Το μπαράζ ΑΕΚ - Ολυμπιακός που δεν έγινε ποτέ

Το επεισοδιακό φινάλε του πρωταθλήματος του 1979, στις 3 Ιουνίου και το μπαράζ ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό που δεν έγινε ποτέ.

Το μπαράζ ΑΕΚ - Ολυμπιακός που δεν έγινε ποτέ

Το επεισοδιακό φινάλε του πρωταθλήματος του 1979, στις 3 Ιουνίου και το μπαράζ ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό που δεν έγινε ποτέ. Ο Ολυμπιακός ήθελε νίκη επί του ΟΦΗ στο ξερό του «Γεντί Κουλέ» για να πανηγυρίσει τον τίτλο το 1979, «κόλλησε» όμως σαν σήμερα (3 Ιουνίου) στο 3-3 και η ΑΕΚ, η οποία έκανε περίπατο με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Νέα Φιλαδέλφεια (7-2) τον έπιασε στην κορυφή την ύστατη στιγμή. Ο τίτλος θα κρινόταν σε μπαράζ!

Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν τόσο απλά. Ο Ολυμπιακός φώναζε για τη διαιτησία του αγώνα του στο Ηράκλειο, για την οποία είχε παιχθεί «χοντρό» παρασκήνιο τις προηγούμενες μέρες. Οι Πειραιώτες υποστήριζαν ότι το δεύτερο γκολ του ΟΦΗ, από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, σημειώθηκε από θέση οφσάιντ, ενώ «φώναζαν» και για ένα πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ του Νίκου Βαμβακούλα, μετά το 3-3. Ο διαιτητής Χαράλαμπος Παμπορίδης από την Πέλλα βρισκόταν στο στόχαστρο, δικαιώνοντας ουσιαστικά τον ντόρο που είχε γίνει για χάρη του τις προηγούμενες ημέρες. Το παρασκήνιο που είχε αυτός ο αγώνας μοιάζει με μυθιστόρημα. Ήδη το κλίμα ήταν βαρύ από τις αμέτρητες καταγγελίες για δωροδοκίες παικτών, με τελευταίο κρούσμα αυτό της Ρόδου, η οποία είχε αποκλείσει πέντε παίκτες της με την κατηγορία της μειωμένης απόδοσης στο 3-4 από τον Ολυμπιακό -η υπόθεση είχε σταλεί και στον εισαγγελέα.

«Η βρωμιά φούσκωσε και σύντομα θα γίνει η έκρηξη»

Μάλιστα, την εβδομάδα που προηγήθηκε της τελευταίας αγωνιστικής, ο νεοσύστατος τότε ΠΣΑΠ είχε συγκαλέσει ανοιχτή συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο που κινδύνευε να πεθάνει. «Η βρωμιά φούσκωσε και σύντομα θα γίνει η έκρηξη», είχε πει ο Αριστείδης Καμάρας, νομικός σύμβουλος του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών. Την ίδια ημέρα, όμως, έγινε το «έλα να δεις» στα γραφεία της ΕΠΟ για την κλήρωση των διαιτητών της καθοριστικής αγωνιστικής (τότε δεν γινόταν ορισμός). Ηδη εννέα από αυτούς είχαν δηλώσει κώλυμα για να μην μπουν στην κληρωτίδα και στη συνέχεια ζητήθηκε να εξαιρεθούν από την αναμέτρηση ΟΦΗ-Ολυμπιακός και οι υπόλοιπες «σφυρίχτρες» από την Αθήνα και τον Πειραιά. Ο κλήρος για το «Γεντί Κουλέ» έπεσε στον Παμπορίδη, ο οποίος εκείνη τη μέρα πέρασε απαρατήρητος, μια και δεν είχε δώσει δικαιώματα εκείνη τη σεζόν.

Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, όμως, ο Ολυμπιακός αντιδρά και ζητά την αντικατάσταση του Παμπορίδη. Αρχικά με την αιτιολογία ότι είχε ευνοήσει την ΑΕΚ στον αγώνα της με τον Ηρακλή την προηγούμενη χρονιά, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι υπήρχαν και αποδεικτικά στοιχεία για χρηματισμό του. Και κατόπιν επειδή (εδώ είναι το πιο ωραίο) συνδεόταν με κουμπαριά με τον Ηρακλειώτη διαιτητή Κουναλάκη, ο οποίος με τη σειρά του ήταν κουμπάρος ηγετικού στελέχους του ΟΦΗ! Αρα, έλεγαν, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος επηρεασμού του υπέρ των Κρητικών. Η ΟΔΠΕ απέρριψε το αίτημα του Ολυμπιακού, αλλά το πρωί του Σαββάτου 2 Ιουνίου φτάνει στο γραφείο της τηλεγράφημα του Παμπορίδη, με το οποίο ο διαιτητής δηλώνει αδυναμία να διευθύνει τον αγώνα λόγω θλάσης που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της προπόνησής του! Στην ΑΕΚ συνδέουν το ξαφνικό κώλυμα με τον Ολυμπιακό, ενώ και ο ΟΦΗ δηλώνει ότι δεν δεχθεί αλλαγή διαιτητή, απειλώντας να μην κατέβει στον αγώνα! Το θέμα φτάνει μέχρι το γραφείο του Υφυπουργού Αθλητισμού Αχιλλέα Καραμανλή, μέχρι που το απόγευμα, ως εκ θαύματος, ο Παμπορίδης ενημερώνει τον ΓΓΑ, Κωνσταντίνο Παπαναστασίου, ότι μπορούσε να σφυρίξει κανονικά τον αγώνα του «Γεντί Κουλέ».

ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΜΠΟΡΙΔΗ

Η θλάση του, έλεγε, δεν ήταν τελικά σοβαρή και εμφάνιζε, μάλιστα, και χαρτί γιατρού που το επιβεβαίωνε! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως με όλα αυτά να έχουν προηγηθεί, ό,τι κι αν συνέβαινε στο ματς του Ηρακλείου, ο χαμένος της υπόθεσης θα φώναζε. Έχασε τελικά ο Ολυμπιακός, ο οποίος βρέθηκε να πίσω στο σκορ με 3-1 και χρειάστηκε τη συνδρομή του βετεράνου, Αντώνη Αντωνιάδη, που μπήκε ως αλλαγή, για να ισοφαρίσει σε 3-3 και να διεκδικήσει μέχρι τέλους τη νίκη. Τώρα, αν είχε δίκιο για τις φάσεις στις οποίες υποστήριζε ότι αδικήθηκε από τον Παμπορίδη ή για τις κίτρινες που έδειξε στους Γαλάκο και Κυράστα (οι οποίοι συμπλήρωναν και θα απουσίαζαν από το μπαράζ με την ΑΕΚ); Τα βίντεο που έχουν διασωθεί στο διαδίκτυο, δεν βοηθούν, δυστυχώς, για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Με δικαιολογία, πάντως, τη διαιτησία του Παμπορίδη και το παρασκήνιο που προηγήθηκε, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν γνωστό από την επομένη κιόλας της λήξης του πρωταθλήματος ότι δεν σκόπευαν να κατέβουν στο μπαράζ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τη νοθεία του πρωταθλήματος» -όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο γενικός αρχηγός του, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης. Η ΕΠΟ όρισε, ως όφειλε, το μπαράζ για τις 16 Ιουνίου, αλλά ο Ολυμπιακός τράβηξε το σχοινί μέχρι τέλους. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου, ψήφισαν υπέρ της μη καθόδου στο μπαράζ οι 590 από τους 605 ψηφίσαντες. Δηλαδή το 97,5%!

Η ΑΕΚ κατέβηκε μόνη της στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για το μπαράζ, το οποίο κέρδισε φυσικά άνευ αγώνος και μαζί το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Το ποδόσφαιρο, όμως, βρισκόταν σε οριακό σημείο και η έκρηξη για την οποία είχε μιλήσει λίγες μέρες νωρίτερα ο Καμάρας αποτελούσε ήδη γεγονός. Χρειαζόταν ένα φάρμακο κι αυτό άκουγε στη λέξη «επαγγελματισμός». Οι διεργασίες για την μετατροπή των ποδοσφαιρικών τμημάτων των συλλόγων σε ΠΑΕ είχαν αρχίσει μερικούς μήνες νωρίτερα και θα το μεγάλο βήμα θα γινόταν οριστικά τον Αύγουστο του ίδιους έτους. Όλα όσα είχαν προηγηθεί σβήστηκαν, θαρρείς, με σφουγγάρι και θα γινόταν μία προσπάθεια να γραφτεί η ιστορία ξανά από την αρχή.

πηγή: oldfootball.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110