Το ποδοσφαιρικό έπος στη Βαρκελώνη

Σαν σήμερα, στις 26 Μαΐου του 1999 έγινε η ανατροπή του... αιώνα στον τελικό του Champions League ανάμεσα στη Μπάγερν και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το ποδοσφαιρικό έπος στη Βαρκελώνη

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου έδωσαν μία μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, που έμεινε στην Ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. «Κόκκινοι διάβολοι» και Βαυαροί συναντήθηκαν στις 26 Μαΐου 1999 στον τελικό του θεσμού στο «Καμπ Νόου» της Βαρκελώνης με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο, το οποίο μέσα σε 102 δευτερόλεπτα λίγο πριν από το φινάλε έμελλε να αλλάξει χέρια και να οδηγήσει τον αγγλικό σύλλογο στην κορυφή της Ευρώπης, σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στα χρονικά του θεσμού. Οι Γερμανοί άνοιξαν το σκορ μόλις στο έκτο λεπτό με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μάριο Μπάσλερ (0-1). Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί, αφού ήταν ανώτεροι και είχαν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τα τέρματά τους και να «τελειώσουν» την υπόθεση νίκη στον τελικό.

Αντ’ αυτού, στις καθυστερήσεις ήρθαν τα πάνω κάτω με τις «χρυσές» αλλαγές του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τους Σέριγχαμ και Σόλσκιερ. Αρχικά στο 91’, μετά από στραβοκλοτσιά του Γκιγκς, ο Σέριγχαμ ισοφάρισε σε 1-1, ενώ στο 93’, από το κόρνερ που εκτέλεσε ο Μπέκαμ και την κεφαλιά του Σόλσκιερ, η Γιουνάιτεντ πέτυχε το 2-1. Τα δάκρυα του αμυντικού Σάμι Κουφούρ αποτύπωναν τα συναισθήματα των παικτών της Μπάγερν που είδαν να χάνεται μέσα από τα χέρια τους το τρόπαιο, με τη Γιουνάιτεντ από την άλλη να πανηγυρίζει έξαλλα το δεύτερο τρόπαιο της Ιστορίας της στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Για τους «κόκκινους διαβόλους», που εκείνη τη χρονιά έκαναν το τρεμπλ, ο Σμάιχελ πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση στον σύλλογο.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Νέβιλ, Γιόνσεν, Σταμ, Έργουιν, Γκιγκς, Μπέκαμ, Μπατ, Μπλόμκβιστ (67’ Σέριγχαμ), Γιορκ, Κόουλ (81’ Σόλσκιερ).

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Χίτσφελντ): Καν, Ματέους (80′ Φινκ), Μπάμπελ, Λίνκε, Κουφούρ, Τάρνατ, Έφενμπεργκ, Γέρεμις, Μπάσλερ (87′ Σαλιχάμιζιτς), Γιάνκερ, Τσίκλερ (71′ Σολ).


Με μια ματιά…

1971: Καταργείται το Κύπελλο Εκθέσεων και αντικαθίσταται από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

1980: Η Καστοριά κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας στον τελικό τον Ηρακλή με 5-2 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με 3 γκολ του Τσιρώνη και ένα των Σημαιοφορίδη και Δίντσικου.

1983: Ο Νόρμαν Γουαϊτσάιντ σε ηλικία 18 ετών και 18 ημερών γίνεται ο νεότερος σκόρερ σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Έβερτον 1-0).

1991: Ο Ερυθρός Αστέρας κερδίζει τη Μαρσέιγ 5-3 στα πέναλτι (0-0) και γίνεται η πρώτη και τελευταία γιουγκοσλαβική ομάδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

2004: Πόρτο - Μονακό 3-0. Η Πόρτο γίνεται η δεύτερη ομάδα μετά τη Λίβερπουλ που κατακτά διαδοχικά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Άκης Ζήκος της Μονακό γίνεται ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

2008: Ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Γιάννη Βαρδινογιάννη, Παύλου Γιαννακόπουλου και Ανδρέα Βγενόπουλου.

2010: Ο Παναθηναϊκός νικά στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα των τελικών των πλέι οφ στο μπάσκετ με 73-54, όπου οι ηττημένοι δεν σκοράρουν ούτε ένα τρίποντο παρά τις 23 απόπειρες, δημιουργώντας αρνητικό ρεκόρ τριπόντων (0/23) στην Α1.

2013: Ο δις ολυμπιονίκης (χρυσός στην Αθήνα το 2004 και χάλκινος στο Λονδίνο το 2012) Ηλίας Ηλιάδης επιστρέφει στην κορυφή του παγκόσμιου τζούντο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Masters στην πόλη Τιουμέν της Ρωσίας.

2021: Ο 23χρονος Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8,60 μ. στη δεύτερη προσπάθειά του στο μήκος, στο μίτινγκ αλμάτων της Καλλιθέας, κάνει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και βελτιώνει το απόλυτο ατομικό του ρεκόρ, το οποίο ήταν 8,38 μ. από τον Μάρτιο του 2019.