Σαν σήμερα «πέταξε» μακριά η Σαπεκοένσε (pics, vid)

Πέρασαν δύο χρόνια από τη μέρα που η αποστολή της Σαπεκοένσε «χάθηκε» σε αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία.

Σαν σήμερα «πέταξε» μακριά η Σαπεκοένσε (pics, vid)

Ήταν 24 Νοέμβρη του 2016 όταν η Σαπεκοένσε υποδέχθηκε την Σαν Λορέντζο στο «Conda Arena» στην Βραζιλία. Η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη, χωρίς σκορ (0-0) και οι παίκτες της Σαπεκοένσε πανηγύρισαν την πρόκριση στον τελικό του Copa Sundamericana καθώς είχαν έρθει ισόπαλοι 1-1 στην Αργεντινή.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 28 Νοέμβρη, η Σαπεκοένσε ταξίδευε με αεροσκάφος της πτήσης τσάρτερ CP-2933 για να αγωνιστεί με την Ατλέτικο Νασιονάλ στο γήπεδο «Estadio Atanasio Girardot» για τον πρώτο τελικό του Copa Sundamericana. Ποδοσφαιριστές, επιτελείο, διοίκηση, δημοσιογράφοι, προσωπικό του αεροσκάφους ήταν ανάμεσα στους 77 επιβαίνοντες.

Πριν φτάσει στην Κολομβία, το αεροσκάφος έκανε στάση στην Βολιβία. Το αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει επί 7 ολόκληρα λεπτά κύκλους πριν προσγειωθεί καθώς είχαν προτεραιότητα άλλα αεροπλάνα κάτι που δεν είχε υπολογίσει ο πιλότος με αποτέλεσμα να εξαντληθούν όλα τα καύσιμα. Ο Βολιβιανός κυβερνήτης δίστασε να αναφέρει το γεγονός καθώς θα κινδύνευε με μεγάλο πρόστιμο (σε περίπτωση λανθασμένης εκτίμησης) και συνέχισε την πορεία του προς το Μεγεδίν.

«Πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» , φώναζε ο κυβερνήτης προς τον Πύργο Ελέγχου.

Ο Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου δεν έδωσε την άδεια προσγείωσης στο CP-2933 καθώς παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και ένα άλλο αεροσκάφος το οποίο είχε προλάβει να πάρει την άδεια προσγείωσης. Λίγα λεπτά αργότερα χάθηκε το σήμα του αεροσκάφους από τα ραντάρ. Η υπάλληλος στον Πύργο Ελέγχου ρωτούσε συνεχώς: «Σε τι ύψος είστε τώρα; Θέση;». Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ.

Γύρω στις 22.15 (τοπική ώρα), το αεροσκάφος προσέκρουσε στην ορεινή περιοχή του Ελ Γκόρντο, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων, ενώ απείχε περίπου 40 χιλιόμετρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μεντεγίν, της Κολομβίας. Από τους 77 επιβαίνοντες, μόλις έξι καταφέρνουν να κρατηθούν στην ζωή. Συνολικά 71 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εκείνη την μέρα. Τρεις ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένσε, ένας δημοσιογράφος και δύο μέλη του πληρώματος έζησαν από θαύμα.

Στην κηδεία, 100.000 άνθρωποι αψήφισαν την βροχή και το κρύο και πήγαν στο γήπεδο για να αποχαιρετήσουν τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους.

Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο γήπεδο εκείνη την μέρα της κηδείας, έζησαν πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Λίγες μέρες αργότερα, η Ατλέτικο Νασιονάλ ενημέρωσε την Conmebol πως ήθελε να παραχωρήσει το τρόπαιο στην Σαπεκοένσε. Η Conmebol ανακοίνωσε αμέσως την Σαπεκοένσε ως την νικήτρια του Copa Sundamericana 2016.

Η επόμενη μέρα βρήκε την Σαπεκοένσε να δέχεται βοήθεια από κάθε γωνιά της Γης για να σταθεί ξανά στα πόδια της και μέχρι σήμερα τα έχει πάει περίφημα.