Μουντιάλ 2018: Ποντάρουμε στα πρώτα κανόνια
Από τη «δύναμη πυρός» τους θα εξαρτηθεί και η φίλαθλη και η στοιχηματική μας απόλαυση στο κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού. Ψάχνουμε τον πρώτο σκόρερ του κάθε ομίλου.
Αφού όλος ο κόσμος περνά στο ρυθμό της κορυφαίας διοργάνωσης, θα περάσουμε και εμείς. Και θα ασχοληθούμε με τους σκόρερ. Όχι για τον πρώτο. Ας ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν από τα ωραία στοιχήματα για το μεγαλύτερο κανόνι του κάθε ομίλου.
Και με την ευκαιρία αυτή παρουσιάζουμε ουσιαστικά όλους τους σημαντικούς επιθετικούς που θα δούμε στα ρωσικά γήπεδα. Με το πέρας κάθε ομίλου σημειώνουμε και μια πρόταση. Την απόδοση τη γνωρίζετε εσείς αναλόγως πού ποντάρετε.
ΠΡΩΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Μια ματιά στο ρόστερ της και γίνεται αντιληπτό ότι σχεδόν κανένας παίκτης δεν έχει σημειώσει πάνω από 5-6 γκολ με τους «Φαραώ». Το «σχεδόν» συμπληρώνεται από τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Τον αρχισκόρερ της ομάδας, ο οποίος όμως ενδέχεται να είναι επηρεασμένος από τον τραυματισμό του ή τουλάχιστον στην πρεμιέρα (με την Ουρουγουάη μάλιστα) να μην βρίσκεται στην κατάσταση που θα ήθελε.
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Έχει ένα από τα ισχυρότερα επιθετικά δίδυμα όχι του πρώτου ομίλου, αλλά ολόκληρης της διοργάνωσης. Λουίς Σουάρες και Καβάνι στο απόγειο της απόδοσής τους και της ωριμότητάς τους. Η ποιότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη. Αμφότεροι βάζουν υποψηφιότητα για πρώτος σκόρερ ομίλου. Για διοργάνωσης η αποστολή τους γίνεται πιο δύσκολη, καθώς ακόμα και από τη φάση των «16» έχουν δύσκολα να αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, η ομάδα τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και μηχανή παραγωγής τερμάτων.
ΡΩΣΙΑ: Από τη στιγμή που τραυματίστηκε σοβαρά ο Κοκόριν, η Ρωσία βασίζεται στον Αρτιόμ Τζιούμπα που αγωνίζεται στην άσημη Άρσεναλ Τούλα και στον Φιοντόρ Σμολόφ της Κράσνονταρ. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ομάδας τους, η οποία όμως, ελλείψει άπλετης ποιότητας στο ρόστερ, θα στρέψει το νου της στην άμυνα, με εξαίρεση την πρεμιέρα κόντρα στη Σαουδική Αραβία.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Ο 31χρονος Μοχάμεντ Αλ Σαλαουί της Αλ Νασρ έχει βάλει 28 γκολ σε 38 συμμετοχές. Όμως, απέναντι σε άλλου τύπου αντιπάλους…
ΠΡΟΤΑΣΗ
Λουίς Σουάρες
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ: Μια ομάδα γεμάτη ικανότατους μέσους και επιθετικούς που αποδίδει φυσικά ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας με δυνατότητες να ανεβάζει τα σκορ σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οι Ινιέστα, Ίσκο, Σίλβα, Τιάγκο Αλκάνταρα και Ντιέγκο Κόστα κατά κύριο λόγο θα ξεχωρίσουν. Το θέμα είναι ότι αν ξεχωρίζουν ένας – ένας είναι δύσκολο κάποιος να βγει πρώτος σκόρερ. Τουλάχιστον ο Ντιέγκο Κόστα ίσως πάρει περισσότερες τελικές από τους υπόλοιπους. Το θέμα όμως είναι να παίζουν με κανονικό φορ περιοχής οι «φούριας ρόχας», κάτι που δεν θα είναι σίγουρο για όλα τα ματς.
