Δεκατέσσερα χρόνια που γιγάντωσαν τον Θρύλο

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου του 2010 ο Ολυμπιακός περνάει από τον Σωκράτη Κόκκαλη στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δεκατέσσερα χρόνια που γιγάντωσαν τον Θρύλο

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Ιουνίου του 2010 όταν ο Ολυμπιακός έγραφε μία νέα σελίδα στην θρυλική του ιστορία.

Ήταν η μέρα που ο 43χρονος τότε εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης αγόραζε το 67% των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Σωκράτη Κόκκαλη αντί ποσού που ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με τον Σωκράτη Κομινάκη της Wind και τον Νίκο Καραχάλιο να αναλαμβάνουν αντίστοιχα τις θέσεις του αντιπροέδρου και του διευθυντή επικοινωνίας. Έκτοτε πέρασαν δεκατέσσερα χρόνια, γεμάτα επιτυχίες, καταξίωση, ευρωπαϊκή και όχι μόνο αναγνώριση, κοινωνική προσφορά και έργο, πάντα με σεβασμό στις αρχές και τα ιδεώδη του Ολυμπιακού. Μεγάλες προσωπικότητες και παίκτες παγκοσμίου βεληνεκούς φόρεσαν και τίμησαν τη φανέλα του Θρύλου, ο οποίος κατέγραψε ακόμα περισσότερες επιτυχίες τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και στην Ευρώπη.

Ντόρτμουντ, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπενφίκα, Άντερλεχτ, Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ και Μίλαν, είναι μόνο μερικές από τις ομάδες που υποκλίθηκαν στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ ακόμα και η Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι σταμάτησε πάνω στη μεγάλη εμφάνιση του Ολυμπιακού. Ποιος μπορεί να ξεχάσει και τα σπουδαία «διπλά» των Πειραιωτών στην Ευρώπη, όπως τη «μαγική» βραδιά στο Λονδίνο με τη νίκη 2-3 επί της Άρσεναλ, όπως φυσικά και την ιστορική ευρωπαϊκή επιτυχία του Θρύλου, με την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ στον τελικό κόντρα στην Φιορεντίνα τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Δεν ήταν όμως μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού που γνώρισε μεγάλες επιτυχίες στο διάστημα της παρουσίας του Βαγγέλη Μαρινάκη στο σύλλογο.

Ανάλογες ήταν και οι επιτυχίες του Ερασιτέχνη, με στιγμές δόξας και «αμέτρητους» τίτλους που προστέθηκαν στην ερυθρόλευκη τροπαιοθήκη τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μεταξύ άλλων, τεράστιας σημασίας έργο, που αποτελεί συνάμα παρακαταθήκη για τον οργανισμό του Ολυμπιακού, αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εγκαταστάσεων του Ρέντη, οι οποίες θεωρούνται οι κορυφαίες στην Ελλάδα και εκ των καλύτερων στην Ευρώπη, όπως επίσης και η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου προγράμματος πολλαπλών δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την προσφορά να γίνεται τρόπος ζωής των «ερυθρόλευκων».

Με μια ματιά…

1815: Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1932: Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

1961: Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

1976: Ο 22χρονος διεθνής επιθετικός Θωμάς Μαύρος μεταγράφεται από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ έναντι 4 εκατομμυρίων δραχμών, παράλληλα με τις εισπράξεις έξι φιλικών αγώνων. Ο Μαύρος θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα.

1994: Ο Εθνικός κερδίζει με 12-10 τον Ολυμπιακό στον 3ο αγώνα των πλέι οφ του πρωταθλήματος πόλο διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

2000: Μετά από 12 χρόνια οι Λέικερς κατακτούν το 12ο τίτλο ΝΒΑ, όταν κερδίζουν στους τελικούς τους Ιντιάνα Πέισερς με 4-2. Για τον προπονητή τους Φιλ Τζάκσον είναι ο 7ος τίτλος και ο πρώτος χωρίς τον Μάικλ Τζόρνταν.

2007: Ο Λάκης Γκλέζος πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Προοδευτική με την οποία αγωνίστηκε από το 1964 μέχρι το 1971, όταν μετακόμισε στον Ολυμπιακό. Με τους «ερυθρόλευκους» κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Ελλάδος, ενώ είχε 10 συμμετοχές και 1 γκολ με την εθνική ομάδα. Το 1978 εγκατέλειψε το λιμάνι για την Καλλιθέα όπου και έκλεισε την καριέρα του

2008: Η Ελλάδα χάνει 2-1 από την Ισπανία σημειώνοντας την τρίτη της ήττα στους αγώνες του Γιούρο 2008, αλλά και το μοναδικό της γκολ με τον Άγγελο Χαριστέα. Ο Αντώνης Νικοπολίδης αγωνίζεται για τελευταία φορά με την εθνική ομάδα.

2012: Ο Αλκέτας Παναγούλιας, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που οδήγησε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε τελικά Γιούρο το 1980 στην Ιταλία και σε Μουντιάλ το 1994 στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών, στο σπίτι του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Επίσης, διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού με τον οποίο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα αλλά και της εθνικής ΗΠΑ. Ως παίκτης αγωνίστηκε με τον Άρη την δεκαετία του ’50 με τον οποίο κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης σημειώνοντας 13 γκολ στο τοπικό πρωτάθλημα, 3 για το Κύπελλο Ελλάδος και 10 για το εθνικό πρωτάθλημα ενώ το 1962 πήγε στην Αμερική.