Ο πρώτος θάνατος πυροσβέστη επί το έργον
Στις 12 Νοεμβρίου 1942 σημειώθηκε ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Σώματος εν ώρα υπηρεσίας.
Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Πούλιο, που σε ηλικία 26 ετών έχασε τη ζωή του καθώς επιχειρούσε μαζί με συναδέλφους του σε φλεγόμενο κτίριο στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε το 1916 στο Πολύδενδρο Γρεβενών. Το 1939 κατατάχτηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα και το 1940 μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου έγινε μόνιμος στην υπηρεσία. Τα ξημερώματα της 12ης Νοεμβρίου 1942 ο Β΄ Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης δέχτηκε κλήση για πυρκαγιά σε διώροφο οίκημα στην οδό Θεοτοκοπούλου στη συνοικία Καφέ Κουλέ. Ο Πούλιος και οι συνάδελφοί του έσπευσαν στο σημείο και ένα τμήμα της πρόσοψης ου κτιρίου που κατέρρευσε εξαιτίας της πυρκαγιάς, έπεσε πάνω του. Αφού ανασύρθηκε από τα συντρίμμια, μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Νοσοκομείο, όπου και κατέληξε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε χρήματα για την κηδεία του και προέβη σε ενέργειες οικονομικής ενίσχυσης και αποκατάστασης της οικογένειάς του.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Βέβαιο είναι ότι υπήρξαν νεκροί και στα πρώιμα χρόνια, όταν μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το καθήκον της πυρασφάλειας και της πυρόσβεσης το επωμίζονταν από κοινού οι Νομαρχίες, οι Δήμοι και ο Στρατός. Ο Κωνσταντίνος Πούλιος όμως ήταν ο πρώτος νεκρός του Πυροσβεστικού Σώματος, κι έτσι το όνομά του έγινε το πρώτο στη λίστα των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον.
Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί κάποια αναφορά στο συμβάν στις εφημερίδες της εποχής, αφού τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν επισκιάσει την εσωτερική επικαιρότητα.
Το 2006 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή η 12η Νοεμβρίου καθιερώνεται ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» με νόμο του κράτους.
Με μια ματιά…
1920: Η Ιταλία και το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας υπογράφουν τη συνθήκη του Ράπαλο.
1927: Ο Λέων Τρότσκι εκδιώκεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, αφήνοντας στον Ιωσήφ Στάλιν τον αδιαφιλονίκητο έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης.
1940: Λήγει η μάχη της Γκαμπόν καθώς οι ελεύθερες γαλλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Λιμπρεβίλ στη Γκαμπόν και όλη τη γαλλική ισημερινή Αφρική από τις δυνάμεις της Γαλλίας του Βισύ.
1941: Οι θερμοκρασίες γύρω από τη Μόσχα πέφτουν στους -12°C, ενώ η Σοβιετική Ένωση προωθεί για πρώτη φορά στρατεύματα χιονοδρόμων εναντίον των παγωμένων γερμανικών δυνάμεων κοντά στην πόλη.
1942: Αρχίζει η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ μεταξύ των ιαπωνικών και αμερικανικών δυνάμεων. Η ναυμαχία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα τελειώσει με νίκη των Αμερικανών.
1944: 29 βομβαρδιστικά της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας βυθίζουν το γερμανικό θωρηκτό Tirpitz στο Τρόμσε της Νορβηγίας.
1948: Στο Τόκιο, ένα διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου καταδικάζει σε θάνατο επτά Ιάπωνες στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγού Τότζο Χιντέκι, για το ρόλο τους στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1956: Το Μαρόκο, το Σουδάν και η Τυνησία γίνονται μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
1969: Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς αποκαλύπτει την ιστορία της σφαγής του Μι Λάι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ.
1975: Οι Κομόρες εντάσσονται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
1979: Σε απάντηση στην κατάσταση ομηρίας στην Τεχεράνη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ διατάζει την παύση όλων των εισαγωγών πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Ιράν.
1980: Το διαστημικό σκάφος της NASA Βόγιατζερ 1 κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Κρόνο και παίρνει τις πρώτες εικόνες των δακτυλίων του.
1981: Πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων: Η αποστολή STS-2, χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα επανδρωμένο διαστημικό σκάφος εκτοξεύεται στο διάστημα για δεύτερη φορά.
1982: Ο Γιούρι Αντρόπωφ γίνεται Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, διαδεχόμενος τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ.
1990: Ο βασιλικός πρίγκιπας Ακιχίτο ενθρονίζεται επίσημα ως αυτοκράτορας Ακιχίτο της Ιαπωνίας και γίνεται ο 125ος Ιάπωνας μονάρχης.
1990: Ο Τιμ Μπέρνερς Λι δημοσιεύει επίσημη πρόταση για τον Παγκόσμιο Ιστό.
1991: Ινδονησιακές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον πλήθους φοιτητών διαδηλωτών στο Ντίλι του Ανατολικού Τιμόρ.
1996: Ένα Boeing 747 της Saudia κι ένα εμπορευματικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 συγκρούονται στον αέρα στην Ινδία, σκοτώνοντας 349 άτομα. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα εναέρια σύγκρουση μέχρι σήμερα.
1999: Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών Ρίχτερ κλονίζει το Ντούζτζε στη βορειοδυτική Τουρκία. Τουλάχιστον 845 άνθρωποι σκοτώνονται και 4.948 τραυματίζονται.
2001: Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εγκαταλείπουν την Καμπούλ.
2003: Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ιταλική αστυνομική βάση στη Νασιρίγια του Ιράκ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