Το πρώτο βήμα έως το θαύμα! (vid)

Σαν σήμερα, πριν από δεκαοκτώ χρόνια (11/10/2003), η Ελλάδα κερδίζει 1-0 τη Βόρεια Ιρλανδία στο γήπεδο της Λεωφόρου και προκρίνεται πανηγυρικά στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Γιούρο 2004, Πορτογαλία), για δεύτερη φορά στην Ιστορία της μετά το 1980.

Το πρώτο βήμα έως το θαύμα! (vid)

Στον αγώνα αυτόν ακούγεται για πρώτη φορά η σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη για την Εθνική. Μετά τη λήξη ο εμβληματικός συνθέτης δήλωσε προφητικά: «Ελπίζω να τα πάμε καλά στην Πορτογαλία και να φτάσουμε ψηλά, γιατί όχι και μέχρι τον τελικό.

Ο ύμνος που έγραψα για την Εθνική είναι ένας γούρικος ύμνος για να βάζουμε γκολ».
Πριν από τη σέντρα του αγώνα, που αποδείχθηκε το πρώτο βήμα για το αδιανόητο, την κατάκτηση της κορυφής στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η Ελλάδα είχε 15 βαθμούς και η Ισπανία 14.

Οι τρεις βαθμοί μάς εξασφάλιζαν την πρωτιά στον όμιλο και άφηναν τους Ισπανούς δεύτερους ακόμη κι αν νικούσαν τους Αρμένιους. Στο 69' ο Βασίλης Τσιάρτας ευστοχεί από το σημείο του πέναλτι και στέλνει την Εθνική μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Μπατίστα βρίσκει την Ελλάδα στην τελική φάση του Γιούρο 2004.

Ελλάδα (Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Νταμπίζας (46' Βενετίδης), Δέλλας, Μπασινάς (90' Ζαγοράκης), Άντζας, Βρύζας, Χαριστέας (46' Νικολαΐδης), Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος.

Βόρεια Ιρλανδία (Μακ Ιλρόι): Τέιλορ, Μπερντ, Κένεντι, Μακάρτνεϊ, Α. Χιουζ, Γκρίφιν (88' Τζόουνς), Γκιλέσπι (62' Σμιθ), Γουίτλεϊ, Χίλι, Μ. Χιουζ, Έλιοτ (69' Μέρντοκ).