H μέρα που σίγησε ο «πρίγκιπας»

Σαν σήμερα, στις 21 Απριλίου του 2016, πεθαίνει στις ΗΠΑ ο Πρινς.

H μέρα που σίγησε ο «πρίγκιπας»

Την 21η Απριλίου 2016 πέθανε ο καταξιωμένος Αμερικανός τραγουδοποιός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πρινς. Το πραγματικά του όνομα ήταν Ρότζερ Νέλσον. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους της σύγχρονης αμερικάνικης λαϊκής μουσικής με παγκόσμια παρουσία.

Στο έργο του ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, από τη σόουλ, το ριθμ εν μπλουζ και το φανκ έως την ποπ και το ροκ. Ήταν γνωστός για τη φανταχτερή σκηνική παρουσία του, με εκκεντρικό ντύσιμο και μακιγιάζ. Έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους, γεγονός που τον κατατάσσει στους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Κέρδισε επτά Γκράμι, μία Χρυσή Σφαίρα και ένα Όσκαρ για την ταινία «Purple Rain» (1984). Εισήχθη στο Πάνθεον του ροκ εν ρολ (Rock and Roll Hall of Fame) το 2004 και κατέχει την 27η θέση στον κατάλογο με τους «πιο επιδραστικούς μουσικούς του ροκ εν ρολ» του περιοδικού «Rolling Stone».

Ο Πρινς πέθανε από υπερβολική δόση οπιοειδών αναλγητικών φαρμάκων στο σπίτι του στο Τσανχάσεν της Μινεσότα σε ηλικία 57 ετών. Είχε τεράστιο φωνητικό εύρος, κάτι που τον έχει κατατάξει τρίτο στους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο μετά τον Αξλ Ρόουζ και τη Μαράια Κάρεϊ.


Με μια ματιά…

753 π.Χ.: Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ιδρύουν τη Ρώμη, σύμφωνα με την παράδοση.

1729: Γεννήθηκε η Αικατερίνη Β’, αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αποκληθείσα και Μεγάλη.

1792: Πέθανε ο Ζοακίν Ζοζέ Ντα Σίλβα, γνωστός ως Τσιραντέντσις, ηγέτης της επανάστασης για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας.

1864: Γεννήθηκε ο Μαξ Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας.

1915: Γεννήθηκε ο Άντονι Κουίν, Αμερικανομεξικάνος σπουδαίος ηθοποιός.

1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με την έγκριση των Γερμανών κατακτητών.

1946: Πέθανε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, Άγγλος οικονομολόγος, που έκανε γνωστή την έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.

1947: Γεννήθηκε ο Ίγκι Ποπ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζέιμς Τζιούελ Όστερμπεργκ τζούνιορ, Αμερικανός ρόκερ.

1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.

1990: Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ παίζει ενώπιον 184.000 θαυμαστών στο «Μαρακανά» του Ρίο, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.

1992: Γεννήθηκε ο Φρανθίσκο Ρομάν Αλαρκόν Σουάρεθ, γνωστότερος με το όνομα Ίσκο. Αγωνίζεται στη θέση του μέσου και έκανε καριέρα ως ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης.

1996: Η κεντροαριστερή «Συμμαχία της Ελιάς» κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία, εκθρονίζοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νέος πρωθυπουργός ο Ρομάνο Πρόντι.

2000: Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζιάν Ζεμίν, την πρώτη Κινέζου Προέδρου στη χώρα μας, η οποία χαρακτηρίστηκε «ιστορική». Ο Ζεμίν είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα βασικά θέματα των συνομιλιών ήταν η οικονομική συνεργασία και οι διμερείς σχέσεις των χωρών, καθώς και τα μεγάλα διεθνή προβλήματα.

2003: Πέθανε η σπουδαία Αμερικανίδα τραγουδίστρια Νίνα Σιμόν. Ήταν επίσης στιχουργός και εξαιρετική πιανίστρια. Η αυτοβιογραφία της Σιμόν με τίτλο «I put a spell on you» εκδόθηκε το 1992.

2017: Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Στάθης Ψάλτης.