1936: Ο Τζέσε Όουενς ταπεινώνει τον Χίτλερ! (vid)

Έναν άνθρωπο τον σημαδεύουν και στιγμές που δεν έχει ζήσει, αλλά έχει μελετήσει. Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936... Έτυχε να παρακολουθήσω όσους αγώνες στίβου είχαν διασωθεί σε βίντεο από τους Αγώνες του Βερολίνου.

1936: Ο Τζέσε Όουενς ταπεινώνει τον Χίτλερ! (vid)

Η προπαγάνδα της ναζιστικής Γερμανίας έκανε λόγο εκείνη την εποχή περί άριας υπεροχής, προτάσσοντας τον αθλητισμό. Ωστόσο ήρθε ο γιος ενός δουλοπάροικου και εγγονός σκλάβων να ταπεινώσει τον Αδόλφο Χίτλερ μπροστά στα μάτια του. Ο Αμερικανός Τζέσε Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (100 μ., 200 μ., 4Χ100 μ., μήκος) και η παράδοση έλεγε ότι ο αρχηγός του κράτους που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες όφειλε να συγχαρεί τον νικητή. Ο Χίτλερ, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, σηκώθηκε και έφυγε από το στάδιο όταν είδε τον Όουενς να κερδίζει το 100άρι. Ο Χίτλερ παρακολούθησε την τελετή απονομής των μεταλλίων από τα επίσημα, λέγοντας στους συνεργάτες του ότι «δεν ήθελα να μείνει στην ιστορία μία φωτογραφία μου όπου θα έδινα το χέρι μου σε έναν νέγρο».

Ο αντίπαλός του Όουενς στο μήκος, Λουτζ Λονγκ (Γερμανός άλτης που σκοτώθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), όταν είχε κάνει δύο άκυρα ο Αμερικανός έσπευσε να τον ενθαρρύνει και να τον συμβουλέψει για να αποφύγει και τρίτη άκυρη προσπάθεια. Ο Όουενς ακολούθησε πιστά τη συμβουλή του και στο τέλος κατέκτησε το χρυσό. Ο Λονγκ, που βγήκε δεύτερος, έτρεξε αμέσως να τον συγχαρεί, προκαλώντας αμηχανία στον Χίτλερ!

Ήταν ο ορισμός της ταπείνωσης ενός από τους μεγαλύτερους τυράννους που έβγαλε η ανθρωπότητα.

* Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε την ταινία «The Race».