Ο άθλος της Εθνικής στο Μαρακανά (vid)

Στις 28 Απριλίου 1974 η Εθνική Ελλάδας πέτυχε το ακατόρθωτο, αποσπώντας ισοπαλία από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία μέσα στο «Μαρακανά».

Ο άθλος της Εθνικής στο Μαρακανά (vid)

Το 1974 ήταν χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Βραζιλία, θέλοντας να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα του Μεξικού, προσκάλεσε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες για φιλικά, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Η ΕΠΟ διστάζει να αποδεχθεί την πρόταση των Βραζιλιάνων, αλλά υποχωρεί μπροστά στην επιμονή του Αλκέτα Παναγούλια, που δεν θέλει να αφήσει να πάει χαμένη μία τόσο μεγάλη ευκαιρία.

Η αποστολή της Εθνικής, μετά από ταξίδι 22 ωρών, έφθασε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο στις 25 Απριλίου και έτυχε θερμής υποδοχής, όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις της εποχής.

Ο αγώνας διεξήχθη στις 28 Απριλίου, παρουσία 100.000 καριόκας, που περίμεναν σόου και πολλά γκολ από τα αστέρια της σελεσάο. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο και εν προκειμένω τους παίκτες του Αλκέτα Παναγούλια, που υπερέβαλαν εαυτούς και απέσπασαν ισοπαλία 0-0.

Οι δύο ομάδες αγωνίσθηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:

  • Βραζιλία: Λεάο, Ζε Μαρία, Λουίς Περέιρα, Πιάτσα, Νελίνιο, Πάουλο Σέζαρ, Λεβίνια, Σέζαρ, Ριβελίνο, Έντου και Ζαϊρζίνιο.
  • Ελλάδα: Οικονομόπουλος (Παναθηναϊκός), Πάλλας (Άρης Θ.), Καμπάς (Παναθηναϊκός), Συνετόπουλος (Ολυμπιακός), Ιωσηφίδης (ΠΑΟΚ), Ελευθεράκης (Παναθηναϊκός), Δομάζος (Παναθηναϊκός), Σαράφης (ΠΑΟΚ), Τερζανίδης (ΠΑΟΚ), Αντωνιάδης (Παναθηναϊκός) και Δεληκάρης (Ολυμπιακός). Στο 65ο λεπτό του αγώνα ο Γιώργος Δεληκάρης αντικαταστάθηκε από τον βενιαμίν της ομάδας, τον 20χρονο Θωμά Μαύρο του Πανιωνίου.