H Coca Cola στην Ελλάδα
Στις 10 Αυγούστου 1969 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά το διάσημο αναψυκτικό Coca Cola.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα η Coca Cola άρχισε να εισχωρεί στην Κούβα, στο Πουέρτο Ρίκο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, για να κατακτήσει τελικά όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα το Γενικό Χημείο του Κράτους έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία της στις 11 Φεβρουαρίου 1964, αλλά χρειάστηκαν πέντε χρόνια μέχρι να κάνει την εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων το 1969. Η Coca-Cola εφευρέθηκε στις 8 Μαΐου 1886 από τον Τζον Στιθ Πέμπερτον και αρχικά προοριζόταν για φάρμακο. Κατά το πρώτο έτος η εταιρεία πουλούσε 9 ποτήρια Coca Cola την ημέρα. Έναν αιώνα αργότερα είχαν παραχθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια γαλόνια σιρόπι.
Ο Πέμπερτον ξεκίνησε να ψάχνει στα λιμάνια της Σαβάνα της πολιτείας Τζόρτζια αναζητώντας το ιδανικό μείγμα φρέσκων συστατικών και μπαχαρικών από όλο τον κόσμο. Τελικά τον Μάιο του 1886 δημιούργησε στο εργαστήριό του την Coca Cola. Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς, που βρισκόταν λίγο παρακάτω. Εκεί πρόσθεσαν στο μείγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο αναψυκτικό, το οποίο στην αρχική μορφή του και ως το 1903 περιείχε και ποσότητα κοκαΐνης, ήταν κάτι ξεχωριστό. Έτσι, το φαρμακείο του Τζέικομπς άρχισε να το πουλά προς πέντε σεντς το ποτήρι. Ο λογιστής του Πέμπερτον, Φρανκ Ρόμπινσον, έδωσε στο μείγμα το όνομα Coca Cola και το έγραψε με τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα. Αυτό είναι το λογότυπο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Τον Απρίλιο του 1985 αποφασίστηκε η αλλαγή της σύνθεσης του διάσημου αναψυκτικού, για πρώτη φορά έπειτα από 99 χρόνια. Σε δοκιμές γεύσης ο κόσμος ενθουσιάστηκε, αλλά στον πραγματικό κόσμο οι άνθρωποι είχαν αναπτύξει ένα βαθύ συναισθηματικό δέσιμο με την αυθεντική Coca Cola και εκλιπαρούσαν να τους τη δώσουν πίσω. Οι κριτικοί αποκάλεσαν την κίνηση αυτή ως τη μεγαλύτερη γκάφα στο μάρκετινγκ που είχε γίνει ποτέ. Έτσι, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η αυθεντική συνταγή επέστρεψε στην αγορά ως Coca Cola Classic και τοποθετήθηκε δίπλα στη New Coke. Σήμερα μόνο στις ΗΠΑ καταναλώνονται καθημερινά 6.000.000 Coca Cola, ενώ το σήμα της είναι αναγνωρίσιμο στο 98% του παγκόσμιου πληθυσμού!
Mε μια ματιά...
1788: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 41, γνωστή και ως «Του Διός».
1793: Ανοίγει τις πύλες του το μουσείο του Λούβρου.
1881: Πέθανε ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, Έλληνας ιστορικός και λογοτέχνης. Χαρακτηρίστηκε ως ο θεωρητικός της ιστορικής ενότητας αρχαίου, μεσαιωνικού και νεότερου Ελληνισμού και μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο αποτελούν τους «Διόσκουρους» της ελληνικής ιστοριογραφίας του 19ου αιώνα.
1913: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που θέτει τέλος στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. Με τη συνθήκη καθορίζονται τα νέα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας, με βάση τη γραμμή όρος Μπέλλες - εκβολές ποταμού Νέστου. Λίγες μέρες πριν, στις 3 Αυγούστου, είχαν καθοριστεί στο Βελιγράδι τα ελληνοσερβικά σύνορα (Πρωτόκολλο Βενιζέλου - Πάσιτς), με βάση τη γραμμή Πρέσπες - Δοϊράνη.
1920: Ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1945: Πέθανε ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ, Αμερικανός φυσικός, από τους πατέρες της μοντέρνας πυραυλικής.
1947: Γεννήθηκε ο Ίαν Άντερσον, Άγγλος μουσικός, η ψυχή του συγκροτήματος Jethro Tull.
1955: Γεννήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
1960: Γεννήθηκε ο Αντόνιο Μπαντέρας, Ισπανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, με διεθνή καριέρα.
1968: Πέθανε ο Γκαμπριέλ Ανό, Γάλλος ποδοσφαιριστής και δημοσιογράφος. Εργάστηκε στην αθλητική εφημερίδα «L’Εquipe» και θεωρείται ο εμπνευστής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο.
1971: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Ιρλανδός ποδοσφαιριστής Ρόι Κιν, ο οποίος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1973: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Αργεντινός ποδοσφαιριστής Χαβιέρ Ζανέτι, ο οποίος έκανε τεράστια καριέρα στην Ίντερ.
1988: Εγκλεισμός των Ιαπώνων Αμερικανών: ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν υπογράφει τον νόμο περί πολιτικών ελευθεριών, παρέχοντας 20.000 δολάρια σε Ιάπωνες Αμερικανούς που είτε κρατήθηκαν είτε μεταφέρθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1990: Το διαστημόπλοιο «Μαγγελάνος» φτάνει στην Αφροδίτη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