Ολυμπιακός - Φωστήρας 11-0: Όταν ο Ολυμπιακός «φόνευσε» τον «φονέα των γιγάντων» (vid)

Σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου του 1974, ο Ολυμπιακός συνέτριψε 11-0 τον Φωστήρα, δημιουργώντας ανεπανάληπτο ρεκόρ στην ιστορία της Α’ Εθνικής Κατηγορίας!

Ολυμπιακός - Φωστήρας 11-0: Όταν ο Ολυμπιακός «φόνευσε» τον «φονέα των γιγάντων» (vid)

Είναι η περίοδος, που ο Ολυμπιακός έχει τους οκτώ πρώτους σκόρερ του πρωταθλήματος, με συνολικά γκολ 102-14! Η ομάδα είναι δημιούργημα του Νίκου Γουλανδρή που έχει αναλάβει πρόεδρος από το 1972 και έχει φέρει παικταράδες την εποχής, όπως οι Βιέρα, Λοσάντα, Τριαντάφυλλος, Αργυρούδης, Δεληκάρης, Γιούτσος, Περσίδης κ.α.

"ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ... ΑΧΤΙ"
Το παιχνίδι ήταν για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος και η «αρμάδα» του Λάκη Πετρόπουλου όδευε ολοταχώς για το δεύτερο σερί πρωτάθλημα. Το παιχνίδι στον πρώτο γύρο στον Ταύρο είχε λήξει ισόπαλο 1-1 και οι παίκτες του Ολυμπιακού το κρατούσαν... μανιάτικο. «Τους είχαμε άχτι, γιατί στον πρώτο γύρο δεν τους είχαμε νικήσει και είχαν γίνει διάφορα στον Ταύρο. Θέλαμε να τους βάλουμε όσο περισσότερα γκολ μπορούσαμε» θα πει γι' αυτό το ματς σε μια συνέντευξή του στο «Φως των Σπορ» πολλά χρόνια μετά, ο πρωτεργάτης της ιστορικής νίκης, Νίκος Γιούτσος.

ΤΡΙΑ Ο ΓΙΟΥΤΣΟΣ, ΤΡΙΑ Ο ΥΒ, ΕΠΤΑ ΣΚΟΡΕΡΣ!
Στο 16' ο Ολυμπιακός προηγούνταν ήδη 3-0, με τέρματα των Γιούτσου (8'), Παμπουλή (13') και Δεληκάρη (16'). Το σκορ του ημιχρόνου (4-0) διαμόρφωσε στο 45' με το δεύτερο προσωπικό του γκολ ο Νίκος Γιούτσος. Οι ερυθρόλευκοι ήταν καταιγίδα στο δεύτερο ημίχρονο, πετυχαίνοντας 7 γκολ! Τρία σημείωσε ο Τριαντάφυλλος (48’, 52’, 68’), ένα ο Περσίδης (61’), το τρίτο του ο Γιούτσος (71'), ενώ οι Γκαϊτατζής (78’) και Βιέρα (87’) διαμορφώσουν το εκκωφαντικό 11-0, σκορ-ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα. Επτά διαφορετικοί σκόρερ σε αγώνα πρωταθλήματος, που ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ για την ομαδάρα του Γουλανδρή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Συνετόπουλος, Σιώκος, Αγγελής, Περσίδης, Βιέρα, Γιούτσος, Παμπουλής, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης.

ΦΩΣΤΗΡΑΣ: Τσατούχας (55’ Φακής), Μπάρτζης, Κατάνιας, Καπίρης, Ράλλης, Αβαγιανόλης (57’ Γεράκης), Χριστοδούλου, Λάζος, Πανόπουλος, Σινανίδης, Ρεμούνδος.

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ"
«Ολυμπιακός Σεισμός» έγραφε με «ξύλινους» τίτλους στο πρωτοσέλιδό του το «Φως των Σπορ» για το ματς της 3ης Μαρτίου 1974 στο στάδιο Καραϊσκάκη. «Φανταστικό παιχνίδι, φανταστικό σκορ, φανταστική απόδοσις, ο Ολυμπιακός συνέτριψε το ελληνικό ρεκόρ όλων των εποχών» υπερθεμάτιζε την ίδια ημέρα και η «Αθλητική Ηχώ» στην κορυφή του δικού της πρωτοσέλιδου!

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΝΤΟΛΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
«Ο Ολυμπιακός έκανε σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ σε σκορ επίσημου αγώνος. Άγιαξ 10-0, Ολυμπιακός 11-0. Ζήτω ο Ολυμπιακός!», είπε ο Νίκος Γουλανδρής σε εκδήλωση στο «Χίλτον», με αφορμή τα 49α γενέθλια του συλλόγου (10/3/1974). Για εκείνο το κυριακάτικο βράδυ είχε προγραμματιστεί από την οικογένεια Γουλανδρή και μια μεγάλη γιορτή στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν πως θα συνέβαινε ό,τι συνέβη λίγες ώρες νωρίτερα μέσα στο γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός σε μια εβδομάδα (10/3) έκλεινε 49 χρόνια από την ίδρυσή του και η Ντόλυ Γουλανδρή, σύζυγος του προέδρου, είχε οργανώσει ένα πάρτι με χίλιους καλεσμένους. Ανάμεσά τους και τα «αστέρια» της εποχής, ο Τόλης Βοσκόπουλος και η Μαρινέλλα, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Ζωή Λάσκαρη, η Ρίκα Διαλυνά, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Φίλιππος Νικολάου, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Θέμης Ανδρεάδης, ο Πασχάλης, η Ελπίδα, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Λίτσα Διαμάντη, η Ελένη Ροδά, ο Γιώργος Κοινούσης, ο Γιώργος Μαρίνος, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες, παράγοντες του αθλητισμού και φυσικά οι αθλητές όλων των τμημάτων του συλλόγου.

Αυτό το 11-0 «ήρθε κι έδεσε» εκείνη την βραδιά και έκανε την γιορτή των γενεθλίων του Ολυμπιακού ακόμη... πιο γιορτινή. Μάλιστα, η Ντόλυ Γουλανδρή είχε την ιδέα και την τελευταία στιγμή πρόσθεσε 11 αναμμένους μικρούς δαυλούς πάνω στην πενταόροφη τούρτα, ως αναφορά στο ιστορικό σκορ. Αυτό το πάρτι τελικά, που κράτησε ως τις προχωρημένες νυχτερινές ώρες, είχε μετατραπεί σε συνέχεια του «πάρτι» που είχαν στήσει οι παίκτες μέσα στο γήπεδο, λίγες ώρες νωρίτερα.