Η πρώτη εκτός έδρας νίκη της Ελλάδας επί της Παλαιστίνης (vid)

Το 1938 η Ελλάδα πέτυχε την πρώτη εκτός έδρας νίκη όταν επικράτησε με σκορ 3-1 της Παλαιστίνης στο Τελ Αβίβ.

Η πρώτη εκτός έδρας νίκη της Ελλάδας επί της Παλαιστίνης (vid)

Στις 22 Ιανουαρίου 1938 η Εθνική μας ομάδα νίκησε εκτός έδρας την Παλαιστίνη με σκορ 3-1. Εκείνο το παιχνίδι είχε διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ και ο Κλεάνθης Βικελίδης είχε σημειώσει δύο γκολ, ενώ ένα είχε πετύχει Αντώνης Μηγιάκης.

Αυτή είναι και η πρώτη εκτός έδρας νίκη της Ελλάδας και παράλληλα το 30ό παιχνίδι της. Από το 1929 έως τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπαιξε μόνο 32 παιχνίδια.

Εκείνο το παιχνίδι διεξήχθη στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας. Η Παλαιστίνη τότε τελούσε υπό βρετανική διοίκηση μέχρι που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.

Στις κερκίδες βρέθηκαν 8.000 θεατές, ενώ ο αγωνιστικός χώρος ήταν πολύ δύσκολος για τους ποδοσφαιριστές, αφού ήταν γεμάτος σκόνη και άμμο. Να σημειώσουμε πως πριν την έναρξη της αναμέτρησης ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, ο ανεπίσημος ακόμη του Ισραήλ και ο βρετανικός.

Οι συνθέσεις:

Παλαιστίνη: Κλέιν, Προτοπόποφ (46' Σούκενικ), Μπέιτ Χαλέβι, Λίμπερμαν, Φοξ, Μιράμοβιτς, Νούντελμαν, Γκίνσμπουργκ, Νόιφελντ, Μπσίτσκι, Μέχλις

Ελλάδα: Σκλαβούνος, Δεληγιάννης, Γ. Παπαδόπουλος, Κρητικός, Κασιμάτης (46' Κοντούλης), Γκίκας, Μηγιάκης, Δ. Μπαλτάσης, Κλ. Βικελίδης, Μαρόπουλος, Θ. Συμεωνίδης.