2016: Η κραυγή του Γιαννιώτη και η μεγαλειώδης κούρσα (vid)

Δίδαξε σε όλο τον πλανήτη τι σημαίνει αθλητισμός, τι θα πρέπει να μαθαίνουν όλα τα παιδιά που αποφασίζουν να αθληθούν. Προσπάθεια, δουλειά και ευγενής άμιλλα. Αυτός είναι ο αθλητισμός και αυτό το μήνυμα πέρασε ο Σπύρος Γιαννιώτης στις 16 Αυγούστου 2016.

2016: Η κραυγή του Γιαννιώτη και η μεγαλειώδης κούρσα (vid)

Ανάγκασε όλους τους Έλληνες να δακρύσουν από τη μεγαλειώδη προσπάθειά του και όλο τον πλανήτη να υποκλιθεί στο μεγαλείο του. Για τον Γιαννιώτη εκείνος ο αγώνας στους Ολυμπιακούς του Ρίο Ντε Τζανέιρο ήταν ο τελευταίος μίας μεγάλης καριέρας. Στα 36 του χρόνια έκανε την κούρσα της ζωής του στα δέκα χιλιόμετρα ανοικτής θάλασσας.

Επί 1 ώρα και 50 λεπτά ο Γιαννιώτης δίνει πραγματική μάχη με τα κύματα. Παλεύει για να ανέβει στην κορυφή και το σπριντ που κάνει στην τελική ευθεία θα μείνει στην ιστορία. Αν και είχε μείνει πολύ πίσω, κάνει μία απίστευτη κούρσα και περνάει πρώτος, μολονότι φαίνεται πως το σώμα του έχει κουραστεί. Ο Ολλανδός Βέρτμαν τον πλησιάζει και τελικά του παίρνει τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν καταφέρνει να χτυπήσει πρώτος το ρολόι. Η εικόνα με τον Γιαννιώτη να υψώνει τις γροθιές του μέσα στο νερό έχει μείνει στην ιστορία. Ο Κερκυραίος Ολυμπιονίκης έκανε την κούρσα της ζωής του, αλλά δίδαξε και ήθος όταν όλοι έπεσαν πάνω του και του ζήτησαν να κάνει ένσταση, όμως εκείνος αρνήθηκε.