Η χουντική δεκάρα που δεν είδε ο Ολυμπιακός, το πρώτο νταμπλ του Παναθηναϊκού (vids)

Δομάζος για τον τελικό: «Έπιασα το χέρι του διαιτητή και του είπα... «"δώσε μου το Κύπελλο"»

Η χουντική δεκάρα που δεν είδε ο Ολυμπιακός, το πρώτο νταμπλ του Παναθηναϊκού (vids)

Πέρασαν 52 χρόνια από τα τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, όταν στρατιωτικό κίνημα, εξερράγη με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Η «μαύρη» επταετία της Χούντας, έπληξε κάθε τομέα της ζωής στην Ελλάδα μεταξύ αυτών και το ποδόσφαιρο.

Μια από τις ιστορίες που απέκτησε ενδεχομένως και.,.. μυθικές διαστάσεις είναι αυτή που αφορά τον τελικό Κυπέλλου του 1969 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ένας τελικός που κρίθηκε στον στρίψιμο μιας δεκάρας που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είδε ποτέ η πλευρά του Ολυμπιακού.

Ο στρατηγός Βαρδάνης

Ήταν Ιούλιος του 1969, στην καρδιά της Χούντας δηλαδή και στο Καραϊσκάκη αναμετρήθηκαν τον τελικό ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Το 90λεπτο αλλά και η παράταση δεν ανέδειξαν νικητή καθώς οι δύο ομάδες ήρθαν 1-1.

Η διαδικασία των πέναλτι δεν είχε ακόμα καθιερωθεί και η επιλογή του κυπελλούχου έγινε με το στρίψιμο της δεκάρας. Ο διαιτητής Μίχας έστριψε τη δεκάρα και αποφάνθηκε... Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός με την πλευρά του Ολυμπιακού να υποστηρίζει ότι δεν είδε ποτέ τη δεκάρα. Πάντως με αυτόν τον τρόπο, ο Παναθηναϊκός έφτασε για πρώτη φορά στην κατάκτηση του πρώτου νταμπλ της ιστορίας του. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, για τη διαδικασία της κλήρωσης κατέβηκε από την εξέδρα ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Δημήτρης Βαρδάνης, απόστρατος στρατηγός.

Στο ματς, ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 9 γκολ, Γιώργος Σιδέρης άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό στο 49', για να ισοφαρίσει έξι λεπτά μετά ο Δομάζος.

Η συνέντευξη Δομάζου

Πολλά χρόνια αργότερα, σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του στον Γιώργο Λιάνη, ο Μίμης Δομάζος περιέγραφε το στρίψιμο του νομίσματος. Ουδείς γνωρίζει αν αστειευόταν ή όχι, όπως αρκετοί υποστήριξαν αργότερα:

Για την ιστορία, αυτές ήταν οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Αρ. Καμάρας, Μητρόπουλος, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Ροκίδης (46' Φραντζής), Δομάζος, Γραμμός (106' Γονιός), Φιλακούρης.

Ολυμπιακός: Λιαδέλης (57' Ξαρχάκος), Γκαϊτατζής, Αγανιάν, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Ν. Σιδέρης, Στολίγκας (67' Μίχας), Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Κουμαριάς, Μποτίνος.