Τέσσερα χρόνια από τη μέρα που «έσβησε» ο Μάρκο Ίβκοβιτς

Τα χρόνια περνούν αλλά οι στιγμές παραμένουν βαθιά «χαραγμένες» στο μυαλό και την καρδιά των φίλων του Ερυθρού Αστέρα. 

Τέσσερα χρόνια από τη μέρα που «έσβησε» ο Μάρκο Ίβκοβιτς

Σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια η Γαλατασαράι υποδέχθηκε τον Ερυθρό Αστέρα σε αγώνα μπάσκετ στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας. Η αναμέτρηση έληξε με την Γαλατά να παίρνει την νίκη (110-103) και τον Ερυθρό Αστέρα παρά την πολύ καλή προσπάθεια του να μην καταφέρνει να φύγει νικητής από την Τουρκία.

Μία ήττα που δεν είχε απολύτως καμία σημασία μετά τα όσα συνέβησαν στο κλειστό γήπεδο της Γαλατασαράι, Αμπντί Ιπεχτσί.

Ήταν 21 Νοεμβρίου του 2014, όταν περίπου 400 φίλοι του Ερυθρού Αστέρα ταξίδεψαν από την Σερβία στην Τουρκία για να βοηθήσουν με την φωνή τους την αγαπημένη τους ομάδα να πάρει την νίκη κόντρα στην Γαλατασαράι. Όλα ξεκίνησαν την στιγμή που οι «delije» βρέθηκαν στην είσοδο του γηπέδου και έμειναν εκεί καθώς η ασφάλεια δεν τους άφηνε να μπουν στο γήπεδο αλλάζοντας έτσι την συμφωνία που είχε γίνει ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ξεκίνησαν τα επεισόδια, με τους Τούρκους οπαδούς να φωνάζουν ρυθμικά «Κόσοβο, Κόσοβο», και να προσπαθούν να την «πέσουν» στους Σέρβους. Η Αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει την εμπλοκή οπαδών έξω από το γήπεδο κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο, ήταν πολύ αργά.

Ένας φίλος του Ερυθρού Αστέρα πέφτει στο έδαφος μετά από αλλεπάλληλες μαχαιριές στο σώμα του από οπαδό της Γαλατασαράι έξω ακριβώς από το γήπεδο. Οι γιατροί προσπαθούν να τον κρατήσουν στην ζωή τις επόμενες ώρες αλλά ο Μάρκο Ίβκοβιτς έχει υποστεί βαριά τραύματα και υποκύπτει. Ο 25χρονος Μάρκο Ίβκοβιτς έχασε την ζωή του στα επεισόδια που έγιναν έξω από το Αμπντί Ιπεχτσί.

Οργή επικρατούσε στο στρατόπεδο της Σερβικής ομάδας με τον Ζόραν Μάρκοβιτς να ξεσπά κατά των Τούρκων. Ο ίδιος δήλωσε: «Η οργάνωση των Τούρκων ήταν απογοητευτική! Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και δυο μέρες πως η αναμέτρηση είναι υψηλού κινδύνου και ότι μπορεί να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Πλέον δουλεύουμε ώστε όλοι οι Σέρβοι οπαδοί να γυρίσουν ασφαλείς στην πατρίδα! Η Τουρκία έβαλε το μαχαίρι στην καρδιά όλων των Σέρβων φιλάθλων! Θέλω, όμως, να τονίσω πως οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να σώσουν τη ζωή του παιδιού'».

Ο τότε προπονητής της Γαλατασαράι έριξε «λάδι στην φωτιά» παρομοιάζοντας του Σέρβους οπαδούς με τρομοκράτες. Συγκεκριμένα, ο Εργκίν Αταμάν ενώ όπως υποστηρίζουν οι Σέρβοι, ήξερε ότι υπήρχε νεκρός οπαδός του Αστέρα, δήλωσε μετά τον αγώνα πως: «Σχεδόν 300 τρομοκράτες ήλθαν εδώ, χωρίς εισιτήριο και επιτέθηκαν στο έθνος μας! Η Euroleague πρέπει να τους τιμωρήσει».

Ο Ερυθρός Αστέρας έκανε γνωστό τον θάνατο του οπαδού στα επεισόδια στην Τουρκία: «Οπαδός του Ερυθρού Αστέρα (25 ετών) σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά από τραύματα από μαχαιριές. Ο άτυχος νεαρός ταξίδεψε στην Τουρκία για το παιχνίδι των “ερυθρόλευκων” με τη Γαλατασαράι, αλλά μετά από επίθεση με μαχαίρι των Τούρκων χούλιγκανς έχασε τη ζωή του. Ο Ερυθρός Αστέρας εκφράζει τα συλληπητήριά του στην οικογένεια, συγγενείς και φίλους του θύματος».

Η επόμενη μέρα βρίσκει συγκλονισμένο τον φίλαθλο κόσμο και πάνω από όλους τους φίλους του Ερυθρού Αστέρα που δεν έπαψαν ποτέ να θυμούνται τον Μάρκο.

Ο Ολυμπιακός και η Θύρα 7 τιμούν την μνήμη του Μάρκο Ίβκοβιτς στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα. Οι "Πειραιώτες" δίνουν στον αρχηγό του Ερυθρού Αστέρα, Λούκα Μίτροβιτς μια φανέλα με το νούμερο 7 και το όνομα του Μάρκο Ίβκοβιτς γραμμένο σε αυτήν μαζί με τις υπογραφές όλων των παικτών. Η εξέδρα φωνάζει ρυθμικά και με δάκρυα στα μάτια το όνομα του 25χρονου Σέρβου που έχασε την ζωή του στην Κωνσταντινούπολη.