Ο τεράστιος Κρόιφ στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό και η παρά λίγο... Θύρα 7 (vid-pics)

Το όνειρο του Γουλανδρή, η ομάδα μύθος και οι 34 τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Ο τεράστιος Κρόιφ στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό και η παρά λίγο... Θύρα 7 (vid-pics)

Μια ιστορία από τα παλιά. Σαν σήμερα, το 1973. Ένα όνειρο τρελό του Νίκου Γουλανδρή. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού γνώριζε ότι ήταν σχεδόν απίθανο, εκείνη την εποχή, μια ομάδα μύθος, ο τεράστιος Άγιαξ, ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης να βρεθεί στην Ελλάδα για φιλικούς αγώνες.

Βλέποντας όμως τον αγώνα του Άγιαξ με τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ, του είχε γίνει πλέον έμμονη ιδέα. Να δει τον Γιόχαν Κρόιφ και την παρέα του στο Καραϊσκάκη, κόντρα στον Ολυμπιακό. Όλοι του έλεγχαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ο πεισματάρης Γουλανδρής δεν πτοήθηκε καθόλου.

Ο Γουλανδρής βάζει το χέρι στην τσέπη

Ήξερε άλλωστε ότι από τότε για κάποιες ομάδες, το να γεμίζει ο τραπεζικός λογαριασμός τους ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Ζήτησε τη συνδρομή του πρώην Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Ασλανίδη, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και ο Άγιαξ δεν αρνήθηκε να περιοδεύσει στη χώρα μας.

Οι Ολλανδοί ήρθαν για δύο φιλικά, ένα με τον ΠΑΟΚ και ένα με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Ο Κρόιφ και οι συμπαίκτες του πήγαν στην Τούμπα στις 14 Φεβρουαρίου του 1973. Το ματς ήρθε 1-1 με τον Κρόιφ να αγωνίζεται για μόλις 26 λεπτά.

Ο Κρόιφ στο Φάληρο

Τρεις ημέρες αργότερα, οι Ολλανδοί βρίσκονταν στο Φάληρο. Το γήπεδο ήταν γεμάτο από τους επίσημους της εποχής ενώ στο Καραϊσκάκη βρισκόταν και ο τότε πρόεδρος του Αγιαξ, Γιαπ φαν Πράαγκ. Ο κόσμος περίμενε να θαυμάσει τον Κρόιφ. Οι Ολλανδοί νίκησε με 2-1 με τα γκολ των Πιτ Κάιζερ και Τζόνι Ρεπ. Για τον Ολυμπιακό είχε ισοφαρίσει ο Μίλτον Βιέρα ενώ ο Υβ Τριαντάφυλλος είχε αστοχήσει σε πέναλτι στο 1-1.

Όπως και κόντρα στον ΠΑΟΚ, έτσι και στο φιλικό με τον Ολυμπιακό, ο Κρόιφ αγωνίστηκε ελάχιστα. Αντικαταστάθηκε στο 25ο λεπτό και προκάλεσε την οργή του Τύπου: «Η συμμετοχή του Κρόιφ συμβολική. Ο αρχηγός του Άγιαξ στα 25 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε μόνο μια φορά ακούμπησε την μπάλα και αυτή την έδωσε σε αντίπαλο».

Μετά το τέλος του αγώνα ο Κρόιφ είχε δηλώσει: «Έχω δει από μια φορά μόνο τις ομάδες σας και από αυτό έβγαλα συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο».

Η παρά λίγο τραγωδία

Την ίδια ημέρα, λίγο έλειψε στο Καραϊσκάκη η οικογένεια του Ολυμπιακού να βιώσει μια ασύλληπτη τραγωδία, όμοια αυτή που έζησε οκτώ χρόνια αργότερα.

Στο χώρο της Θύρας 7, ένα ηλικιωμένος που έπεσε κοντά στην έξοδο ήταν η αιτία να βρεθούν 34 άνθρωποι στο νοσοκομείο. Ο Τύπος της εποχής ανέφερε ότι οι φίλαθλοι προσπαθούσαν να αποχωρήσουν από το γήπεδο αλλά αρκετοί βρέθηκαν στο έδαφος και ποδοπατήθηκαν. Κάποιοι μιλούσαν και πάλι για τουρνικέ που δεν είχαν ανοίξει και 30 οπαδοί βρέθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο και τέσσερις στη Μεγαλόχαρη. Κατά την αστυνομία όλα έγιναν διότι ένας ηλικιωμένος πάτησε ένα μπουκάλι και γλίστρησε. Βρέθηκε κάτω και επάνω του σκόνταψαν οι υπόλοιποι. Κάπως έτσι, δεν υπήρξε ποτέ κανένα υπεύθυνος...