1981: Το πρώτο επαγγελματικό νταμπλ στην Ελλάδα από τον Ολυμπιακό (vid)

Την 21η Ιουνίου του 1981 ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-1 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου και γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά το νταμπλ στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

1981: Το πρώτο επαγγελματικό νταμπλ στην Ελλάδα από τον Ολυμπιακό (vid)

Στον τελικό αγωνίστηκαν μετά από 7 χρόνια και στο ίδιο γήπεδο όπως το 1974 ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, με τους "ερυθρόλευκους" να φτάνουν στη νίκη και στην κατάκτηση του νταμπλ (θα έπρεπε να περιμένουν 18 χρόνια μέχρι να ξανακατακτήσουν νταμπλ, το 1999), σ' έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των 2 ομάδων, ένα από τα πρώτα φαινόμενα χουλιγκανισμού που εισήχθησαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι οι ποδοσφαιριστές των 2 ομάδων αγωνίστηκαν στον τελικό φορώντας μαύρα περιβραχιόνια, οι μεν του Ολυμπιακού πενθώντας τα θύματα της τραγωδίας της θύρας 7 και οι δε του ΠΑΟΚ εις μνήμην του προπονητή της ομάδας Γκιούλα Λόραντ που ξεψύχησε από ανακοπή στον πάγκο της ομάδας 3 εβδομάδες νωρίτερα. Ήταν η πρώτη μετάδοση τελικού κυπέλλου από την ΕΡΤ σε έγχρωμη κάλυψη και παράλληλα η τελευταία μετάδοση τελικού που τον σχολιασμό έκανε ο Γιάννης Διακογιάννης.

  • Σκόρερς: Δαμανάκης (18' αυτογκόλ), Ορφανός (61'), Κουσουλάκης (90' + 2') / Δαμανάκης (63')
  • Διαιτητής: Νίκος Ζλατάνος (Θεσσαλονίκης) - Επόπτες: Δέδες, Βασάρας
  • Εισιτήρια: 30.512

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην περίφημη "σκεπαστή"