ΙΡΑΝ: Ο Σαρντάρ Αζμούν της Ρούμπιν Καζάν (23 γκολ), ο Ρεζά Γκουσανεϊχάντ της Χέρενφεν (17) και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ (16) του Ολυμπιακού είναι οι πλέον χαρισματικοί σκόρερ του περσικού συγκροτήματος. Η ομάδα τους όμως, αν εξαιρεθεί η αναμέτρηση με το Μαρόκο, θα παρουσιαστεί με ανασταλτικούς προσανατολισμούς τόσο απέναντι στην Ισπανία όσο και με την Πορτογαλία…
ΜΑΡΟΚΟ: Όπως συμβαίνει και με το Ιράν, η στάση του αναμένεται να είναι παθητική απέναντι σε «φούριας ρόχας» και Ίβηρες. Ο Ζίγετς του Άγιαξ, ο Μπουταϊμπ της Μαλάτιασπορ και ο Ελ Κααμπί της τοπικής Μπερκάνε θα αναζητήσουν πιο πολύ τη χαρά του γκολ.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Από τη στιγμή που δεσπόζει στη σύνθεσή της ο Κριστιάνο Ρονάλντο (81 γκολ σε 149 συμμετοχές), σταματάει κάθε κουβέντα για αναζήτηση πρώτου σκόρερ. Οι συμπαίκτες του θα τον αναζητήσουν περισσότερο από τον καθένα, έχει και τα πέναλτι «δικά του». Στην τελική σειρά μπορεί να μετρήσει και η διαφορά τερμάτων, οπότε η Εθνική Πορτογαλίας της φάσης των ομίλων δεν αναμένεται και τόσο αμυντικογενής όσο θα φανεί στα νοκ άουτ. Επιπλέον, ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να μην διακρίνεται ιδιαίτερα στις πλέον κρίσιμες μονομαχίες, όμως τις υπόλοιπες μπορεί να τις μετατρέψει σε one man show.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Κριστιάνο Ρονάλντο
ΤΡΙΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ο παρά …κάτι 40χρονος Τιμ Κέιχιλ είναι πρώτος σκόρερ της (50 γκολ σε 105 παιχνίδια). Αρκετοί άλλοι έχουν καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα (ο Ρόγκιτς της Σέλτικ, ο Λέκι της Χέρτα, ο Γέντινακ της Άστον Βίλα κ.α.), όμως οι περισσότεροι μετέχοντες στον όμιλο είναι ανώτεροι και με πιο πειθαρχημένα σύνολα.
ΓΑΛΛΙΑ: Ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Ολιβιέ Ζιρού, ο Ναμπίλ Φεκίρ και ο Φλοριάν Τοβέν απλά δεν χωρούν στην ίδια εντυπωσιακή 11άδα της Εθνικής Γαλλίας. Περισσότερους πρώτης κλάσης επιθετικούς δεν έχει καμία άλλη ομάδα. Αν ποντάραμε σε κάποιον από αυτούς, θα ήταν ο Γκριεζμάν. Σκοράρει εντός περιοχής με όλους τους τρόπους, μπορεί να αγωνιστεί και έξω από αυτή και να δημιουργήσει φάσεις και μόνος του. Είναι ίσως ο μοναδικός σίγουρος στο βασικό σχήμα των «τρικολόρ», οι οποίοι έχουν τα προσόντα και τη συγκυρία του προγράμματος για να φτάσουν ψηλά.
ΔΑΝΙΑ: Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι ο κορυφαίος άσος της ομάδας. Όμως, πρόκειται για τον καλύτερο επιθετικό χαφ και όχι τον Νο 1 φορ. Από τα πόδια του θα περνά όλο το παιχνίδι των Δανών, οι οποίοι δεν φημίζονται για τις επιδείξεις ισχύος.
