Όταν ο Ολυμπιακός... έλιωσε τα χιόνια στο «Μάξιμιρ» (pics - vid)

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά κάποιες βραδιές δεν ξεχνιούνται. Όπως αυτή ακριβώς πριν από 24 χρόνια, στις 9 Δεκεμβρίου του 1998.

Όταν ο Ολυμπιακός... έλιωσε τα χιόνια στο «Μάξιμιρ» (pics - vid)

Μια μαγική βραδιά για τον Ολυμπιακό στο Ζάγκρεμπ, όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ραντεβού με την ιστορία: την πρόκριση στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, στο παγωμένο «Μάξιμιρ» απέναντι στην Κροάσια. Η ομάδα-μοντέλο του Ντούσαν Μπάγεβιτς πήρε ισοπαλία (1-1), λιώνοντας τα χιόνια του... πολικού εκείνη τη νύχτα Ζάγκρεμπ.

Σε έναν όμιλο όπου συμμετείχαν και οι Άγιαξ, Πόρτο, ο Ολυμπιακός έπαιζε για 4 (!) αποτελέσματα: νίκη, ισοπαλία και ήττα με ένα ή και με δύο γκολ διαφορά. Σε θερμοκρασία -11 βαθμών Κελσίου, όμως, δεν μπορούσε να παιχτεί κανονικό ποδόσφαιρο όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό. Στο 35ο λεπτό, μάλιστα, ο Γιώργος Αμανατίδης γλίστρησε στην προσπάθειά του να κόψει μια πάσα και ο Γιόσκο Γέλιτσιτς που βρέθηκε απέναντι από τον Ελευθερόπουλο άνοιξε το σκορ.

Στο 69’, όμως, ήρθε ο Γιαννακόπουλος, ο οποίος με μια εκπληκτική κίνηση -λες και έκανε έλκηθρο στα χιόνια- και με κεφαλιά-ψαράκι ισοφάρισε σε 1-1.

«Έκανε πολύ κρύο και είχε τόσο πάγο που δεν μπορούσα να σεντράρω στην περιοχή, γι’ αυτό έδωσα πάσα στον Νινιάδη. Ο Ανδρέας σούταρε, βρέθηκε ο Γιαννακόπουλος στην πορεία και τελικά πετύχαμε το γκολ», είπε λίγο αργότερα ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα για εκείνη τη φάση. «Με αφορμή το συγκεκριμένο γκολ, θέλω να πω κάτι. Είναι το ένστικτο του σκόρερ και το είχα από μικρός. Μου το είχε μάθει και ο πατέρας μου και προσπαθώ να το περάσω και στα δύο μου παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να ακολουθούν τη φάση, να κάνουν την πρόβλεψή τους. Είπα λοιπόν, όταν είδα τον Νινιάδη να πηγαίνει για σουτ, ότι αν περάσει η μπάλα από τα σώματα, μπορώ να βάλω το πόδι μου, το κεφάλι μου ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο και να σκοράρω. Ήμουν λοιπόν στην πορεία του σουτ του Ανδρέα. Η μπάλα πήγαινε άουτ και εκείνη τη στιγμή σε κλάσματα δευτερολέπτου καταλαβαίνω ότι μόνο αν βάλω το κεφάλι μου θα μπορέσω να αλλάξω πορεία προς το τέρμα» είχε δηλώσει το 2018 στο «ΦΩΣ» ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

Ο Ολυμπιακός πήρε με αυτόν τον τρόπο την πρώτη και μοναδική ως σήμερα πρόκρισή του για τα προημιτελικά του Champions League, όπου τον περίμενε η Γιουβέντους, την οποία λίγο έλειψε να αφήσει εκτός ημιτελικών!