Το 5ο αστέρι της «σελεσάο»

Όταν η Βραζιλία κατέκτησε το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο με τη νίκη της επί της Γερμανίας με 2-0 (Ρονάλντο δις) στον τελικό της Γιοκοχάμα, μπροστά σε 72.000 θεατές. Ήταν το πρώτο τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στην Ασία. Το «φαινόμενο» είχε κατακτήσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ με 8 γκολ.

Το 5ο αστέρι της «σελεσάο»

Το 2002 ήταν ένα έτος που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων του ποδοσφαίρου. Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία μας χάρισε μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο σπουδαίες ομάδες: τη Βραζιλία και τη Γερμανία. Ήταν ένας τελικός που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου, αφού αναμενόταν να διαμορφώσει τον νέο παγκόσμιο πρωταθλητή.

Η Βραζιλία, με τον πολύπειρο και ταλαντούχο προπονητή Φελίπε Σκολάρι, είχε ένα εξαιρετικό σύνολο παικτών. Με τους Ροναλντίνιο, Ριβάλντο, Καφού, Ρομάριο και πολλούς άλλους, η ομάδα ήταν γεμάτη από ποιότητα και δημιουργικότητα. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, με τον προπονητή Ρουντι Φέλερ και ηγέτη τον Μίροσλαβ Κλόζε, προσπαθούσε να φθάσει στον παγκόσμιο τίτλο με μια ομάδα νέων και ταλαντούχων παικτών.

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2002, στο Στάδιο Νταεγού στη Σεούλ, της Νότιας Κορέας. Η αγωνιστική ένταση ήταν υψηλή, καθώς και οι δύο ομάδες ήθελαν να κατακτήσουν τον τίτλο. Δύο γκολ του Λουίς Ναζάριο ντε λίμα Ρονάλντο αποδείχθηκαν αρκετά για τη Βραζιλία, καθώς η Γερμανία δεν κατάφερε να αντιδράσει. Ο τελικός ολοκληρώθηκε με σκορ 2-0 υπέρ της Βραζιλίας, καθιστώντας τη χώρα της Νότιας Αμερικής παγκόσμια πρωταθλήτρια για πέμπτη φορά στην ιστορία της.

Ο θρίαμβος της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για τη χώρα. Μετά από μια περίοδο απογοητευτικών εμφανίσεων στα προηγούμενα παγκόσμια κύπελλα, η Βραζιλία ανακτούσε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και απέδειξε γιατί είναι μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις στον κόσμο.

Ο τελικός του Μουντιάλ το 2002 μεταδόθηκε σε εκατομμύρια τηλεοπτικά κανάλια και παρακολούθησαν από κοντά εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Οι Βραζιλιάνοι πανηγύρισαν τη νίκη τους με ένθερμα και έξαλλα πανηγύρια, γεμίζοντας τους δρόμους με χαρά και τραγούδια.

Ο τελικός του Μουντιάλ του 2002 μεταξύ Βραζιλίας και Γερμανίας ήταν μια αναμέτρηση που θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο τελικός αυτός αποτέλεσε μια αναδρομή σε μια εποχή όπου η Βραζιλία επέστρεφε στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και δημιούργησε αξέχαστες στιγμές για τους λάτρεις του αθλήματος σε όλο τον κόσμο.