31/3/1998: Η «μεγάλη απόδραση» της Λιντς (vid)

Σαν σήμερα, την 31η Μαρτίου του 1998, στον γυρισμό από τον Λονδίνο και μετά τον αγώνα με την Γουέστ Χαμ (ήττα 0-3), η αποστολή της Λιντς γλιτώνει από θαύμα, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνουν τα μέλη της, τυλίγεται στις φλόγες, λίγο μετά την απογείωσή του και κάνει αναγκαστική προσγείωση.

31/3/1998: Η «μεγάλη απόδραση» της Λιντς (vid)

Οι περίπου 40 επιβάτες της πτήσης, λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους, άκουσαν ένα δυνατό κρότο και στη συνέχεια είδαν τον δεξιό κινητήρα του αεροπλάνου να τυλίγεται στις φλόγες.

Αμέσως επικράτησε πανικός και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους κάλεσε σε βοήθεια. Χωρίς δεύτερη σκέψη έκανε προσπάθεια για προσγείωση, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να πέσει στο έδαφος με τη μύτη και το πλαϊνό μέρος.

Μόλις δυο επιβάτες τραυματίστηκαν. Ο λόγος για τον βοηθό προπονητή Ντέιβιντ Ο' Λίρι και έναν ακόμα άνδρα, ενώ άμεση ιατρική βοήθεια χρειάστηκαν και τέσσερα μέλη του αεροσκάφους. «Ένιωσα λες και βρισκόμουν σε τρενάκι από λούνα παρκ. Ο χώρος γέμισε καπνό και φλόγες, αφού όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Στο τέλος νιώσαμε μεγάλη ανακούφιση γιατί φοβηθήκαμε για τις ζωές μας», είχε δηλώσει ο Ο' Λίρι, ο οποίος στη συνέχεια πήρε προαγωγή σε πρώτο προπονητή.

Η επίσημη ενημέρωση εκείνη την εποχή έκανε λόγο για μηχανική βλάβη, όμως έγινε αρκετός λόγος για την ελλιπή συντήρηση του αεροσκάφους. Στην ιστορία έχει μείνει το πρωτοσέλιδο της Yorkshire Evening Post, με κεντρικό τίτλο: «Η μεγάλη απόδραση» και με τη φωτογραφία του αεροπλάνου.