Η αντιπολεμική αποστολή της ΑΕΚ τη Μεγάλη Τετάρτη του 1999 στο εμπόλεμο Βελιγράδι
Μεγάλη Τετάρτη 7 Απριλίου 1999. Η ΑΕΚ αψηφώντας τους κινδύνους, ταξίδεψε στην εμπόλεμη ζώνη του Βελιγραδίου για να παίξει ένα φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ την ημέρα εκείνη έστειλε ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα συσπειρώνοντας Έλληνες και Σέρβους.
Την άνοιξη του 1999, ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία περνούσε την πιο κρίσιμη καμπή. Το ΝΑΤΟ συμμετείχε πλέον ενεργά στις εχθροπραξίες με καθημερινούς βομβαρδισμούς που στόχο είχαν κατά κύριο λόγο το Βελιγράδι. Επίσημα νούμερα δεν υπάρχουν, αλλά οι άμαχοι που έπεσαν θύματα των νατοϊκών πυραύλων υπολογίζονται σε χιλιάδες.
Εν μέσω πολέμου, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης πήρε μία τολμηρή απόφαση. Η ομάδα του θα ταξίδευε σύσσωμη στο εμπόλεμο Βελιγράδι για να αναμετρηθεί με την Παρτιζάν σε έναν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου. Το αγωνιστικό κομμάτι, φυσικά, δεν ενδιέφερε την ομάδα. Στόχος του «Δικέφαλου», μιας ομάδας με προσφυγικές ρίζες, ήταν να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των Σέρβων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης μέσω του αθλητισμού.
«Εύχομαι, όπως η ημέρα που διεξάγεται ο αγώνας είναι η ημέρα της σταύρωσης του Χριστού, να αποτελέσει την ημέρα της Ανάστασης για τον λαό της Σερβίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας πριν από την αναχώρηση για τη σέρβικη πρωτεύουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο δέχθηκαν να ταξιδέψουν, αψηφώντας τους κινδύνους. Γνώριζαν ότι πήγαιναν σε μία εμπόλεμη ζώνη, όπου κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Παρόλα αυτά, δεν δίστασαν ούτε στιγμή. Την αποστολή συνόδευαν, επίσης, αρκετοί πολιτικοί και επώνυμοι. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν οι Γιώργος Κατσιφάρας, Θόδωρος Κασσίμης, Μανώλης Γλέζος, Νικήτας Κακλαμάνης, Αλέξης Κούγιας, Μίλτος Βεντούρης και Γιάννης Βούρος.
Η ΑΕΚ στο Βελιγράδι
Όταν έφτασαν στο Βελιγράδι, η υποδοχή από τους Σέρβους φιλάθλους ήταν ενθουσιώδης. Οι ελληνικές σημαίες που κυμάτιζαν ήταν σχεδόν ισόποσες με τις σερβικές. Ο κόσμος χειροκροτούσε και φώναζε συνθήματα που δεν ακούγονται συχνά σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Ήταν συνθήματα ειρήνης και ανθρωπιάς. Μάλιστα, ο ίδιος ο σέρβος πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, υποδέχθηκε με θέρμη και ευχαριστίες την αποστολή της Ένωσης. Πριν από την έναρξη του ματς, οι παίκτες της Παρτιζάν παρατάχθηκαν μαζί με τους παίκτες της ΑΕΚ στο κέντρο του γηπέδου και ύψωσαν ένα πανό: «ΝΑΤΟ σταμάτησε τον πόλεμο – Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς».
Το πλήθος από τις κερκίδες επευφημούσε. Τα εισιτήρια του αγώνα είχαν εξαντληθεί, όμως εξαιτίας των συνθηκών, αυτοί που κατάφεραν να παρευρεθούν ήταν 15 χιλιάδες. Ο αγώνας ξεκίνησε και η ατμόσφαιρα παρέμεινε το ίδιο θερμή.
Στο ημίχρονο, οι παίκτες φύτεψαν στον περίβολο του σταδίου μία ελιά από την Αρχαία Ολυμπία. Συμβόλιζε το ρίζωμα των ιδανικών του αθλητισμού. Παράλληλα, οι παίκτες στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά και τσουρέκια στους σέρβους συναθλητές τους. Νωρίτερα, εκείνοι τους είχαν προσφέρει ψωμί και αλάτι, όπως πρόσταζε το γιουγκοσλαβικό έθιμο για την υποδοχή φίλων.
Όταν έφτασε η ώρα να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο, τα χειροκροτήματα για ακόμη μία φορά ήταν παρατεταμένα. Ο Τύπος της εποχής έγραφε ότι «ποτέ φιλοξενούμενη ομάδα δεν χειροκροτήθηκε τόσο έντονα όσο η ΑΕΚ στο λαβωμένο Βελιγράδι». Έτσι, το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε. Βέβαια, δεν θα διαρκούσε πολύ. Στο 61ο λεπτό, το γήπεδο κατακλύστηκε από θεατές που είχαν υπερπηδήσει τα διαχωριστικά διαζώματα. Εκατοντάδες φίλαθλοι με ελληνικές και σέρβικες σημαίες έτρεχαν να αγκαλιάσουν τους παίκτες φωνάζοντας ταυτόχρονα «ΑΕΚ» και «Ελλάς». Το θέαμα ήταν πρωτόγνωρο και συγκινητικό.
Για την ιστορία, το ματς έληξε 1-1 με σκόρερ τον Σέρβο, Κέζμαν και τον Έλληνα, Ζουμπούλη.
Η επιστροφή
Κατά το σούρουπο, η αποστολή της Ένωσης πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Παράλληλα, οι Σέρβοι φίλαθλοι έφευγαν βιαστικά για να προλάβουν να κρυφτούν στα καταφύγια. Όλοι γνώριζαν καλά ότι οι νύχτες στο Βελιγράδι ήταν οι πιο επικίνδυνες. Όταν έπεφτε το σκοτάδι, τα νατοϊκά βομβαρδιστικά έκαναν την εμφάνισή τους αιφνιδιάζοντας τους άμαχους και ανυποψίαστους πολίτες με απανωτούς πυραύλους.
Την επόμενη μέρα, το κιτρινόμαυρο πούλμαν έφτασε στην Αθήνα. Φυσικά, το γεγονός δεν κατάφερε να θέσει τέλος στους βομβαρδισμούς και στις εχθροπραξίες. Ωστόσο, το μήνυμα της ΑΕΚ έδωσε κουράγιο στους Σέρβους, ζέστανε τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και, πάνω απ’ όλα, ακούστηκε παγκοσμίως.
πηγή: mixanitouxronou.gr