«Τι έκανε ο Θεός»!

Ήταν 24 Μαΐου του 1844 όταν ο Σάμιουελ Μορς καθόταν μπροστά σε ένα πλήθος από Αμερικανούς γερουσιαστές στην αίθουσα του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, έτοιμος να στείλει το πρώτο επίσημο μήνυμα στον συνεργάτη του στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την πρώτη στον κόσμο τηλεγραφική γραμμή απόστασης 64 χιλιομέτρων.

«Τι έκανε ο Θεός»!

Ήταν μια στιγμή μεγάλης αγωνίας, καθώς θα δοκιμαζόταν επίσημα η εφεύρεση στην οποία είχε αφιερώσει τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του.

Το τηλεγράφημα που έστειλε ήταν το εξής: «What hath God wrought». Η μετάφραση στα ελληνικά είναι «Τι έκανε ο Θεός» και αποτελεί φράση της Αγίας Γραφής. Την επιλογή του μηνύματος, ωστόσο, δεν την έκανε ο ίδιος ο Μορς, αλλά η νεαρή δεσποινίδα Άννι Έλσγουορθ, η οποία γνώριζε πόσο θρησκευόμενος ήταν ο φίλος της και πόσο πολύ πίστευε ότι η εφεύρεσή του ήταν έργο της Θείας Πρόνοιας!

Για να φτάσει, βέβαια, ο Μορς σε αυτό το σημείο χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία σκληρής δουλειάς, από την επινόηση της συσκευής μονού καλωδίου το 1832 μέχρι την πανηγυρική επιτυχία της δοκιμής της στην αμερικανική πρωτεύουσα το 1844. Ο Μορς, ο οποίος μέχρι τότε ήταν γνωστός μόνο ως -απόλυτα επιτυχημένος και ταλαντούχος- ζωγράφος (!), εμπνεύστηκε από τα ηλεκτρομαγνητικά πειράματα του Τσαρλς Τόμας Τζάκσον, σε σημείο που άφησε στην άκρη μισοτελειωμένο τον πίνακά του «Η Πινακοθήκη του Λούβρου» για να αφοσιωθεί στον τηλέγραφο.

Ο πεισματάρης Μορς τελικά κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη τηλεγραφική συσκευή, την παρουσίαση της οποίας έκανε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1837. Τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του πρώτου τηλέγραφου ήταν αρκετά ικανοποιητικά και αυτό ώθησε το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει τις περαιτέρω έρευνες του Μορς για την τελειοποίηση της συσκευής. Στις 20 Ιουνίου του 1840 κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο και σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά ήρθε η στιγμή της μεγάλης δοκιμής στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Μετά την πρώτη τηλεγραφική γραμμή ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βαλτιμόρη το σύστημα διαδόθηκε γρήγορα σε όλες τις άκρες της υφηλίου. Για την ευκολότερη χρήση του τηλέγραφου σε διεθνή κλίμακα ο Μορς και ο βοηθός του, Άλφρεντ Βέιλ, εφηύραν ειδικό αλφάβητο, το αλφάβητο Μορς, γνωστό και ως «Κώδικας Μορς». Το αλφάβητο αυτό δεν έχει γράμματα αλλά τελείες και παύλες που συνδυαζόμενα αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφαβήτου, στους αριθμούς 0-9, σε ένα μικρό σύνολο σημείων στίξης και σε κάποιους ειδικούς κωδικούς.


Με μια ματιά…

1824: Ο τουρκικός στόλος υπό τον ναύαρχο Χοσρέφ καταπλέει στα Ψαρά. Ακολουθεί αποβίβαση και μάχη, όπου οι υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το νησί και στη συνέχεια ακολούθησε ανηλεής σφαγή. Από τους 30 χιλιάδες κατοίκους του νησιού οι 18 χιλιάδες θανατώθηκαν ή πωλήθηκαν ως σκλάβοι.

1889: Γεννιέται στον Πειραιά ο σπουδαίος Έλληνας αστρονόμος Ιωάννης Παρασκευόπουλος. Κατά την εργασία του στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής ανακάλυψε μεταξύ άλλων δύο κομήτες, όπως και τον καινοφανή αστέρα του Οκρίβαντος. Ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του («Paraskevopoulos Crater»).

1919: Στο Πουέρτο Ρίκο χάνουν τη ζωή τους 150 άτομα από φωτιά που ξεσπάει στο Θέατρο Γιάγκες.

1929: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο εθνικός ευεργέτης, έμπορος και πολιτικός Εμμανουήλ Μπενάκης.

1940: Η Μαρία Κάλλας υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό της συμβόλαιο με τη Λυρική Σκηνή.

1942: Γεννήθηκε ο Αμερικανός συνθέτης, τραγουδιστής και ηγέτης του συγκροτήματος Beach Boys, Μπράιαν Γουίλσον.

1944: Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

1962: Το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Άρη Βελουχιώτη, τον οποίο είχε αρχικά «καταδικάσει» το 1945.

1978: Στις 23:05 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκειας 15 δευτερολέπτων, με επίκεντρο το χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη, συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο απολογισμός ήταν 35 νεκροί και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην πλατεία Ιπποδρομίου.

1980: Ο γκολκίπερ Νίκος Σαργκάνης πήρε μεταγραφή από την Καστοριά στον Ολυμπιακό. Πέντε χρόνια αργότερα, συμπτωματικά την ίδια ημερομηνία, ολοκληρώθηκε η μετακίνησή του από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό.

2009: Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν, μέλος της πολιτοφυλακής Μπασίτζ πυροβολεί την 26χρονη φοιτήτρια Νεντά Αγκά-Σολτάν. Κάμερα καταγράφει τη σκηνή και τη νεαρή κοπέλα να ξεψυχά. Το βίντεο έκανε τον γύρο του διαδικτύου και ο θάνατός της έγινε σύμβολο για τους διαδηλωτές κατά του τότε Προέδρου της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

2015: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στους ίδιους αγώνες ο Βλάσης Μάρας κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην οριζόντια δοκό.