Όταν ο Σόκρατες άφησε φτωχότερο το ποδόσφαιρο

Πέρασαν επτά χρόνια από τον θάνατο του Σόκρατες.

Όταν ο Σόκρατες άφησε φτωχότερο το ποδόσφαιρο

Πριν από ακριβώς επτά χρόνια σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Σάο Πάολο, θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 57 ετών ο «γιατρός» του ποδοσφαίρου, Σόκρατες.

Θεωρείται ίσως ένας από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τα είχε όλα. Τεχνική, φαντασία,ικανότητα στο σκοράρισμα και φυσικά..τις «τυφλές» πάσες που αναπολούν ακόμα και σήμερα όσοι έζησαν στην εποχή του.

Αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες της Βραζιλίας ενώ το 1984 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να παίξει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Φιορεντίνα. Τα πράγματα όμως δεν κύλισαν όπως θα περίμενε. Μετά από ένα χρόνο παρουσίας του στα ιταλικά γήπεδα και έχοντας μόλις 6 γκολ σε 25 συμμετοχές πήρε τον δρόμο της επιστροφής για τη χώρα του με προορισμό το Ρίο Ντε Τζανέιρο για να αγωνιστεί στη Φλαμέγκο.

Με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας, ο Σόκρατες στάθηκε «άτυχος» καθώς στα δύο παγκόσμια κύπελλα τα οποία συμμετείχε (1982-1986) παρότι η Σελεσάο υπήρξε φαβορί ,δεν κατάφερε να φτάσει σε κάποια κατάκτηση. Επίσης ο «γιατρός» διετέλεσε και αρχηγός της εθνικής του ομάδας.

Ο Σόκρατες αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1989 χωρίς να καταγράψει κάποια συμμετοχή εκείνη τη χρονιά με την ομάδα της καρδιάς του την Μποταφόγκο.