Το διάσημο κυνηγητό του Δημόπουλου στο Καραϊσκάκη και οι επιστήμονες του Σαλιαρέλη (vids)

Η εικόνα με τους οπαδούς να κυνηγούν τον Χρήστο Δημόπουλο στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη, είναι ίσως η πιο... διάσημη των πέτρινων χρόνων του Ολυμπιακού και αποτέλεσμα συσσωρευμένων αδικιών από το "σύστημα" σε βάρος της ομάδας του Πειραιά

Το διάσημο κυνηγητό του Δημόπουλου στο Καραϊσκάκη και οι επιστήμονες του Σαλιαρέλη (vids)

Το παιχνίδι είχε γίνει στις 10 Φεβρουαρίου του 1991 και αντίπαλος ήταν ο Αθηναϊκός. Παρότι πριν την έναρξη του αγώνα, οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων -καταχειροκροτούμενοι- είχαν καταθέσει λουλούδια μπροστά στη Θύρα 7, στη μνήμη των 21 παιδιών που έφυγαν από τη ζωή πριν από 10 χρόνια, η ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη "μύριζε μπαρούτι".

~Σημειώστε ότι είχε προηγηθεί το ΑΕΚ - Ολυμπιακός, που λίγο πριν το τέλος κι ενώ οι ερυθρόλευκοι προηγούνταν 1-2, έπεσε το δακρυγόνο και το ματς διεκόπη οριστικά. Παιχνίδι το οποίο αμαυρώθηκε από το θάνατο του 17χρονου οπαδού του Ολυμπιακού, Γιώργου Παναγιώτου~

Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί 2-0 στο 71', αλλά στο 76' ο Αθηναϊκός ισοφάρισε σε 2-2, με το δεύτερο γκολ να προέρχεται από φάουλ, που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών για τον καταλογισμό του από τον διαιτητή της αναμέτρησης, Ναούμ.

Ενώ έχει προηγηθεί τριπλή εισβολή από τρεις φιλάθλους, στο 88′ ο Γιάννης Χατζηράπτης ανακόπτεται με φάουλ από τον Θόδωρο Παχατουρίδη κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού και μόλις ακούγεται το σφύριγμα, δεκάδες οπαδοί εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και τρέχουν να επιτεθούν στον Χρήστο Δημόπουλο, στον διαιτητή Ναούμ, τους επόπτες και τους αστυνομικούς, που ήταν εκείνη τη στιγμή μέσα στο γήπεδο.

Τα επεισόδια γενικεύονται στις εξέδρες, ο αγώνας διακόπτεται, κατακυρώνεται υπέρ του Αθηναϊκού (0-2) και ο Ολυμπιακός τιμωρείται με αφαίρεση δύο βαθμών. Ο λόγος που ο Δημόπουλος έγινε στόχος ήταν, σύμφωνα με φιλάθλους, μία άσεμνη χειρονομία που έκανε προς το μέρος τους λίγο νωρίτερα μέσα στο ματς (σ.σ. ο ίδιος ισχυρίστηκε πως αυτό δεν έγινε ποτέ).

Σε κάθε περίπτωση αυτή ήταν απλά η αφορμή και τα αίτια της οργής ήταν βαθύτερα. Το Στάδιο Καραϊσκάκη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ενώ η διαιτητική τριάδα φυγαδεύτηκε από παίκτες των δύο ομάδων και κλειδώθηκε στα αποδυτήρια, τη στιγμή που οπαδοί είχαν φτάσει απ’ έξω και τους προπηλάκιζαν. Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» Αργύρης Σαλιαρέλης προπηλακίστηκε, ενώ του δόθηκε τελεσίγραφο από τη Θύρα 7 να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση και να παραιτηθεί, αφού είχε αφήσει έρμαιο την ομάδα στο «σύστημα Βαρδινογιάννη», όπως διατείνονταν.

Το σχόλιο του επίσημου Ολυμπιακού ήρθε από τον ίδιο τον Αργύρη Σαλιαρέλη, ο οποίος είπε το αμίμητο και ιστορικό πλέον: «Δεν ξέρω ποιας ομάδας φίλαθλοι ήταν αυτοί που μπήκαν μέσα. Μπορεί του Αθηναϊκού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, δεν ξέρω. Δεν ήταν πάντως από τη Θύρα 7, από άλλες θύρες μπήκαν μέσα. Σε εκείνες τις θύρες κάθονται επιστήμονες άνθρωποι που μάλλον αγανάκτησαν με όσα γίνονται εις βάρος της ομάδας τους, αφού το πρωτάθλημα δεν παίζεται επί ίσοις όροις και γι’ αυτό είμαι σίγουρος».