Το πιο μάγκικο «κόκκινο» κύπελλο! (pics & vid)

Στις 2 Μαΐου 2009, ο Ολυμπιακός κατακτά στο ΟΑΚΑ έναν από τους πιο παλικαρίσιους τίτλους του στον καλύτερο τελικό κυπέλλου Ελλάδος όλων των εποχών κόντρα στην ΑΕΚ. 

Το πιο μάγκικο «κόκκινο» κύπελλο! (pics & vid)

Σαν σήμερα (2/5) πριν εννέα χρόνια ο ήδη πρωταθλητής Ολυμπιακός υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε συνάντησε την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο ΟΑΚΑ και σήκωσε το κύπελλο Ελλάδος μπροστά σε πάνω από 50.000 κόσμο στον κατά γενική ομολογία κορυφαίο τελικό του θεσμού.

Η κανονική διάρκεια

Η ΑΕΚ «αιφνιδίασε» τον Ολυμπιακό με δύο γρήγορα τέρματα του Μπλάνκο (το πρώτο από θέση οφσάιντ) και κράτησε το προβάδισμά της μέχρι το ημίχρονο. Οι «ερυθρόλευκοι» συνήλθαν γρήγορα από το σοκ και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες για να ανοίξουν τον λογαριασμό των γκολ ήδη από το πρώτο ημίχρονο.

Στην επανάληψη ο Ερνέστο Βαλβέρδε αναγκάστηκε να ρισκάρει, ρίχνοντας στο ματς τον Ματ Ντάρμπισαϊρ στη θέση του Πατσατζόγλου. Ο Άγγλος επιθέτικος δεν έχασε καιρό και στο 47' μείωσε σε 2-1 με κοντινή κεφαλιά ύστερα από σέντρα του Ντομί. Από εκεί το σημείο και μετά ο Ολυμπιακός κυριάρχησε ολοκληρωτικά επί της Ένωσης που αδυνατούσε να βρει λύση στο πρόβλημα που ακούει στο όνομα... Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (μπήκε ως αλλαγή στο 62' στη θέση του αρνητικού Λέτο)! Η ισοφάριση ήρθε στο 70' με τον Ντουντού να πανηγυρίζει... σεληνιασμένος για το τέρμα που πέτυχε.

Στο 90' ο τελικός παίρνει ξανά νέα τροπή, όταν ο Σκόκο δίνει εκ νέου το προβάδισμα της ΑΕΚ. Κανείς Ολυμπιακός δεν ξέχασε ότι ακολούθησε: Ο διαιτητής του αγώνα, Κάκος, αποβάλλει τον Σωτήρη Κυργιακό (είχε αντικατασταθεί λόγω τραυματισμού) για αισχρές χειρονομίες και προκλήσεις προς τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο Κυργιάκος, όπως και η ΑΕΚ εκείνο το χρονικό σημείο νόμιζαν ότι θα κατακτήσουν το κύπελλο, όμως υπολόγισαν χωρίς του Πειραιώτες... Στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ματ Ντάρμπισαϊρ ισοφάρισε με παλικαρίσια κεφαλιά, μετά από σέντρα του Τοροσίδη και κεφαλιά του Ντιόγο, στέλνοντας το ματς στην παράταση με σκορ 3-3.

Αποβολές, ένταση και γκολ στην παράταση

Στην παράταση, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε, έχοντας την ψυχολογία με το μέρος του, και πήρε κεφάλι στο σκορ με γκολ του Γκαλέτι με ωραίο σουτ από πλάγια θέση, έπειτα από την έξυπνη πάσα του Τζόρτζεβιτς. Ο Αργεντίνος εξτρέμ, όμως, βγάζει τη φανέλα του πανηγυρίζοντας και δέχεται δεύτερη κίτρινη κάρτα από τον Κάκο, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα.

Λίγο αργότερα και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος αποβάλλεται για μαρκάρισμα στον Καφέ και οι «ερυθρόλευκοι» μένουν με εννέα παίκτες! Η ΑΕΚ τελικά φτάνει εκ νέου στην ισοφάριση με τον Νάτσο Σκόκο και το παιχνίδι οδηγείται στα πέναλτι.

Κούπα με την υπογραφή του Αντώνη

Η διαδικασία των πέναλτι έμελλε να «σπάσει» καρδιές. Χρειάστηκαν 34 συνολικά πέναλτι και τον Αντώνη Νικοπολίδη για να κατακτήσει ο Θρύλος έναν από τους πιο μάγκικους τίτλους στην ιστορία του! Ο διεθνής τερματοφύλακας απέκρουσε το 33ο πέναλτι του Πελετιέρι και στη συνέχεια ο ίδιος ευστόχησε στο 34ο, φέρνοντας ένα ακόμα κύπελλο στον Πειραιά. Φυσικά, το πανηγύρισε έξαλλα, όπως και όλος ο Πειραιάς...

Θυμηθείτε τον μυθικό τελικό:

Δείτε πώς κυκλοφόρησε το ΦΩΣ την επομένη του «ερυθρόλευκου» θριάμβου: