1993: Ρεκόρ ρίψης φωτοβολίδων για την παρθενική πρόκριση σε Μουντιάλ! (vid)

Η 17η Νοέμβρη 1993 ήταν η μόνη που θυμάμαι οτιδήποτε να ξεπέρασε σε προσμονή, πανεθνικά, τον ετήσιο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Παρότι ανεπίδεκτα σύγκρισης γεγονότα, ο αγώνας κόντρα στη Ρωσία, που θα έστελνε την Εθνική Ελλάδας πρώτη φορά στα τελικά Μουντιάλ, ήταν το θέμα των ημερών.

1993: Ρεκόρ ρίψης φωτοβολίδων για την παρθενική πρόκριση σε Μουντιάλ! (vid)

Πλέον είμαστε «χορτάτοι», μετά τις συμμετοχές του 2010 και του 2014, αλλά τότε ήταν ανεπανάληπτο γεγονός. Δεκαοχτάρης, δεν θα μπορούσα να λείπω από τις εξέδρες του ΟΑΚΑ παρά το... ψοφόκρυο, που διαπερνούσε το χαρακτηριστικό μπόμπερ της εποχής, περονιάζοντας ως το κόκκαλο.

Ευτυχώς ο 20χρονος συντοπίτης μου Νίκος Μαχλάς σκοράροντας το τρίτο του γκολ με το εθνόσημο (σε πέντε συμμετοχές) και μοναδικό της αναμέτρησης (στο 68’) «ζέστανε» εμένα, τους υπόλοιπους 60.000, καθώς και ένα ολόκληρο έθνος, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού και ρεκόρ ρίψης… φωτοβολίδων σε ελληνικό (και πιθανότατα ευρωπαϊκό) γήπεδο, σφραγίζοντας την πρόκριση!

Πώς εξελίχθηκε το «αμερικάνικο όνειρο», πάλι, μοιάζει με αυτό που τραγουδούσαν οι «Τρύπες»: «Πονάει πάντα η πρώτη φορά»...