Χρόνια πολλά, «Μπάρτσα»!

Η Μπαρτσελόνα κλείνει σήμερα 119 χρόνια ζωής στον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Χρόνια πολλά, «Μπάρτσα»!

Οι «μπλαουγκράνα» γιορτάζουν την ημέρα ίδρυσης ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους που δημιουργήθηκαν ποτέ. Η Μπαρτσελόνα κλείνει σήμερα 119 χρόνια ζωής.

Όλα ξεκίνησαν στις 22 Νοεμβρίου του 1899, όταν ένας Ελβετός, Γερμανικής καταγωγής, ο Ζοάν Γκαμπέρ που διέμενε στην Βαρκελώνη, ερωτεύθηκε την πόλη και αποφάσισε εκείνη την μέρα να κάνει μια αγγελία στην καταλανική εφημερίδα «Los Deportes». Η αγγελία ανέφερε ότι ο Γκαμπέρ ήθελε να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική ομάδα και ζητούσε συνεργάτες.

Στις 29 Νοέμβρη, στο Χιμνάσιο Σολέ, έγινε η συνάντηση του Γκαμπέρ μαζί με Άγγλους και Καταλανούς και αποφασίστηκε η ίδρυση της ομάδας που πήρε το όνομα της πόλης. Έντεκα παίκτες ήταν αυτοί που αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν, ο Βάλτερ Βιλντ (ο πρώτος διευθυντής του συλλόγου), ο Λουίς Ντόσο, ο Μπερτομέου Τεράδας, ο Ότο Κουνζλ, ο Ότο Μάιερ, ο Ενρίκ Ντουκάλ, ο Περέ Καμπότ, ο Κάρλες Πουγιόλ, ο Ζοζέπ Λομπέτ, ο Τζον Πάρσονς και ο Ουίλιαμ Πάρσονς, που μαζί συνθέτουν την πρώτη ομάδα της Μπάρτσα. Μόλις τρία χρόνια χρειάστηκαν για να πάρει τον πρώτο της τίτλο το «καμάρι» της Βαρκελώνης όπως την αποκαλούσαν τότε οι πολίτες. Το 1908 αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα αλλά τα ξεπέρασε και έκτοτε άρχισε για τα καλά η άνοδος.

Το 1909, η Μπαρτσελόνα μετακόμισε στο «Καμπ ντε λα Ιντούστρια», ένα γήπεδο 8 χιλιάδων θέσεων ωστόσο το πιο σημαντικό εκείνης της σεζόν ήταν πως άλλαξε η επίσημη γλώσσα της ομάδας. Από Καστιγιάνικα σε Καταλανικά, κάτι που ήταν διακαής πόθος των φιλάθλων της ομάδας. Το 1922 μετακόμισε στο «Λε Κορτς» ένα ακόμη μεγαλύτερο γήπεδο με την μεγάλη οικονομική βοήθεια 20 χιλιάδων ανθρώπων.

Το 1925, η έδρα της ομάδας αποκλείστηκε για 6 μέρες μετά από «γιούχα» των οπαδών στο άκουσμα του εθνικού ύμνου της Ισπανίας. Ο Γκαμπέρ παραιτήθηκε και ο πρόεδρος των Καταλανών αυτοκτόνησε 5 χρόνια αργότερα λόγω μελαγχολίας όπως ανέφεραν εκείνα τα χρόνια. Το 1936 η Μπαρτσελόνα και η Μπιλμπάο πολέμησαν κατά του καθεστώτος της ισπανικής δικτατορίας με τους «μπλαουγκράνα» να ζητούν άσυλο σε Μεξικό και Γαλλία.

Η σημαία της Καταλονίας απαγορεύτηκε και το όνομα του συλλόγου άλλαξε σε Club de Futbol Barcelona. Επίσης αφαιρέθηκε η καταλανική σημαία από το σήμα του συλλόγου. Η άφιξη του Λάζλο Κουμπάλα και του Φέρντιναντ Ντάουτσικ, έφερε τρόπαια στην Βαρκελώνη, ενώ το 1961 έγινε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει την Ρεάλ Μαδρίτης στο Κύπελλο Πρωταθλήτριών.

To 1973, o Γιόχαν Κρόιφ μετακομίζει στην Μπαρτσελόνα και στις δηλώσεις του λέει πως δεν θα πήγαινε ποτέ στην ομάδα του δικτάτορα Φράνκο, δηλαδή στην Ρεάλ. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» αγαπήθηκε από τον κόσμο της Μπαρτσελόνα και βοήθησε στα μέγιστα να πάρει πολλά τρόπαια στα χρόνια που αγωνίστηκε.

Έναν χρόνο αργότερα, η δικτατορία πέφτει και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα βάζει μπρος το πλάνο να γίνει η ομάδα η μεγαλύτερη στον κόσμο δημιουργώντας ακαδημίες. Μόλις 5 χρόνια αργότερα, το 1979, ιδρύθηκε η «Μασία». Η συνέχεια γνωστή. Παίκτες όπως ο Ροναλντίνιο, ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Πουγιόλ «έγραψαν» ιστορία με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Και λίγο αργότερα...

Ο Μέσι, ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από την Μπαρτσελόνα καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ της με 567 γκολ με την φανέλα των «Μπλαουγκράνα» και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να γράφει ιστορία.

Οι τίτλοι της Μπαρτσελόνα σε 119 χρόνια ζωής:

- 25 πρωταθλήματα Ισπανίας

- 30 κύπελλα Ισπανίας

- 12 σούπερ καπ Ισπανίας

- 5 κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ)

- 4 κύπελλα κυπελλούχων Ευρώπης

- 3 κύπελλα Εκθέσεων (πρόγονος του κυπέλλου UEFA)

- 5 σούπερ καπ Ευρώπης

- 3 παγκόσμια κύπελλα συλλόγων