Όταν Δυτική Γερμανία και Αυστρία τα «βρήκαν» και άφησαν εκτός Μουντιάλ την Αλγερία

Το «Σκάνδαλο της Χιχόν» είναι η αφορμή που πλέον όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής παίζονται την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα. 

Όταν Δυτική Γερμανία και Αυστρία τα «βρήκαν» και άφησαν εκτός Μουντιάλ την Αλγερία

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 διαδραματίστηκε μια από τις πιο ντροπιαστικές ιστορίες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, γνωστή και ως το «Σκάνδαλο της Χιχόν». Μέχρι τότε τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής δεν παίζονταν ταυτόχρονα, αλλά το ένα μετά το άλλο.

Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων λοιπόν, η Αλγερία είχε παίξει και τα τρία της παιχνίδια, είχε μαζέψει 4 βαθμούς και βρισκόταν στην δεύτερη θέση, με την Χιλή να έχει αποκλειστεί με τρεις ήττες. Πλέον θα έπαιζε η πρώτη Αυστρία, που είχε 4 βαθμούς και η τρίτη Δυτική Γερμανία που είχε 2. Σημειωτέον ότι τότε η νίκη έδινε 2 βαθμούς και όχι 3.

Λόγω της διαφοράς τερμάτων, οι Γερμανοί ήξεραν πως έπρεπε να νικήσουν την Αυστρία με ένα ή δύο τέρματα προκειμένου να προκριθούν μαζί με τους Αυστριακούς, κάτι που θα σήμαινε πως θα έμενε εκτός η Αλγερία. Όμως εάν η Γερμανία επικρατούσε με 4 ή παραπάνω τέρματα, τότε θα περνούσε εκείνη μαζί με την Αλγερία και η Αυστρία θα έμενε εκτός.

Έτσι, οι Αυστριακοί δεν θέλησαν να το ρισκάρουν καθώς ήξεραν ότι η Γερμανία ήταν η καλύτερη ομάδα. Πριν την σέντρα λοιπόν, η Αυστρία και η Γερμανία έφθασαν σε συμφωνία ούτως ώστε η τελευταία να επικρατήσει με 1-0. Φυσικά, επίσημα δεν υπήρξε κάποια συμφωνία όμως με τα χρόνια ακόμη και οι Γερμανοί παίκτες το παραδέχθηκαν.

Η Γερμανία άνοιξε το σκορ μόλις στο 10ο λεπτό και έπειτα, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Έμοιαζε σαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων απλά να ανταλλάζαν την μπάλα περιμένοντας την λήξη του ματς.

Με αυτό το αποτέλεσμα, η Δυτική Γερμανία έφθασε μέχρι και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η Αλγερία έμεινε με το παράπονο πως αποκλείστηκε εντελώς άδικα.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος σοκαρίστηκε όμως η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν τιμώρησε κανέναν υποστηρίζοντας πως κανείς δεν παραβίασε τους κανονισμούς διαψεύδοντας πως υπήρχε συμφωνία.

Με τα χρόνια η αλήθεια βγήκε στο φως και από το επόμενο Μουντιάλ, του Μεξικό, θεσμοθετήθηκε η ταυτόχρονη έναρξη των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων για να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά.