73-38: Η επέτειος της 35άρας

Mία από τις πιο συγκλονιστικές όσο και αμφίρροπες σειρές τελικών του πρωταθλήματος έμελλε να ολοκληρωθεί με τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του Ολυμπιακού σε βάρος του Παναθηναϊκού.

73-38: Η επέτειος της 35άρας

Πριν από 26 χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούσαν του «τριφυλλιού» στο ΣΕΦ με +35 (73-38), για να φτάσουν στην κατάκτηση του 4ου σερί τίτλου και να «ακυρώσουν» εν πολλοίς -στα μάτια του κόσμου- την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου του ΠΑΟ στο Παρίσι.

Το βράδυ της 19ης Μαΐου αρκούσε για να βάλει πολλά «αλλά» σε εκείνη τη χρονιά στον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο της ντροπιαστικής ήττας του ΠΑΟ, όσο για όσα προηγήθηκαν εκείνου του αγώνα, με την αποχώρηση του Ντομινίκ Ουίλκινς να επισκιάζει τα πάντα. Ο σούπερσταρ του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε για μόλις οκτώ λεπτά στον τρίτο τελικό λόγω ενοχλήσεων στον αχίλλειο τένοντα, πριν πει οριστικά «αντίο». Αρχικά, κάθισε με πολιτικά στον πάγκο των «πρασίνων» στον τέταρτο τελικό, ενώ αργότερα έφυγε άρον άρον για τις ΗΠΑ, δημιουργώντας έντονο εκνευρισμό στο εσωτερικό της ομάδας. Τίποτα βέβαια δεν προμήνυε το -35 για τον Παναθηναϊκό, που είχε εξαιρετική ψυχολογία μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού στο Παρίσι.

Όσο για τον Ολυμπιακό; Η μεγαλύτερη νίκη της Ιστορίας του (δεύτερη πιο ευρεία μετά το +42 σε αγώνα Κυπέλλου) σε βάρος του «αιωνίου» αντιπάλου έδωσε φτερά στα πόδια των παικτών, βάζοντας σε ψυχολογικό επίπεδο τις βάσεις για το τρεμπλ που ακολούθησε έναΝ χρόνο αργότερα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Μπακατσιάς 3, Σιγάλας 10, Μπέρι 10, Νάκιτς 12, Φασούλας 8, Τόμιτς, Τάρλατς 14, Ρίβερς 16.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 10, Σοκ 3, Κούουσμα 2, Οικονόμου 6, Γιαννάκης 6, Βράνκοβιτς 5, Σταυρακόπουλος 4, Πετσάρσκι 2.