Η… εκδίκηση της Μίλαν στο ΟΑΚΑ (vid)

Σαν σήμερα στις 23 Μαΐου του 2007 η Μίλαν κατακτά το Champions League στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Λίβερπουλ.

Η… εκδίκηση της Μίλαν στο ΟΑΚΑ (vid)

Με νωπές τις μνήμες από το δράμα της Κωνσταντινούπολης, όταν η Μίλαν ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ στα πέναλτι, οι «ροσονέρι» συνάντησαν και πάλι τους «κόκκινους» σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με το ημερολόγιο αυτήν τη φορά να γράφει 23 Μαΐου 2007. Με το ΟΑΚΑ να έχει στρώσει κόκκινο χαλί για να υποδεχτεί τους δύο φιναλίστ, η ιταλική ομάδα έψαχνε… εκδίκηση για όσα είχαν γίνει δύο χρόνια νωρίτερα και την πήρε τελικά, αφού κέρδισε 2-1 την αγγλική ομάδα και σήκωσε στον ουρανό της χώρας μας το έβδομο τρόπαιό της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι ήταν ο Φιλίπο Ιντζάγκι που πέτυχε και τα δύο γκολ (45’ και 82’), ενώ η Λίβερπουλ, αν και μείωσε στο 89’ με τον Κούιτ, δεν ευτύχησε να φτάσει και στην ισοφάριση για να στείλει έστω το ματς στην παράταση.

Ο αρχηγός της Μίλαν, Πάολο Μαλντίνι, έγινε ο γηραιότερος παίκτης (μη τερματοφύλακας) που συμμετείχε σε τελικό, κερδίζοντας το πέμπτο του ευρωπαϊκό κύπελλο, ένα λιγότερο από τον κάτοχο του ρεκόρ Φρανσίσκο Χέντο της Ρεάλ Μαδρίτης και ισοφαρίζοντας τους Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Χοσέ Ζαράγα της Ρεάλ και τον συμπαίκτη του, Αλεσάντρο Κοστακούρτα. Παράλληλα, ο Κλάρενς Ζέεντορφ της Μίλαν έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ τέσσερις φορές με τρεις διαφορετικές ομάδες: Άγιαξ 1995, Ρεάλ Μαδρίτης 1998 και Μίλαν 2003 και 2007. «Η ήττα πριν από δύο χρόνια θα με στοιχειώνει για πάντα. Τώρα όμως είναι ώρα να πανηγυρίσουμε!» δήλωσε μετά το ματς ο Τζενάρο Γκατούζο.

ΜΙΛΑΝ (Αντσελότι): Ντίντα, Όντο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι (80’ Καλάτζε), Γκατούζο, Πίρλο, Αμπροζίνι, Ζέεντορφ (92’ Φαβάλι), Κακά, Ιντζάγκι (88’ Τζιλαρντίνο).

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Μπενίτεθ): Ρέινα, Φίναν (88’ Αρμπελόα), Κάραγκερ, Άγκερ, Ρίισε, Αλόνσο, Ματσεράνο (78’ Κράουτς), Πέναντ, Ζέντεν (59’ Κιούελ), Τζέραρντ, Κούιτ.


Με μια ματιά…

1893: Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος.

1934: Η 24χρονη Μπόνι Πάρκερ και ο 25χρονος Κλάιντ Μπάροου, οι γνωστοί φυγόδικοι, εγκληματίες και ληστές «Μπόνι και Κλάιντ», σκοτώνονται στη Λουιζιάνα από την αστυνομία, όταν οδηγούν μία κλεμμένη Ford V8, το αγαπημένο μοντέλο αυτοκινήτου του ζευγαριού.

1972: Έναντι 2,1 εκατομμυρίων δραχμών ο Αρακέν Ντεμέλο γίνεται ο πρώτος Βραζιλιάνος που υπογράφει με την ομάδα του ΠΑΟ.

1976: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο νικώντας στην τελευταία αγωνιστική τον Εθνικό εκτός έδρας με 0-4.

1992: Πεθαίνει από καρδιά ο Κώστας Δαβουρλής, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

1998: Ο Ολυμπιακός κατατάσσεται δεύτερος πίσω από τη Φερεντσβάρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο μετά από διπλό αγώνα.

2001: Η Μπάγερν Μονάχου κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου νικώντας στα πέναλτι (5-4) τη Βαλένθια στον τελικό (καν. 1-1), φτάνοντας τα 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών.

2004: Ο Παναθηναϊκός νικάει 1-0 τον Πανηλειακό στον Πύργο και σπάει την εφτάχρονη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι η χρονιά του νταμπλ για τους «πράσινους» που έχουν κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδας με νίκη 3-1 επί του «αιωνίου» αντιπάλου.

2004: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Θεόδωρος Μπαλφούσιας, βασικό στέλεχος της ΕΟΚ από το 1975, έχοντας διατελέσει υπεύθυνος Τύπου, συντονιστής και διευθυντής των γραφείων της. Από το Πάντειο Πανεπιστήμιο πέρασε στη δημοσιογραφία ξεκινώντας με τα «Παναθηναϊκά Νέα», εργάστηκε στο «ΦΩΣ» για 15 χρόνια, ενώ από το 1982 εξέδιδε τον Ετήσιο Οδηγό Μπάσκετ.

2021: Στην πρώτη του συμμετοχή στο «Lyon Open» ο Στέφανος Τσιτσιπάς νικά στον τελικό τον Κάμερον Νόρι με 2-0 σετ και κατακτά το δεύτερο ATP τρόπαιο αυτής της χρονιάς μετά το ATP Masters 1000.

2021: Ο Κριστιάν Γκολομέεβ τερματίζει τρίτος με χρόνο 21.73 στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο (και δεύτερο στην καριέρα του) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης στη Βουδαπέστη.

2023: Η ελληνική ομάδα κατακτά τρία μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας Ε/Ν στη Γαλλία. Αργυρό για τους Νίκο Χωλόπουλο και Δημήτρη Παπάζογλου στο διπλό σκιφ εφήβων και τις Σοφία Δαλίδου και Γαβριέλα Λιώλιου στο διπλό σκιφ νεανίδων και χάλκινο στην τετράκωπο των νεανίδων με τις Σωτηρία Μιχαηλίδη, Ευθυμία Κουκλουμπέρη, Χριστίνα Παπαϊωάννου και Δήμητρα Παπαϊωάννου.

2023: Ο Έλληνας πρωταθλητής Μάκης Μίτας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο σκιτ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πήλινου στόχου στο Αλμάτι του Καζακστάν.