O «Σμίγκολ» έγινε 60 ετών!
Στις 20 Απριλίου 1964 γεννήθηκε ο σπουδαίος Άγγλος ηθοποιός Άντι Σέρκις.
Έγινε ευρέως γνωστός παγκοσμίως για τον ρόλο του «Σμίγκολ» που υποδύθηκε στις δύο τριλογίες του «Lord of the Rings» (Άρχοντας των Δαχτυλιδιών), δεχόμενος διθυραμβικές κριτικές. Eίναι ο ενδεχομένως κορυφαίος ηθοποιός σε motion capture (καταγραφή κίνησης) ρόλους, καθώς κάτι ανάλογο επανέλαβε με επιτυχία στις ταινίες «Planet of Apes» (Ο Πλανήτης των Πιθήκων) και όχι μόνο.
Η ποικιλία των ερμηνειών του είναι αξιοθαύμαστη. Δεν έχει μονάχα αποφύγει την τυποποίηση, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχει ξεπεράσει τα όρια του φυσικού του σώματος όπως κανείς ηθοποιός πριν από αυτόν δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα είχε κάνει. Προσφέρει μία χαμαιλεοντική ταυτότητα. Με τον τρόπο του ανατρέπει ένα ακόμη βασικό στοιχείο στην ιδέα μας για το τι σημαίνει αστέρας του κινηματογράφου: ότι δηλαδή πρέπει να αντιπροσωπεύει έναν συγκεκριμένο τρόπο ατομικότητας.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Παίζοντας τον «Σμίγκολ» στην τριλογία ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», ο Σέρκις εκφράζει όλη την πολυπλοκότητα του πορτρέτου που είχε σκιαγραφήσει ο σπουδαίος Τόλκιν στα βιβλία του, παρουσιάζοντας έναν χαρακτήρα αποκρουστικό και χαριτωμένο, κακόβουλο και γενναιόδωρο. Έχει δύο μυαλά: είναι και το απομεινάρι του εαυτού του, ταπεινό και πρόθυμο να ευχαριστήσει, και το πλάσμα που έπρεπε να γίνει για να επιβιώσει από τον εθισμό του, μοχθηρό και ύπουλο.
Στην τριλογία «Ο Πλανήτης των Πιθήκων», η οποία και ακολούθησε, άφησε το στίγμα του. Οι ταινίες είχαν κορυφωθεί πάνω στους ώμους του Σέρκις που υποδυόταν τον «Σίζαρ», έναν συμπονετικό πίθηκο που, όντας μεγαλωμένος από ανθρώπους, είχε διχαστεί ανάμεσα σε δύο κόσμους. Είναι αδύνατον να δεις τις ταινίες και να μη συμπάσχεις με τον «Σίζαρ» και αυτό πιστώνεται στον Άγγλο ηθοποιό.
Πρόκειται για τον αφανή ήρωα του σινεμά, για μία αγαπημένη φωνή. Παράλληλα, συμμετείχε και στις ταινίες «Οι Εκδικητές», «Τεν Τεν», «Κινγκ Κονγκ» αλλά και στον «Μόγλη». Πλέον, έγινε 60 ετών και συνεχίζει!
Με μια ματιά...
1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ιστορία της λογοτεχνίας.
1913: Γεννήθηκε ο Έλληνας ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος.
1914: Η σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.
1920: Τελετή έναρξης των έβδομων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας. Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 χώρες. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η σημαία με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και απαγγέλλεται ο ολυμπιακός ύμνος από τον Βέλγο ξιφομάχο Βιτόρ Μπουάν.
1922: Γεννήθηκε ο Έλληνας ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.
1941: Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου, διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας), και στον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής.
1959: Πέθανε ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης, Έλληνας γλωσσολόγος, γνωστός από τη Γραμματική της Δημοτικής Γλώσσας.
1977: Όνειρο μένει για την ΑΕΚ η συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς η Γιουβέντους επικρατεί 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια (85’ Μπέτεγκα από σέντρα του Καούζιο) και παίρνει το εισιτήριο. Διαιτητής του αγώνα ο Ούγγρος Κάρολι Παλοτάι.
1989: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Περιστέρι, αναφωνεί το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».
1999: Πέθανε ο Έλληνας κωμικός ηθοποιός Νίκος Ρίζος.
2018: Πέθανε σε ηλικία μόλις 28 ετών ο μουσικός παραγωγός και διάσημος ντιτζέι Αβίτσι, με καταγωγή από τη Σουηδία.