ΠΕΡΟΥ: Έκανε την έκπληξη και προκρίθηκε στο Μουντιάλ, αφήνει ενθαρρυντικά σημάδια και στα διεθνή φιλικά. Οι 34χρονοι Γκερέρο και Φαρφάν είναι από τους πιο παραγωγικούς ποδοσφαιριστές των Λατίνων. Συγκεντρώνουν πιθανότητες για να αναδειχθούν σε έκπληξη της φάσης των ομίλων, όχι όμως για να βγάλουν και πρώτο σκόρερ. Κι αυτό γιατί προηγούνται στον τομέα αυτό οι Γάλλοι.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Αντουάν Γκριεζμάν
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μοναδικός στόχος η κορυφή. Και για τη χώρα και για τον Λιονέλ Μέσι. Στόχος να δημιουργηθεί ένα σύνολο που θα μπορεί να απελευθερώνει τον σταρ της Μπαρτσελόνα, ώστε να ξεδιπλώνει τα βασικά του χαρακτηριστικά. Θα έχει δικά του τα πέναλτι, τα φάουλ και γενικά θα ισχύει το «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω». Υποψήφιος και για πρώτος σκόρερ ομίλου και για διοργάνωσης, αν και οι διασταυρώσεις δεν χαροποιούν ιδιαίτερα την «Αλμπισελέστε».
ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Ο Γκούντμουντσον της Μπέρνλι, ο Μπιάρνασον της Άστον Βίλα και ο πρώην «ερυθρόλευκος» Φινμπόγκασον της Άουγκσμπουργκ είναι οι πλέον παραγωγικοί παίκτες της ομάδας. Το θέμα όμως είναι πέραν του αγώνα με τη Νιγηρία, πού θα βρουν ευάλωτη άμυνα για να τη διαπεράσουν.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Ένα από τα πιο ομοιογενή σύνολα ολόκληρου του τουρνουά. Αγωνίζονται χρόνια μαζί. Δεν συνηθίζουν τις επιδείξεις ισχύος. Λάτρεις του αποτελέσματος. Και υπάρχει και πολυφωνία στην επίτευξη τερμάτων. Κανείς δεν θα παραξενευτεί αν βάλει για παράδειγμα γκολ ο Μόντριτς και όχι ο Μάντζουκιτς. Ή ο Ράκιτιτς και όχι ο Πέρισιτς.
ΝΙΓΗΡΙΑ: Όταν μια ομάδα ψάχνει να βρει τον προσανατολισμό της λίγες εβδομάδες πριν από το Μουντιάλ, δεν συγκεντρώνει και μεγάλες πιθανότητες διάκρισης. Ειδικά σε μια Εθνική που έχει για πρώτο σκόρερ τον Βίκτορ Μόουζες της Τσέλσι και για δεύτερο τον Μούσα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Λιονέλ Μέσι
ΠΕΜΠΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ό,τι δεν έχει καταφέρει εδώ και μια δεκαετία η Αργεντινή, το έκανε μέσα σε δύο χρόνια ο Τίτε στη Σελεσάο. Σχημάτισε ένα ολόκληρο σύνολο γύρω από τον Νεϊμάρ. Ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν διασκεδάζει με το ποδόσφαιρο στην Εθνική Βραζιλίας. Η ομάδα είναι μια χαρά από μόνη της και η παρουσία αυτού την απογειώνει. Ο κορυφαίος άσος της ομάδας θα είναι και ηγέτης και σκόρερ της. Εκτελεί και τις στημένες φάσεις και γενικώς κάνει ό,τι θέλει. Πρώτος σκόρερ ομίλου και υποψήφιος και για την πρώτη θέση της διοργάνωσης, αφού το πρόγραμμα ευνοεί το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα τουλάχιστον μέχρι και τα προημιτελικά.
ΕΛΒΕΤΙΑ: Η βάση της είναι κυρίως ανασταλτική. Ούτε ο Σακίρι ούτε ο Ντρμιτς ούτε ο Εμπολό ούτε ο Σεφέροβιτς διεκδίκησαν ποτέ ειδικούς τίτλους σε διεθνείς διοργανώσεις. Αφήστε που δεν γίνεται να αγωνίζονται όλοι στη βασική 11άδα.
