Σαν σήμερα: Όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον Τζόρνταν! (pic, vids)

Συμπληρώνονται σήμερα 22 χρόνια από τον ιστορικό τελικό του McDonald's Cup ανάμεσα στους Σικάγο Μπούλς του Μάικλ Τζόρνταν και τον τότε πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό.

Σαν σήμερα: Όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον Τζόρνταν! (pic, vids)

Το ημερολόγιο δείχνει 18 Οκτωβρίου 1997. Μια αδιαμφισβήτητα ιστορική μέρα για το μπάσκετ του Ολυμπιακού και το άθλημα στην Ελλάδα γενικότερα, καθώς οι τότε πρωταθλητές Ευρώπης (73-58 την Μπαρτσελόνα) αντιμετώπισαν την κατά πολλούς κορυφαία ομάδα όλων των εποχών στο NBA, τους Σικάγο Μπούλς του Μάικλ Τζόρνταν, για τον τελικό του McDonald's Cup.

Οι Μπούλς μερικούς μήνες πριν είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα με 4-2 νίκες εναντίον των Γιούτα Τζαζ. Από το παιχνίδι απουσίαζαν ο Σκότι Πίπεν και ο Ντένις Ρόντμαν, αλλά έπαιξαν κανονικά ο Τόνι Κούκοτς και ο Στιβ Κερ, ενώ από τους Πειραιώτες είχε αποχωρήσει το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Ντέιβιντ Ρίβερς.

Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ηττήθηκε με 104-78 με καλύτερο τον Αρτούρας Καρνισόβας με 19 πόντους και κορυφαίο των «Ταύρων» τον Τζόρνταν με 27 πόντους. Μικρή σημασία όμως είχε η ήττα, καθώς όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν θα έχουν να λένε ότι έπαιξαν με την κορυφαία ομάδα του κόσμου. Μέλη της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης ήταν οι Καρνισόβας, Τάρλατς, Τζόρνταν, Ομπέρτο και Στρούλενς.

Τα στατιστικά των ομάδων ήταν τα εξής:

Σικάγο Μπουλς (Φιλ Τζάκσον): Τζόρνταν 27, Μπράουν 12, Κερ 10, Λόνγκλεϊ 9, Γουένιγκτον 8, Κούκοτς 5, Γκόρενς 7, Κάφεϊ 6, Χάρπερ 6, Μπούσλερ 6, Μπαρέλ 4, Κλάιν 2, Μπουθ 2, Καλάμπρια, ΛαΡού.

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Καρνισόβας 19, Νάκιτς 16, Τάρλατς 14, Χόκινς 12, Καραπλής 6, Ρότζερς 4, Τόμιτς 3 , Ζεβρονσένκο 2, Μίχαλος 2, Βούκσεβιτς, Μπακατσιάς, Ζουρμπένκο, Πέττας.

Ο Μίλαν Τόμιτς, σημερινός προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, είχε δηλώσει το 2011 για την εμπειρία του να παίξει κόντρα στον «Air»:

«Περιμέναμε πως και πως να παίξουμε εναντίον του Μάικλ Τζόρνταν και των Σικάγο Μπουλς. Ήμασταν οι πρωταθλητές Ευρώπης και ήταν οι πρωταθλητές κόσμου. Σίγουρα πρώτη μας σκέψη ήταν να διασκεδάσουμε στο συγκεκριμένο ματς, αλλά ο κάθε ένας από μας ήθελε μέσα του να δείξει τι μπορεί να κάνει. Θέλαμε να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό απέναντι στον Τζόρνταν. Η εμπειρία ήταν αξέχαστη και δε θα ξεχάσω ποτέ την πλάκα που έκανα μαζί του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μου τράβηξε το σορτσάκι κάποια στιγμή με ύπουλο τρόπο… Αμέσως γύρισα και τον προκάλεσα “αν θες πάρε τη μπάλα στην επόμενη επίθεση και παίξε ένας εναντίον ενός με μένα”. Πέρασαν κι όλας 14 χρόνια και μου φαίνεται σαν χθες».

Ενώ ο Τζόρνταν από την πλευρά του είχε δηλώσει:

«Ελπίζω να ευχαριστήθηκαν οι φίλαθλοι, παρ’ όλο που έμεινα λίγο στο παρκέ».

Δείτε βίντεο με τα highlights του αγώνα:

Δείτε όλο τον αγώνα: