H Aτλάντα των οκτώ ελληνικών μεταλλίων
Στις 9 Αυγούστου 1996 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα.
Η Ελλάδα κέρδισε 8 μετάλλια, 4 χρυσά (Μελισσανίδης, Καχιασβίλι, Δήμας, Κακλαμανάκης) και 4 αργυρά (Κόκκας, Λεωνίδης, Σαμπάνης, Μπακογιάννη), με τους Έλληνες αθλητές και τις Ελληνίδες αθλήτριες να πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις. Συνολικά έλαβαν μέρος 121 αθλητές (87 άνδρες και 34 γυναίκες) σε 18 αθλήματα. Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν ο Πύρρος Δήμας. Οι Έλληνες αθλητές συγκέντρωσαν 8 μετάλλια, γεγονός που καθιστά τη διοργάνωση του 1996 την τέταρτη πιο πετυχημένη στην Ιστορία της Ελλάδας στους Θερινούς Ολυμπιακούς.
Η εθνική ομάδα μπάσκετ συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέλαβε την 5η θέση, με 5 νίκες και 3 ήττες. Μετά τη λήξη των υποχρεώσεων της «γαλανόλευκης» ο αρχηγός της, Παναγιώτης Γιαννάκης, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 37 ετών, μετρώντας 21 συναπτά χρόνια στις εθνικές ομάδες.
Ολυμπιακός: Ρίχνει τσουβάλι λεφτά για το ΣΕΦ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα θεωρούνται οι πλέον εμπορευματοποιημένοι στην Ιστορία του θεσμού. Τα χρήματα που συγκέντρωσε η οργανωτική επιτροπή από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς και εισιτήρια ανήλθαν στο ποσό των 2,3 δισ. δολαρίων.
Οι δώδεκα χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 (μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994 στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας), ήταν το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Μολδαβία, το Ουζμπεκιστάν, η Ουκρανία και η Ρωσία.
Η Τσεχία και η Σλοβακία συμμετείχαν επίσης για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα ως κυρίαρχα κράτη μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας.
Με μια ματιά...
1173: Αρχίζει να κατασκευάζεται από τον αρχιτέκτονα Μπονάνο Πιζάνο το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της Πίζας. Θα ολοκληρωθεί 199 χρόνια αργότερα και θα μείνει στην Ιστορία ως ο Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας, επειδή από την αρχή της κατασκευής του παρουσίαζε κλίση.
1823: Πέθανε ο Μάρκος Μπότσαρης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
1828: Υπογράφεται ανάμεσα στην Αγγλία και στον Μοχάμεντ Αλή της Αιγύπτου η Σύμβαση της Αλεξάνδρειας, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εκκένωσης της Πελοποννήσου από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
1918: Γεννήθηκε ο Αλέξης Σολομός, Έλληνας σκηνοθέτης, μεταφραστής και θεωρητικός του θεάτρου.
1927: Γεννήθηκε ο Μάρβιν Μίνσκι, Αμερικανός μαθηματικός και από τους πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης.
1938: Γεννήθηκε ο Ότο Ρεχάγκελ, Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου, υπό την καθοδήγηση του οποίου η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το 2004 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
1942: Η ουκρανική ομάδα Σταρτ, που αποτελείται από 8 παίκτες της Ντιναμό Κιέβου και τρεις της Λοκομοτίβ Κιέβου, νικά τη Φλάκελφ, μία ομάδα με Γερμανούς αεροπόρους, με 5-3. Ο αγώνας αυτός θα μείνει στην Ιστορία ως «το ματς του θανάτου».
1945: Η δεύτερη ατομική βόμβα των Αμερικανών πέφτει στο Ναγκασάκι.
1956: Απαγχονίζονται στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας από τις αγγλικές αρχές κατοχής οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Ανδρέας Ζάκος (25 χρόνων), Χαρίλαος Μιχαήλ (21 χρόνων) και Ιάκωβος Πατάτσος (22 χρόνων).
1962: Πέθανε ο Έρμαν Έσε, Γερμανοελβετός μυθιστοριογράφος και ποιητής. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946 («Ο λύκος της στέπας»).
1973: Γεννήθηκε ο Φίλιπο Ιντζάγκι, Ιταλός ποδοσφαιριστής, με σημαντική καριέρα σε Γιουβέντους και Μίλαν.
1974: Μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, ο Ρίτσαρντ Νίξον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που παραιτείται από το αξίωμα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, γίνεται Πρόεδρος.
2019: Πέθανε ο Τάκης, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Παναγιώτη Βασιλάκη, Έλληνας γλύπτης, που συγκαταλέγεται στους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