Το χρυσό ’87!

Η 14η Ιουνίου 1987 είναι ημερομηνία-ορόσημο για τον ελληνικό αθλητισμό. 

Το χρυσό ’87!

Εκείνη τη ζεστή κυριακάτικη νύχτα η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανάγκασε όλους τους Έλληνες -φιλάθλους και μη- να βγουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ, την πρώτη στην Ιστορία του αθλήματος, που ήρθε έπειτα από έναν συγκλονιστικό αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση και νίκη με 103-101 στην παράταση. Ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό άθλημα μέχρι τότε και θα παραμείνει μέχρι το 2004, όταν η εθνική ομάδα θα κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Οι 12 παίκτες που συγκρότησαν την εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του ‘87 ήταν: Νίκος Γκάλης (Άρης, 29 ετών), Παναγιώτης Γιαννάκης (Άρης, 28 ετών), Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΟΚ, 24 ετών), Φάνης Χριστοδούλου (Πανιώνιος, 22 ετών), Μέμος Ιωάννου (Παναθηναϊκός, 29 ετών), Λιβέρης Ανδρίτσος (Παναθηναϊκός, 27 ετών), Αργύρης Καμπούρης (Ολυμπιακός, 25 ετών), Νίκος Σταυρόπουλος (ΠΑΟΚ, 27 ετών), Νίκος Λινάρδος (Πανιώνιος, 23 ετών), Μιχάλης Ρωμανίδης (Άρης, 21 ετών), Νίκος Φιλίππου (Άρης, 24 ετών), Παναγιώτης Καρατζάς (Παγκράτι, 21 ετών).

Στον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουνίου αντιμετώπισε τη Σοβιετική Ένωση, η οποία στον άλλον ημιτελικό της διοργάνωσης είχε επικρατήσει της Ισπανίας με 113-96. Η Ελλάδα νωρίτερα είχε αποκλείσει την πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς. Σύσσωμες η τότε πολιτική ηγεσία της χώρας και η αντιπολίτευση στις θέσεις των επισήμων με ελληνικές σημαίες στα χέρια περίμεναν με αγωνία τον τελικό. Αδιαχώρητο στο ΣΕΦ και όλη η Ελλάδα καρφωμένη στην τηλεόραση. Στον πάγκο της Εθνικής και ο σπουδαίος Ρόνι Σεϊκέλι με πολιτικά, για να εμψυχώσει τους παίκτες, έστω κι αν πριν από έναν χρόνο αγωνίστηκε με τις ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ και έχασε το δικαίωμα να φορέσει κάποια στιγμή τη γαλάζια φανέλα. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε με τις δύο βολές του Λιβέρη Ανδρίτσου που πήγαν το ματς στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) και τις δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη στην εκπνοή της παράτασης που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ 103-101 υπέρ της Εθνικής μας.

Πολυτιμότερος παίκτης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης (37 πόντοι μ.ό.) και τη χρυσή πεντάδα της διοργάνωσης συγκρότησαν οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία), Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις (ΕΣΣΔ) και Αλεξάντερ Βολκόφ (ΕΣΣΔ).

Με μια ματιά…

1645: Αγγλικός εμφύλιος πόλεμος: στη μάχη του Νάσμπι, 15.000 κοινοβουλευτικοί στρατιώτες νικούν τους 12.000 στρατιώτες των δυνάμεων των βασιλοφρόνων.

1789: Ανταρσία του Μπάουντι: ο Βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 άνδρες, που εκδιώχθηκαν από το πλοίο «Μπάουντι» μετά την ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα.

1822: Ο Τσαρλς Μπάμπατζ προτείνει μία διαφορική μηχανή σε ένα έγγραφο προς τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία.

1864: Γεννήθηκε ο Αλόις Αλτσχάιμερ, Γερμανός νευρολόγος. Το όνομά του δόθηκε στην ασθένεια του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα.

1868: Γεννήθηκε ο Καρλ Λαντστάινερ, Αυστριακοαμερικανός γιατρός και βιολόγος. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για την ανακάλυψη των κύριων ομάδων αίματος (σύστημα ΑΒΟ), που έκανε τη μετάγγιση αίματος πρακτική ρουτίνας. Επίσης, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην εξέλιξη της ιατροδικαστικής, της γενετικής και της ανθρωπολογίας.

1904: Πέθανε ο Νικηφόρος Λύτρας, Έλληνας ζωγράφος.

1905: Άγρια σύρραξη σημειώνεται στον Άγιον Όρος μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες.

1920: Πέθανε ο Μαξ Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας.

1928: Γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αργεντινός γιατρός και επαναστάτης.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Παρίσι.

1946: Γεννήθηκε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

1961: Γεννήθηκε ο Άγγλος τραγουδιστής Μπόι Τζορτζ.

1963: Γεννήθηκε ο επί σειρά ετών ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Τόνι Σαβέφσκι.

1967: Η Κίνα δοκιμάζει την πρώτη της βόμβα υδρογόνου.

1982: Τελειώνει ο πόλεμος στα Φόκλαντ με την παράδοση των δυνάμεων της Αργεντινής.

1991: Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

1991: Γεννήθηκε ο Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, με παρελθόν σε Ολυμπιακό, Ρόμα και Νάπολι, Κώστας Μανωλάς.

1995: Πέθανε ο Ιρλανδός ρόκερ Ρόρι Γκάλαχερ, μέγας δεξιοτέχνης της ηλεκτρικής κιθάρας, με πολλούς και πιστούς θαυμαστές και στη χώρα μας.

2008: Η Ελλάδα ηττάται από τη Ρωσία με 1-0 και αποκλείεται από το Γιούρο.

2018: Έναρξη του Μουντιάλ με τον αγώνα Ρωσία - Σαουδική Αραβία (1-0).

2023: Tην κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους αποφάσισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.