Τριάντα χρόνια από το «σπάσιμο» της κατάρας στην Τούμπα

Τρεις δεκαετίες πέρασαν από ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού, που μνημονευόταν για χρόνια.

Τριάντα χρόνια από το «σπάσιμο» της κατάρας στην Τούμπα

Στις 24 Μαΐου του 1992, οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν 2-1 τον ΠΑΟΚ και σπάνε μια παράδοση σχεδόν 23 χρόνων χωρίς νίκη στο συγκεκριμένο γήπεδο!

Στο διάστημα αυτό η παράδοση ήταν συντριπτικά υπέρ του ΠΑΟΚ, με 20 νίκες και μόλις 2 ισοπαλίες.

Το απόγευμα της 24ης Μαΐου στην σχεδόν άδεια Τούμπα, λόγω κακής πορείας στο πρωτάθλημα και εντάσεων με τη διοίκηση Βουλινού, ο Ολυμπιακός του Μπλαχίν άνοιξε το σκορ με γκολ του Σαββίδη από απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 42'.

Στο 54' έπειτα από κούρσα του Καραπιάλη από δεξιά, ο Βαΐτσης -στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΟΚ- νικάει για δεύτερη φορά τον Γκάμπριτς για το 0-2. Το μόνο που κατάφερε να κάνει ο ΠΑΟΚ ήταν να μειώσει στο 75' με τον Λαγωνίδη. Το 2-1 πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους Πειραιώτες, καθώς πέρα από το σπάσιμο της δυσμενούς παράδοσης, ήταν μια σπουδαία νίκη στη μάχη του τίτλου (η ΑΕΚ προπορευόταν με 51 βαθμούς και ακολουθούσε ο Ολυμπιακός με 49).

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της σεζόν οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες και στον τελικό Κυπέλλου, που τότε ήταν διπλός. Στην Τούμπα το ματς είχε λήξει ισόπαλο 1-1 και στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με σκορ 2-0.

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΝΙΚΗ

Ο Ολυμπιακός είχε να νικήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου του 1969, όταν οι Κουμαριάς και Σιδέρης είχαν γράψει το 2-1 μέσα στην Τούμπα (το γκολ του ΠΑΟΚ με πέναλτι ο Αφεντουλίδης στο 91, στη μοναδική στιγμή που νικήθηκε ο Βαγγέλης Λιαδέλης, ο πατέρας του παλιού μπασκετμπολίστα Παναγιώτη). Ακόμα και η υπερομάδα του Νίκου Γουλανδρή, αλλά και εκείνη που κατέκτησε τα τέσσερα επαγγελματικά πρωταθλήματα στην δεκαετία του '80, δεν είχαν περάσει στο μεσοδιάστημα νικηφόρα από την Τούμπα.

ΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΪΟΥ 1992