούν τα πάντα.

Ας δούμε και τους Λατίνους. Η «Σελεσάο» είναι από τις φρέσκιες ομάδες της διοργάνωσης. Ποιοτική, αποφασισμένη, αποτελεσματική, με φοβερά δυνατό κέντρο και εντυπωσιακή μεσοεπιθετική πληρότητα. Ηγέτης της ο Νεϊμάρ που εδώ και έξι μήνες ασχολείται αποκλειστικά με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Εδώ και δύο χρόνια αυτή η ομάδα χτίζεται βήμα – βήμα και εντυπωσιάζει. Όπως δείχνουν και οι διασταυρώσεις, κάνει …περίπατο μέχρι τα προημιτελικά όπου τότε θα κληθεί πιθανότατα να ξεπεράσει το εμπόδιο του Βελγίου ή της Αγγλίας. Ο δρόμος είναι ανοιχτός προς τα ημιτελικά και τότε όλα γίνονται.

Η Αργεντινή είναι ιδιαίτερα πιεσμένη όσο και ο Μέσι. Όμως, αυτή η τελευταία ευκαιρία του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον κόσμο κάνει την προσπάθεια της «Αλμπισελέστε» να φαίνεται πιο σοβαρή από ποτέ στη νέα χιλιετία. Παίκτες αξίας συγκροτούν το υπόλοιπο ρόστερ. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα έχει λόγο σε όλα και υπάρχει πιθανότητα να δούμε ένα σύνολο που θα απελευθερώνει το δικό του παιχνίδι. Αν συμβεί αυτό, η ομάδα του θα αποδειχθεί ικανή για μεγάλα πράγματα. Το θέμα είναι να βγάλουν εις πέρας το δύσκολο πρόγραμμα. Γιατί μετά τη φάση των ομίλων ακολουθούν μάλλον οι Δανία, Ισπανία και Γερμανία…

Τη στιγμή που μιλάμε τόσο η Βραζιλία όσο και η Αργεντινή δείχνουν να υπερέχουν σε ποιότητα και αποφασιστικότητα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να τις παρακολουθήσουμε αντιμέτωπες στον τελικό. Αν συγκρότημα της Λατινικής Αμερικής καταφέρει και πρωτεύσει στη Ρωσία, θα πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Από το 1958 που η Βραζιλία νίκησε μέσα στη Σουηδία έχουν να κερδίσουν εκπρόσωποι της Λατινικής Αμερικής στην Ευρώπη.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Τροπαιούχος: Βραζιλία ή Αργεντινή (τεράστιες οι αποδόσεις, οπότε μπορεί να προκύψει κέρδος ακόμα κι αν πονταριστούν και οι δύο)
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ (έκπληξη)
Τροπαιούχος Γαλλία

ΕΙΔΙΚΗ
Να πρωτεύσει στο Μουντιάλ ομάδα της Λατινικής Αμερικής (γύρω από το 3,00)