Η κλοτσιά του Καντονά στον ρατσισμό

Στις 25 Ιανουαρίου του 1995 ο Ερίκ Καντονά αποβάλλεται στον αγώνα Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο έριξε κλοτσιά σε οπαδό που του επιτέθηκε με ρατσιστικό σχόλιο. 

Η κλοτσιά του Καντονά στον ρατσισμό

Ήταν το 56ο λεπτό του αγώνα στο «Σέλχαστ Παρκ», όταν ο διαιτητής του αγώνα τον αποβάλλει για χτύπημα στον αντίπαλο αμυντικό Ρίτσαρντ Σο. Ο Γάλλος είχε εκνευριστεί τόσο πολύ από το στενό μαρκάρισμα του αντιπάλου του σε όλο το παιχνίδι που δεν άντεξε άλλο.

Αποχωρώντας και περνώντας μπροστά από την εξέδρα των οπαδών της Κρίσταλ Πάλας, άκουσε πολλά. Αποδοκιμασίες, ύβρεις, ειρωνείες, ρατσιστικά σχόλια. Ο τότε 20χρονος φίλος της ομάδας του Λονδίνου, Μάθιου Σίμονς, απευθυνόμενος στον Γάλλο, του είπε σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή και μαρτυρίες: «Γαμ... και γύρνα πίσω στη Γαλλία, παλιογαμ...».

Ο ούτως ή άλλως οξύθυμος Καντονά, ακούγοντας τα λόγια αυτά, πήρε φόρα και με... κλοτσιά κουνγκ φου τού επιτέθηκε πηδώντας πάνω από τις διαφημιστικές πινακίδες! Στη συνέχεια υπήρξε μεγάλη ένταση και χρειάστηκε η παρέμβαση του Πίτερ Σμάιχελ για να οδηγηθεί με ασφάλεια στα αποδυτήρια ο συμπαίκτης του.

Αρχικά η ομάδα του τον τιμώρησε για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες της σεζόν, γεγονός που κόστισε και στην ίδια την απώλεια του τρίτου σερί πρωταθλήματος. Επιπλέον, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία επέκτεινε την ποινή του για ακόμη τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1995, ενώ οι αρχές της χώρας τού επέβαλαν πρόστιμο 20.000 λίρες και ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων.

Ο Καντονά πολλά χρόνια αργότερα παραχώρησε συνέντευξη στο ΒΒC και όταν ρωτήθηκε για την καλύτερη στιγμή της καριέρας του απάντησε: «Η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου; Όταν έκανα κλοτσιά κουνγκ φου στον χούλιγκαν, επειδή αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι στο παιχνίδι. Νομίζω ότι ίσως είναι σαν ένα όνειρο για κάποιους το να κλοτσήσεις αυτού του είδους τους ανθρώπους. Το έκανα λοιπόν για αυτούς, για να είναι ευχαριστημένοι. Είναι ένα είδος λύτρωσης και ελευθερίας για αυτούς...».