To Moυντιάλ είχε μήνυμα «νίκη ή θάνατος»

Το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου διεξήχθη από τις 4 έως τις 19 Ιουνίου του 1938 στη Γαλλία με νικήτρια την κάτοχο του τίτλου Ιταλία.

To Moυντιάλ είχε μήνυμα «νίκη ή θάνατος»

Η Ελλάδα συμμετείχε στον προκριματικό γύρο, χωρίς να καταφέρει να προκριθεί. Στους ημιτελικούς της διοργάνωσης, που διεξήχθησαν στις 16 Ιουνίου, η Ιταλία νίκησε 2-1 τη Βραζιλία και η Ουγγαρία συνέτριψε 5-1 τη Σουηδία. Στον αγώνα για την τρίτη θέση, που έγινε στο Μπορντό στις 19 Ιουνίου, η Βραζιλία επικράτησε της Σουηδίας με 4-2.

Την ίδια μέρα έγινε και ο μεγάλος τελικός στο Ολυμπιακό Στάδιο των Παρισίων, μεταξύ δύο σπουδαίων ομάδων της εποχής εκείνης, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας. Η «σκουάντρα ατζούρα» νίκησε με 4-2 και υπερασπίστηκε τον τίτλο της. Τα γκολ των Ιταλών σημείωσαν οι Κολάουσι (6', 35') και Πιόλα (16', 82'). Για τους Ούγγρους σκόραραν ο Τίτκος (8') και ο Σάροσι (70'). Οι συνθέσεις των δύο ομάδων ήταν οι εξής…

ΙΤΑΛΙΑ (Βιτόριο Πότσο): Ολιβιέρι, Φόνι, Ράβα, Σεραντόνι, Αντρεόλο, Λοκατέλι, Μπιαβάτι, Μεάτσα, Πιόλα, Φεράρι, Κολάουσι.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Άλφρεντ Σάφερ): Σάμπο, Πόλγκαρ, Μπίρο, Σαλάι, Λαζάρ, Σας, Βίντσε, Σάροσι, Ζένκελερ, Τίτκος, Σουτς.

Το βράδυ πριν από τον τελικό ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι έστειλε τηλεγράφημα σε καθέναν από τους παίκτες με το εξής μήνυμα: «Vincere or morire». Δηλαδή «Νίκη ή θάνατος». Ο γκολκίπερ των ηττημένων, Άνταλ Σαμπό, σε δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα ανέφερε πως η ομάδα του ήταν ενήμερη για το σημείωμα. Μάλιστα, σχολίασε «μπορεί να δέχτηκα 4 γκολ, αλλά τουλάχιστον έσωσα τις ζωές τους», αναφερόμενος στους Ιταλούς συναδέλφους του. Μετά τη νίκη τους οι Ιταλοί παίκτες και ο προπονητής παρατάχθηκαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων και χαιρέτησαν φασιστικά προς τιμήν του δικτάτορα της χώρας. Το αν θα έκανε πράξη το «Νίκη ή θάνατος» παραμένει μυστήριο, αλλά αναμφίβολα άπαντες τον είχαν ικανό.

Με μια ματιά...

1827: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Ιμπραήμ με θάνατο («Περίπτωση Νενέκου»).

1843: Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο Γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

1876: Πέθανε ο Μιχαήλ Μπακούνιν, Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού.

1930: Γεννιέται η Τζίνα Ρόουλαντς, Αμερικανίδα ηθοποιός, μούσα και σύζυγος του Τζον Κασαβέτη.

1951: Πέθανε ο Άγγελος Σικελιανός, από τους μείζονες Έλληνες ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

1953: Οι Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στις φυλακές Σινγκ-Σινγκ των ΗΠΑ καταδικασμένοι σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ των Σοβιετικών.

1954: Γεννήθηκε η Κάθλιν Τέρνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1970: Γεννήθηκε ο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος.

1978: Γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος το 2011 κατέκτησε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ με το Ντάλας.