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Συγκεντρώνει πιθανότητες για αναδειχθεί σε έκπληξη. Αν όμως γίνει αυτό, θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας της αμυντικής λειτουργίας και του Κέιλορ Νάβας. Όλοι οι επιθετικογενείς της γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Ο πολύπειρος Μπόρχες της Λα Κορούνια, ο πάλαι ποτέ άσος του Ολυμπιακού Ζοέλ Κάμπελ, ο Ρουίς της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, ο Μπολάνιος. Είναι πιο πιθανό να βάλουν όλοι από ένα γκολ, παρά κάποιος να συγκεντρώσει πάνω του όλα τα βλέμματα.
ΣΕΡΒΙΑ: Ο Μίτροβιτς που εντυπωσίασε κυριολεκτικά στη Φούλαμ δεν γίνεται παρά να είναι η αιχμή του σερβικού δόρατος. Το πρόβλημα είναι ότι Βραζιλίας παρούσης οι Βαλκάνιοι θα κληθούν να δώσουν μονομαχίες λεπτομερειών με την Ελβετία και την Κόστα Ρίκα.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Νεϊμάρ
ΕΚΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η πιο επιτυχημένη Εθνική της τρέχουσας δεκαετίας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Ο Νόιερ, ο Μίλερ, ο Κρόος και ο Οζίλ συνιστούν εκπροσώπους της παλιάς φρουράς, την ώρα που ο Τίμο Βέρνερ επιθυμεί να απογειώσει την καριέρα του μήπως και πάρει την πολυπόθητη μεταγραφή στη Μπάγερν. Αν υποθέσουμε ότι τα «πάντσερ» θα βρουν αρκετές φορές δίχτυα στη φάση των ομίλων, ο πιο φρέσκος επιθετικός τους είναι ο προαναφερθείς φορ της Λειψίας και όχι ο Μίλερ που εδώ και δύο χρόνια φθίνει. Επιπλέον, το ρίσκο στον διψασμένο Μάρκο Ρόις αξίζει τον κόπο. Για πρώτους σκόρερ ομίλου μιλάμε.
ΜΕΞΙΚΟ: Πολύ και σούπερ τεχνικά καταρτισμένοι ποδοσφαιριστές απαρτίζουν τους Κεντροαμερικανούς. Δεν χωρούν καν στην ίδια 11άδα οι Τσιτσαρίτο, Κάρλος Βέλα, Ραούλ Χιμένες, Τζιοβάνι Ντος Σαντος, Κορόνα και Περάλτα. Πολυφωνία στο σκοράρισμα, οπότε …πάσο το Μεξικό.
Ν. ΚΟΡΕΑ: Ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας είναι ο Σον της Τότεναμ. Πραγματικά πρώτης κλάσης μεσοεπιθετικός που τελειώνει και δημιουργεί φάσεις, αν και συνήθως αποσκοπεί στο να της ολοκληρώνει ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες. Βγαίνει «σφαίρα» στην αντίθεση. Αν η θέση του πρώτου σκόρερ ομίλου κριθεί στα τρία γκολ, ο Σον θα είναι υποψήφιος. Και σε πολύ μεγάλη απόδοση.
ΣΟΥΗΔΙΑ: Χωρίς τον Ιμπραϊμοβιτς κινδυνεύουν να αναδειχθούν σε αδύναμο κρίκο τόσο του γκρουπ όσο και της διοργάνωσης. Οι Μπεργκ, Τοϊβόνεν, Γκουιντέτι και Φόρσμπεργκ αναμένεται να σηκώσουν το βάρος στο σκοράρισμα. Στο Μουντιάλ πάντως έφτασαν μέσω της μαχητικότητάς της και της μαζικής αμυντικής τους λειτουργίας.
ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Μάρκο Ρόις
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ
Ο Σον της Ν. Κορέας
ΕΒΔΟΜΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΓΓΛΙΑ: Ντέλε Άλι, Λίνγκαρντ, Ράσφορντ, Γουέλμπεκ, Στέρλινγκ, Βάρντι, Κέιν. Να τους επισκιάσει όλους η ηγετική φυσιογνωμία του πλέον αρχηγού Χάρι Κέιν; Ίσως. Είναι ο Νο1 φορ στο αγγλικό ποδόσφαιρο και ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο. Δικά του θα είναι και τα πέναλτι, ενίοτε και τα φάουλ λίγο έξω πό την περιοχή. Και μην ξεχνάμε ότι λατρεύει τους αριθμούς του…
ΒΕΛΓΙΟ: Παρόμοια η κατάσταση. Εντέν Αζάρ, Θοργκάν Αζάρ, Ντε Μπρούιν, Μπατσουαγί, Μέρτενς Λουκάκου. Να τους επισκιάσει όλους ο Λουκάκου; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Ειλικρινά δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσες τελικές θα δημιουργήσει το Βέλγιο απέναντι σε Τυνησία και Παναμά και πόσες θα αξιοποιήσει. Όποιον και να διαλέξετε, λογικό θα είναι το στοίχημά σας.
ΠΑΝΑΜΑΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλει πρώτο σκόρερ ομίλου μια ομάδα που από το Νοέμβριο του 2017 μέχρι τώρα έχει βάλει δύο γκολ. Κανένας εκ των επιθετικών της δεν αγωνίζεται στην Ευρώπη ούτε καν σε σημαίνουσα ομάδα της Λατινικής Αμερικής.
ΤΥΝΗΣΙΑ: Ξεχωρίζει ο μέσος Καζρί της Ρεν και ίδιας θέσης Σλιτί της Ντιζόν. Στη δύναμη θα παίξουν. Στόχος να κερδίσουν τον Παναμά και μετά ό,τι περισώσουν στα ματς με την Αγγλία και το Βέλγιο.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Χάρι Κέιν
ΟΓΔΟΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΙΑΠΩΝΙΑ: Ομάδα γεμάτη «βετεράνους». Ο Ναγκατομο, ο Χόντα, ο Οκαζάκι, ο Καγκάβα. Δεν γεμίζει το …μάτι όσων προσφέρουν προγνωστικά για στοίχημα στο Μουντιάλ. Ούτε το δικό μας το γεμίζει. Είναι και κακό το κλίμα στα εσωτερικά της μια εβδομάδα πριν το μεγάλο ραντεβού.
ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Αν ο Φαλκάο είναι υγιής θα βλέπουμε μπροστά μας ίσως τον πιο δεινό σκόρερ του κόσμου. Όμως, είναι δύσκολο να τον δούμε να ξεκινά σε όλα τα παιχνίδια των «καφετέρος». Και μέσα στη σεζόν στη Μονακό ξεκίνησε καταπληκτικά και στη συνέχεια υπέφερε από αλλεπάλληλες θλάσεις και μυϊκούς τραυματισμούς. Και οι ιθύνοντες της ομάδας αναμένεται να τον μεταχειριστούν με ειδικό πλάνο. Δίνουμε μεγαλύτερη βάση στον Χάμες Ροντρίγκες που μπορεί να αποδειχθεί ηγέτης του συγκροτήματός του.
ΠΟΛΩΝΙΑ: Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ένα μικρό …χάος, ο Αρκάντιους Μίλικ και ένα μεγαλύτερο χάος. Ο στράικερ της Μπάγερν αποτελεί φυσικά το μεγαλύτερο όπλο της Πολωνίας. Αναμένεται να είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, αλλά έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στον όμιλο είναι δύσκολο να τον θέσουμε και νο 1 επικρατέστερο.
ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Πολλοί ικανοί επιθετικοί που όμως σκοράρουν από λίγο με μια εξαίρεση. Ο Ντιούφ της Στόουκ, ο Κονατέ της Αμιάν, ο Σο της Μπούρσασπορ, ο Κεϊτά Μπαλντε της Μονακό και ο Σακό της Ρεν. Όλοι στη σκιά του Μανέ που θα σηκώσει στην πλάτη του ολόκληρη ομάδα. Αν ο όμιλος αυτός είναι γεμάτος ερωτηματικά, γιατί να μην ρισκάρουμε στον παραγωγικότατο και ερχόμενο με κεκτημένη ταχύτητα άσο της Λίβερπουλ;
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Σάντιο Μανέ
Χάμες Ροντρίγκες