Ο Πύργος των Αθηνών

Με την ονομασία αυτή είναι γνωστό το υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης την εποχή της αποπεράτωσής του το 1971.

Ο Πύργος των Αθηνών

Βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Μεσογείων 2-4 και είναι μετά την Ακρόπολη το πλέον αναγνωρίσιμο κτίριο της πρωτεύουσας. Θα μπορούσαμε να πούμε με υπερβολική δόση αυθαιρεσίας ότι είναι η απάντηση της σύγχρονης Ελλάδας στους αρχαίους προγόνους της. Έχει ύψος 103 μέτρα και αποτελείται από 28 ορόφους, ενώ δίπλα του υπάρχει ένα χαμηλότερο κτίριο ύψους 65 μέτρων. Όλο αυτό το κτιριακό συγκρότημα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα.

Ο Πύργος των Αθηνών είναι ένα από τα λίγα υψηλά κτίρια της πρωτεύουσας, σε μία πόλη που πάσχει ανεξήγητα από πολεοδομική υψοφοβία. Οι λόγοι πολλοί: η καταλυτική παρουσία του ιερού βράχου της Ακρόπολης, η σεισμικότητα του αττικού εδάφους, η μη διατάραξη του αττικού τοπίου, αλλά και ιδεολογικοκοινωνικές παράμετροι.

Η οικοδομική εταιρεία «Αλβέρτης - Δημόπουλος ΑΕ» ανέλαβε το έργο. Μία από τις μεγαλύτερες της εποχής εκείνης, με σημαντικά έργα στην Ελλάδα (αμερικανική και βρετανική πρεσβεία, Ευγενίδειο Πλανητάριο κ.ά.) και τη Μέση Ανατολή. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας θέλησαν να κατασκευάσουν έναν ουρανοξύστη στην Αθήνα για να αποτυπώσουν το στίγμα της επιτυχημένης πορείας τους. Τους βοήθησε σε αυτό και ο αναπτυξιακός νόμος της χούντας (ΑΝ 395/68 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως»), που προέβλεπε την ανέγερση υψηλών κτιρίων σε πανταχόθεν ελεύθερο χώρο. Μέχρι τότε το μέγιστο ύψος των κτιρίων ήταν τα 35 μέτρα (σήμερα 27 μέτρα). Σίγουρα η μεγαλομανία των απριλιανών έπαιξε τον ρόλο της, αλλά είχαν και στόχο την ανάδειξη της Αθήνας ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Το έργο θεμελιώθηκε στις 13 Ιουνίου 1968 και έναν χρόνο αργότερα ολοκληρώθηκε ο σκελετός. Το κτίριο περατώθηκε και δόθηκε προς χρήση το 1971. Από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο ειδικών και μη, που το χαρακτηρίζουν κακόγουστο. Πάντως, αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό στους σεισμούς του 1981 και του 1999 και δεν ακούστηκε το παραμικρό, σε αντίθεση με άλλα χαμηλότερα κτίρια, που είτε κατέρρευσαν είτε έπαθαν σοβαρές ζημιές. Η εταιρεία κατασκευής του διαλύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70.

Με μια ματιά...

1381: Ο Γουότ Τάιλερ ηγείται της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία, απαιτώντας λιγότερους φόρους από τον βασιλιά Ριχάρδο Β’. Πρόκειται για την πρώτη λαϊκή εξέγερση που έχει καταγραφεί στην αγγλική Ιστορία.

1821: Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους στη Μάχη του Λάλα.

1831: Γεννήθηκε ο Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, Βρετανός φυσικός, που το 1873 διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής.

1863: Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Δανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ο Δανός πρίγκιπας Χριστιανός αναγορεύεται βασιλιάς της Ελλάδας. Στο άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπεται η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, εφόσον το αποφασίσει η Επτανησιακή Βουλή.

1928: Γεννήθηκε ο Τζον Νας, Αμερικανός μαθηματικός, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών το 1994 για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων.

1931: Γεννήθηκε ο Ίρβιν Γιάλομ, Αμερικανός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας.

1938: Γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου.

1956: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά στο Παρίσι τη Ρεν με 4-3 και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.

1964: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Λιθουανός μπασκετμπολίστας Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, ο οποίος διακρίθηκε τόσο με τη Σοβιετική Ένωση όσο και με τη Λιθουανία, ενώ έπαιξε και στο ΝΒΑ.

1965: Γεννήθηκε ο σπουδαίος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Καραπιάλης, ο οποίος διέπρεψε με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Από τα καλύτερα «δεκάρια» όλων των εποχών.

1967: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον προτείνει τον Θέργκουντ Μάρσαλ για να γίνει ο πρώτος μαύρος δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

1971: Πόλεμος του Βιετνάμ: οι «New York Times» ξεκινούν τη δημοσίευση των εγγράφων του Πενταγώνου.

1977: Πέθανε ο Γεώργιος Κοτζιάς, διακεκριμένος Έλληνας ιατρός και ερευνητής της νευροφυσιολογίας.

1980: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Ισπανός μπασκετμπολίστας και θρύλος της Μπαρτσελόνα, Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

1984: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νέρι Καστίγιο, ο οποίος αναδείχθηκε από την ομάδα του Ολυμπιακού.

1986: Πέθανε ο Μπένι Γκούντμαν, Αμερικανός κλαρινετίστας, ο «βασιλιάς του σουίνγκ».

1988: Ο Tούρκος πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ επισκέπτεται την Αθήνα, στο πλαίσιο του φιλικού κλίματος που επικράτησε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση στο Νταβός.

1989: Γεννήθηκε ο Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής Ανδρέας Σάμαρης, ο οποίος αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό.