Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Όταν έφυγε «η Ολυμπιακάρα»

Σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια, ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε έναν άνθρωπο - σύμβολο της ιστορίας του συλλόγου.

Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Όταν έφυγε «η Ολυμπιακάρα»

Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών (100 ετών). Ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του συλλόγου. Αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα και έμεινε γνωστός ως "Ζαμόρα" από το διάσημο Ισπανό ομόλογό του, τον Ρικάρντο Ζαμόρα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της εποχής. Το 1944 τελείωσε η καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής, αλλά δεν αποσύρθηκε από το χώρο του ποδοσφαίρου, αφού συνέχισε σαν διαιτητής.

Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 7 Πρωταθλήματα Ελλάδος και 7 Πρωταθλήματα Πειραιά ενώ το 1967 ίδρυσε την Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Έδινε συχνά το παρόν στον ετήσιο αγώνα παλαιμάχων Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός και στον αγώνα του 2008 έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, σε ηλικία 99 ετών, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ ηλικίας ποδοσφαιριστή που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έγινε ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας των πέντε Ανδριανοπουλαίων και παρέμεινε αναντικατάστατος σε όλη την προπολεμική περίοδο μέχρι το 1940. Αγωνίστηκε επί σειρά ετών και στην Εθνική ομάδα και μαζί με τους δύο διεθνείς τερματοφύλακες της ΑΕΚ, τον Ρίμπα και τον Δελαβίνια, θεωρούνται οι κορυφαίοι του ελληνικού ποδοσφαίρου στη θέση αυτή, την προπολεμική περίοδο.

«Όλη μου η ζωή είναι ο Ολυμπιακός και όταν θα κλείσω τα μάτια μου, θέλω να λένε όλοι "ο κυρ-Αχιλλέας η Ολυμπιακάρα". Αυτά που πέρασα όλα αυτά τα χρόνια στον σύλλογο με κρατάνε στη ζωή και μου δίνουν αναπνοή», θα πει με δακρυσμένα τα μάτια την ημέρα που γινόταν 100 ετών και ο Ολυμπιακός τον τίμησε για την -περισσότερα από 80 χρόνια- προσφορά του και για την κληρονομιά που δημιούργησε στους νεότερους!