Είκοσι χρόνια από τη δολοφονία δύο οπαδών της Λιντς στην Πόλη (pics)

Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, δυο φίλαθλοι της Λιντς δολοφονούνται σε συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή του πρώτου ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο UEFA με τη Γαλατάσαραϊ.

Είκοσι χρόνια από τη δολοφονία δύο οπαδών της Λιντς στην Πόλη (pics)

Στις 15/4 η UEFA θα ανακοινώσει ότι απαγορεύει την μετακίνηση Τούρκων φιλάθλων στην ρεβάνς στο Λιντς.

Τη νύχτα της 5ης Απριλίου 2000, ο Κρίστοφερ Λόφτους, 37 ετών, και ο Κέβιν Σπέιτ, 36 ετών, δολοφονήθηκαν από Τούρκους, κατά τη διάρκεια άγριας συμπλοκής στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην Κοπεγχάγη, όπου η Γαλατάσαραϊ έπαιξε με την αγγλική Αρσεναλ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, ενώ και κατά το EURO 2000 σημειώθηκαν πολλές συμπλοκές Αγγλων με Τούρκους σε πόλεις της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, όλα ξεκίνησαν όταν ένας εκ των οπαδών της Λιντς που κυκλοφορούσαν στην πλατεία Ταξίμ, επιτέθηκε φραστικά σε έναν οδηγό μεταφορικού. Το γεγονός έγινε γρήγορα αντιληπτό από οπαδούς της Γαλατάσαραϊ, οι οποίοι επενέβησαν με άγριες διαθέσεις. Ανάμεσά τους, κυκλοφορούσε και κάποιος με μαχαίρι, ο οποίος σκότωσε τους δύο άτυχους Άγγλους.

Η τουρκική αστυνομία είχε προβεί σε δεκάδες συλλήψεις υπόπτων, αλλά με τη συνδρομή βίντεο και φωτογραφιών από τον τόπο που είχαν ξεσπάσει τα επεισόδια,λίγο πριν από τον αγώνα Γαλατάσαραϊ – Λιντς, ξεχώρισε τους βασικούς υπόπτους. Ενας εξ αυτών, ο Αλί Ντερίμ έχει ομολογήσει ότι μαχαίρωσε τον έναν από τους δύο φιλάθλους της Λιντς, ενώ ένας ακόμη φέρεται να έχει προβεί σε ομολογία για συμμετοχή του στις δολοφονίες. Μαζί του, άλλοι τέσσερις Τούρκοι χούλιγκανς καταδικάστηκαν, με ποινές από 5 έως 15 χρόνια. Μάλιστα, λόγο αναβολών και επανεκδικάσεων, οι εγκληματίες μπόρεσαν να ζήσουν ελεύθεροι για σχεδόν μια δεκαετία, έως ότου φυλακίστηκαν το 2010.

Οι ύποπτοι, που έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο για ανάλογες εγκληματικές πράξεις, φέρονται μέλη συμμορίας οπαδών της Γαλατάσαραϊ.

Λίγες ημέρες μετά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο των συγκρούσεων Τούρκων και Βρετανών οπαδών, με τους συγκεντρωμένους να εναντιώνονται στις εκδηλώσεις βίας. Απλοί πολίτες αλλά ακόμη και οι αστυνομικές αρχές κατέθεσαν στεφάνια στον τόπο όπου μαχαιρώθηκαν θανάσιμα οι δύο φίλαθλοι της Λιντς.