Αλφόνσο Φορντ: 15 χρόνια χωρίς το χαμόγελο του μπάσκετ (vid)

Σαν σήμερα στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004, πεθαίνει σε ηλικία 33 ετών, σε νοσοκομείο του Μέμφις, ο μπασκετμπολίστας Αλφόνσο Φορντ.

Αλφόνσο Φορντ: 15 χρόνια χωρίς το χαμόγελο του μπάσκετ (vid)

Ο Φορντ έκλεισε την καριέρα του στη Σκαβολίνι λόγω προβλημάτων υγείας. Είχε διαγνωσθεί τον Αύγουστο του 1997 ότι έπασχε από λευχαιμία, ωστόσο, μέχρι το 2004 (οπότε και ανακοίνωσε ότι πάσχει από την ασθένεια) κατάφερνε να νικά την ασθένειά του και να πρωταγωνιστεί χωρίς κανείς να γνωρίζει το πρόβλημά του.

Σε λιγότερο από 2 εβδομάδες από την ημέρα της ανακοίνωσης της αποχώρησής του λόγω του προβλήματος αυτού, έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη το μπάσκετ παγκοσμίως!

Ο Φορντ αγωνίστηκε στο κολλέγιο Mississippi Valley State University, με το οποίο έγινε ο πρώτος παίκτης όλων των εποχών στο NCAA που ολοκλήρωσε και τις 4 σεζόν με πάνω από 25 πόντους μέσο όρο. Τελείωσε το κολλέγιο με 3.165 πόντους, ως 4ος σκόρερ όλων των εποχών, και επιλέχθηκε στο νούμερο 32 του ντραφτ από τους Philadelphia 76ερς. Αγωνίστηκε σε 11 αγώνες στο ΝΒΑ με τους Philadelphia 76ers και τους Seattle SuperSonics και κατόπιν αγωνίστηκε στο CBA.

Ολυμπιακός για Φορντ: «Αξέχαστος!» (pic)

Τη σεζόν 1995-1996 αγωνίστηκε στην ισπανική Πένιας Ουέσκα. Την σεζόν 1996-1997 αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τη ομάδα του Παπάγου. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε για λίγα παιχνίδια στη Τουρκία αφού τον Αύγουστο του 1997 (και ενώ είχε συμβόλαιο με την ομάδα του Παπάγου) διαγνώσθηκε για πρώτη φορά η ασθένεια του.Τη σεζόν 1998-1999 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στο Σπόρτιγκ, έχοντας 22.4 πόντους, 6.5 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ μέσο όρο.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί στην ομάδα του Περιστερίου το 1999-2001 με το οποίο αγωνίστηκε και στην Ευρωλίγκα ενώ στην Ελλάδα οδήγησε το Περιστέρι στην 2η θέση στην κανονική περίοδο (πάνω από τον Ολυμπιακό), με τον ίδιο να έχει 23.7 πόντους μέσο όρο. Τη σεζόν 2000-2001 αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στην Α1 και αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό με τον οποίο διακρίθηκε και στην Ευρωλίγκα. Ανακηρύχθηκε δυο φορές πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Ο Φορντ συνέχισε στην Ιταλία και τη Σιένα και μέτρησε 19.1 πόντους στο ιταλικό πρωτάθλημα και 17.9 πόντους στην Euroleague, ενώ η τελευταία ομάδα της καριέρας του ήταν η Σκαβολίνι με την οποία είχε 22.2 πόντους λίγο πριν η αρρώστια σταματήσει την ξέφρενη πορεία του μέσα στα παρκέ.

Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους σκόρερ που αγωνίστηκαν ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα και προς τιμήν του η Ευρωλίγκα έχει ονομάσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ ''Βραβείο Αλφόνσο Φορντ''