ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός 61-62: Έντεκα χρόνια από το θαύμα των θαυμάτων

Στις 13 Μαΐου του 2012 ο Ολυμπιακός κατακτά τον τίτλο της Ευρωλίγκας για δεύτερη φορά στην Ιστορία του, όταν στον τελικό του φάιναλ φορ που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη κερδίζει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-61, καλύπτοντας τους 19 πόντους της εις βάρος του διαφοράς μέσα στα 12 τελευταία λεπτά.

ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός 61-62: Έντεκα χρόνια από το θαύμα των θαυμάτων

To θαύμα των θαυμάτων που συγκλόνισε και άφησε άφωνο ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο, το έπος της Πόλης στο οποίο υποκλίθηκαν φίλοι και εχθροί, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο και τη δυναμική εκείνης της υπέροχης ομάδας, η οποία μέσα στο παρκέ έκανε κατάθεση ψυχής, αγωνιζόμενοι όλοι για έναν και ένας για όλους.

Δέος, συγκίνηση και περηφάνια είναι μερικά από τα συναισθήματα που ένιωσαν όχι μόνοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού αλλά και η πλειονότητα των υγιών Ελλήνων φιλάθλων, καθώς πέρα από την υπερπροσπάθεια των «ερυθρολεύκων», η οποία είναι άξια αναφοράς, οι Πειραιώτες στο τέλος του αγώνα πραγματοποίησαν την επική τους ανατροπή κόντρα σε έναν αντίπαλο-μεγαθήριο, με πανίσχυρο ρόστερ, αξιοποιώντας κυρίως τους γηγενείς (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σλούκας, Μάντζαρης) παίκτες τους. ΜVP αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, σε μία καταπληκτική σεζόν για εκείνον. Στην αρχή της χρονιάς ήταν μία ομάδα μόνος του, αλλά στην πορεία παρέσυρε και τους συμπαίκτες του, δημιουργώντας όλοι μαζί ένα αξιοζήλευτο σύνολο.
Η συγκλονιστικότερη ανατροπή στην Ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με ένα επιμέρους σκορ 8-28 στα τελευταία δώδεκα λεπτά του αγώνα, με μία επική αντεπίθεση διαρκείας, θα πάρει τη νίκη και το τρόπαιο ύστερα από δεκαπέντε χρόνια, κερδίζοντας την τρομοκρατημένη ΤΣΣΚΑ, προσφέροντας και ένα ονειρικό αλλά και ανατριχιαστικό highlight στην τελευταία φάση της αναμέτρησης.

Εννιά δευτερόλεπτα πριν από το τέλος η ΤΣΣΚΑ προηγείται 61-60 και ο Σπανούλης κάνει φάουλ στον Σισκάουσκας. Αφού ο Λιθουανός αστόχησε και στις δύο βολές με το σκορ να «κολλάει» στο 61-60, ο Κώστας Παπανικολάου, o οποίος σημείωσε τρομερή εμφάνιση (19 π., 3/3 τρ.) στον τελικό, μάζεψε το ριμπάουντ και έδωσε την μπάλα στα χέρια του Βασίλη Σπανούλη, περίπου 10'' πριν από το τέλος του αγώνα. Στην επίθεση ο αρχηγός του Ολυμπιακού, καθώς επιχείρησε να διεισδύσει παίρνοντας τον αριστερό διάδρομο, τράβηξε πάνω του τον Αντρέι Κιριλένκο και παράλληλα είδε έξυπνα αριστερά του τον αμαρκάριστο Γιώργο Πρίντεζη, στον οποίο και έδωσε πάσα-ασίστ. Εκείνη τη στιγμή ο Έλληνας πάουερ φόργουορντ, στην εκπνοή του χρόνου, όντας ψύχραιμος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, δίχως χρόνο να σκεφτεί, λειτούργησε μηχανικά πραγματοποιώντας το σουτ της ζωής του, στο οποίο και ευστόχησε, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη νίκη και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στον Ολυμπιακό.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.
Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.