27/10/1940: Ο Νίκος Γόδας σκοράρει σε ένα από τελευταία ματς της ζωής του

Σαν σήμερα το 1940, μία ημέρα πριν την κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα, ο Νίκος Γόδας δίνει ένα από τα τελευταία παιχνίδια της ζωής του για το Κύπελλο Πόλεων με την Μικτή Πειραιά, σκοράροντας μάλιστα και ένα γκολ.

27/10/1940: Ο Νίκος Γόδας σκοράρει σε ένα από τελευταία ματς της ζωής του

Είναι 27 Οκτωβρίου 1940, μία ημέρα πριν από το «όχι» του Μεταξά στην Ιταλία και την κήρυξη του πολέμου στη χώρα.

Την ίδια μέρα, υπάρχει πλούσιο ποδοσφαιρικό θέαμα στα γήπεδα και τίποτα δεν προμηνύει το ζοφερό μέλλον που έρεχεται. Μόλις την προηγούμενη μέρα έχει ξεκινήσει για 15η χρονιά μια ιδιότυπη στα δικά μας μάτια διοργάνωση, το Κύπελλο Πόλεων.

Πρόκειται για ένα Κύπελλο στο οποίο δεν μετέχουν ομάδες, αλλά μικτές πόλεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η ομάδα της Αθήνας όπου μετέχουν από κοινού παίκτες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, αλλά και του Πειραιά, στην οποία αγωνίζονται μαζί παίκτες του Ολυμπιακού και του Εθνικού.

Στις 27 Οκτωβρίου λαμβάνουν χώρα δύο αναμετρήσεις: Αθήναι - Βόλος 6-0, Πάτραι - Πειραιεύς 1-3. Οι ανταποκρίσεις των εφημερίδων της εποχής κάνουν λόγο για κοσμοσυρροή τόσο στο γήπεδο της Αθήνας όσο και στην Πάτρα λόγω του ηλιόλουστου καιρού. Μόνο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ακρόπολις», ο κόσμος ξεπερνά τις 5 χιλιάδες.

Την ίδια ώρα στο επίσης κατάμεστο γήπεδο της Πάτρας, ο Νίκος Γόδας, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, είναι από τους σκόρερ της νίκης του Πειραιά. Το παιχνίδι αυτό έμελλε να είναι από τα τελευταία του.

Το 1944 πολεμά με τον ΕΛΑΣ στη μάχη της Κοκκινιάς, όμως στις 19 Νοεμβρίου 1948 εκτελείται στην Κέρκυρα ως κομμουνιστής. Τελευταία του επιθυμία είναι να εκτελεστεί φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού: «Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή», φέρεται να είπε λίγο πριν τον θάνατό του.

Όσο για το Κύπελλο πόλεων; Η διοργάνωση που χρονολογείτο από το 1924 διακόπτεται λόγω του πολέμου. Άλλωστε, οι περισσότεροι παίκτες επιστρατεύονται. Κάποιοι εξ αυτών επιστρέφουν και συνεχίζουν τις καριέρες του μετά το πέρας του πολέμου, αλλά πολλοί σκοτώνονται στο μέτωπο ή στην κατοχή που ακολουθεί. Η διεξαγωγή του Κυπέλλου διεκόπη μέχρι το 1944, ενώ ξεκίνησε και πάλι από το 1945 πριν την οριστική του παύση το 1957.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σύγχρονη εκδοχή του Κυπέλλου Πόλεων: Το Κύπελλο Περιφερειών της ΕΠΟ. Η διοργάνωση αυτή ξεκίνησε το 2004 και η νικήτρια Ένωση προκρίνεται να μετάσχει στο Κύπελλο Περιφερειών UEFA (Regions Cup).