Το ιστορικό τρεμπλ του Ολυμπιακού το 1997

Σαν σήμερα, στις 21 Μαΐου του 1997, ο Ολυμπιακός νικάει την ΑΕΚ στους τελικούς του πρωταθλήματος και κατακτά το «τρεμπλ».

Το ιστορικό τρεμπλ του Ολυμπιακού το 1997

Πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ για πέμπτη συνεχόμενη φορά αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, το 1997, επικρατώντας της ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη με 68-53 στον τέταρτο αγώνα των πλέι οφ (3-1 νίκες), που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν εκείνη την χρονιά μία ιστορική επιτυχία, αφού πέτυχαν το «τρεμπλ» έχοντας νωρίτερα πάρει το Κύπελλο κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας αλλά και την Ευρωλίγκα εναντίον της Μπαρτσελόνα. Παρά τη μουσική του Καραγκιόζη και του «Μάπετ Σόου» που ακουγόταν από τα μεγάφωνα του γηπέδου σε κάθε επίθεση του Θρύλου, οι Πειραιώτες ήταν αποφασισμένοι να «τελειώσουν» την ΑΕΚ στη σειρά των τελικών και με κορυφαίο τον Ντράγκαν Τάρλατς που κατέγραψε 16 πόντους και 9 ριμπάουντ πέτυχαν τον στόχο τους, γράφοντας μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ιστορία τους.

Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη ισχύος στο παιχνίδι, με άμυνα… γρανίτη και εξαιρετικά ποσοστά στα δίποντα (56.4%), ενώ ήδη από το 14’ η διαφορά είχε φτάσει το +16 (29-13) για τους «ερυθρόλευκους» που είχαν πάθος και ομαδικότητα. Για την ιστορία, οι Πειραιώτες έγιναν εκείνη την σεζόν μόλις η όγδοη ομάδα -μέχρι τότε- στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ που κατέκτησε όλους τους τίτλους σε μια χρονιά μετά τις Ρεάλ, Ίνις Βαρέζε, Γιουγκοπλάστικα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, Ολίμπια Μιλάνο και Παρτιζάν Βελιγραδίου. «Έγινε μεγάλο ματς και παίξαμε σπουδαίο μπάσκετ, ιδίως στην άμυνα. Κρατήσαμε τον Έντουαρντς και τον Aλεξάντερ στους 9 πόντους και τους δύο μαζί, ενώ εμείς είχαμε πέντε παίκτες με περισσότερους από 10. Οι παίκτες μου ήταν παλικάρια», ανέφερε μετά το ματς ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ίβκοβιτς.

ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 53-68

ΑΕΚ (Ιωαννίδης): Κολτεμπέλα 3, Ατρούια 12, Κακιούζης 2, Παπαδόπουλος 3, Χατζής 4, Λάρσεν 14, Έντουαρντς 5, Ποδαράς, Κιάτζιτς 6, Αλεξάντερ 4

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ίβκοβιτς): Μπακατσιάς, Σιγάλας 10, Νάκιτς 13, Φασούλας 12, Τόμιτς 3, Τάρλατς 16, Βελπ, Ρίβερς 14.

Με μια ματιά…

1904: Ο Γάλλος δημοσιογράφος Ρομπέρ Γκερέν πείθει τους εκπροσώπους της Γαλλίας και άλλων επτά χωρών (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία) να ιδρύσουν την ΦΙΦΑ.

1930: Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του Δημοτικού Σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1967: Ξεκινά η 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το οποίο είχε διακοπεί για 35 ημέρες. Στις 16 Απριλίου 1967 έχει διεξαχθεί η 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος, αλλά πέντε μέρες αργότερα έγινε το πραξικόπημα οπότε μέχρι να κριθεί ασφαλές, δεν διεξήχθησαν αγώνες.

1971: Η Τσέλσι κατακτά στο Καραϊσκάκη το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης νικώντας στον επαναληπτικό τελικό τη Ρεάλ με 2-1. Στα προκριματικά η Τσέλσι είχε αποκλείσει τον Άρη με 1-1 και 5-1.

1997: Η Σάλκε κερδίζει την Ίντερ στα πέναλτι στον δεύτερο αγώνα του τελικού του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο σε 93 χρόνια.
2005: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, και 21ο στην ιστορία του, νικώντας στον τελικό τον Άρη Θεσσαλονίκης με 3-0 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα.

2005: Διεξάγεται ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι «My Number One», σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.

2018: Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας, Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γνωστός ως Χάρρυ Κλυνν.

2021: Ο Απόστολος Χρήστου τερματίζει τρίτος με χρόνο 52.97 στον τελικό των 100 μέτρων ύπτιο και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στη Βουδαπέστη.

2023: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά τον Ολυμπιακό με 79-78 στον τελικό της Ευρωλίγκας που διεξάγεται στο Κάουνας της Λιθουανίας και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

2023: Η 39χρονη Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 20 χλμ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων Βάδην, που διεξάγεται στο Ποντεμπράντι της Τσεχίας, τερματίζοντας πρώτη, με χρόνο 1:29.17.