Όταν ο Γκάλης πάτησε παρκέ στην Ελλάδα (vid)

Χρυσή επέτειος για το ελληνικό μπάσκετ και για τον Άρη είναι κάθε 2η Δεκεμβρίου, γιατί σαν σήμερα το 1979 ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής, ο Νίκος Γκάλης, έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Όταν ο Γκάλης πάτησε παρκέ στην Ελλάδα (vid)

Ο «Νικ» έπαιξε για πρώτη φορά επίσημο παιχνίδι με τον Άρη 39 χρόνια πριν στο Αλεξάνδρειο και την σάλα που από τις 7 Μαϊου 2013 πήρε το όνομά του!

Το βιβλίο για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη: Η πόλη του μπάσκετ» αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον ερχομό του Γκάλη στην Ελλάδα.
Για το ντεμπούτο του αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ο Γκάλης αρχικά αγωνίστηκε με το Νο 7 στην πλάτη. Με αφάνα μαλλί, σκοράρει 30 πόντους, αλλά χάνει αρκετά σουτ. Του ασκήθηκε άμεσα κριτική: «Κύριοι, μπορείτε να λέτε και να γράφετε ό,τι θέλετε. Προσέξτε όμως, γιατί μια μέρα θα γλείφετε εκεί όπου τώρα φτύνετε. Μια μέρα ο Γκάλης θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί να νικήσει τους πέντε», ήταν η αντίδραση του Ανέστη Πεταλίδη, όντας εκνευρισμένος από την κριτική προς τον Γκάλη.

Την επόμενη μέρα, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, αρχηγός του Άρη τον πλησίασε και του υπενθύμισε ότι έχασε αρκετά σουτ. «Μετά το παιχνίδι πήγα και του
μίλησα. του είπα πως έχασε πολλά σουτ και περίμενα να δω τι θα μου απαντήσει. Θυμάμαι δεν είπε τίποτα. Απλά με ρώτησε από ποια σημεία είχε χάσει τα σουτ κι εγώ του έδειξα τα σημεία. Τότε εκείνος με ρώτησε: “Τι πιστεύεις εσύ, θα τα ξαναχάσω;” και φυσικά όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια».

Ο Γκάλης σε μια από τις σπάνιες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, στις 2 Δεκεμβρίου 2009, 30 χρόνια μετά το ντεμπούτο του, δήλωσε στο «SPORT FM»: «Παρόλο που έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε, θυμάμαι το συγκεκριμένο παιχνίδι σαν να ήταν χθες. Είχε πάρα πολύ κόσμο στις εξέδρες και είχα κάποιο τρακ, αφού ήταν το πρώτο μου παιχνίδι στην Ελλάδα. Έβαλα 30 πόντους, αλλά δεν είχα παίξει καλά. Η μπάλα έμπαινε και έβγαινε στο καλάθι και αυτό με είχε αγχώσει. Θυμάμαι πως το ματς είχε κριθεί στο τελευταίο σουτ όταν έκοψα τον Σακελλαρίου και πήραμε τη νίκη με 79-78. Θυμάμαι τα πάντα. Όλες τις στιγμές. Ήθελα να αποδείξω πολλά πράγματα, όπως και οι συμπαίκτες μου. Στις προπονήσεις “σκοτωνόμασταν”. Γινόταν “πόλεμος” αφού και εγώ ήθελα να αποδείξω ποιος είμαι, αλλά και τα παιδιά που ήταν ήδη στην ομάδα ήθελαν να δείξουν πόσο καλοί παίκτες είναι. Και αυτό μόνο καλό έκανε στην ομάδα».


Οι πρώτες εικόνες του Βαγγέλη Αλεξανδρή από τον Νίκο Γκάλη ήταν στις προπονήσεις του Άρη, με τον Έλληνα τεχνικό να αποκαλύπτει πως: «πήγα να τον μαρκάρω και είχε μια χαρακτηριστική άνεση. Εγώ έπαιζα καλή άμυνα τότε, κυρίως χαμηλά, και είχα την αίσθηση πως δεν μπορεί να με περάσει. Έβαζε όμως, όλα τα σουτ και αυτό μου είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αφού δεν μπορούσα να τον σταματήσω».

Λίγους μήνες μετά, τον Μάιο του 1980, ο Γκάλης φοράει για πρώτη φορά στην καριέρα του και τη φανέλα με το εθνόσημο. Στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά, στο Βεβέ της Ελβετίας, η Εθνική ομάδα ξεκινάει τις υποχρεώσεις της κόντρα στη Σουηδία. Είναι 6 Μαΐου. Γνωρίζει την ήττα με σκορ 79-71, αλλά ο Γκάλης σκοράρει 25 πόντους.

Το φύλλο αγώνα στο ντεμπούτο του Γκάλη

Αλέξανδρειο Μέλαθρο, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου1979, ώρα έναρξης 21.00
1η αγωνιστική Πρωταθλήματος Α’ εθνικής, περιόδου 1979-80�ΑΡΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 79-78 (ημίχρονο 44-37)
ΑΡΗΣ (Ντέβελι): Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γκάλης 30, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4.
ΗΡΑΚΛΗΣ (Πυριτίδης): Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καράογλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης.
Διαιτητές: Γιώργος Προεστός, Παναγιώτης Οικονομίδης
Αντιπρόσωπος ΕΟΚ: Κωστίνος
Χρονομέτρης: Παπαδόπουλος
Σημειωτής: Δρομπουλιανούδης
Χρονομέτρης 30 ́ ́: Μπέλτζου